Viisykkönen.fi /
Uutiset /
Pakotetaanko parkkipaikkoja rakentamaan liikaa Kirkkonummella? – Autopaikkanormeja ehdotetaan uusiksi ja parkkipirkot valvomaan pysäköintiä
13.01.2017
14:22
(19) kommenttia
Pakotetaanko parkkipaikkoja rakentamaan liikaa Kirkkonummella? – Autopaikkanormeja ehdotetaan uusiksi ja parkkipirkot valvomaan pysäköintiä
Kirkkonummen keskustan ja Masalan alueella on kartoitettu ensimmäistä kertaa kerros-ja rivitaloyhtiöiden parkkipaikat ja niiden käyttö. Pienemmillään käyttöase on vajaat puolet.
Asuinkiinteistöjen parkkipaikka-asia liittyy ensisijaisesti kaavoitukseen ja uusien asuinalueiden rakentamiseen. Kunta määrää kuinka paljon autopaikkoja on vähintään rakennettava.
Kirkkonummella on käyty poliittista keskustelua siitä, että nykyiset autopaikkanormit ovat vanhentuneet ja ylimitoitettuja.
Parkkipaikkoja vaaditaan monien mielestä uudiskohteisiin liikaa, mikä nostaa rakentamiskustannuksia ja saattaa jopa hidastaa keskustassa ja Masalassa uudiskohteiden toteutusta.
Useissa kunnissa on normeja löyhennetty eli vaadittavia autopaikkamääriä on vähennetty. Muun muassa rakennusyhtiöt ovat ajaneet väljempiä normeja.
Kirkkonummen kunnan yhdyskuntatekniikka on tehnyt isännöintiyhtiöille kyselyn autopaikoista.
Kysely näyttää, että asuintalojen parkkipaikoilla on monesti varsin väljää. Keskustassa kiinteistöjen autopaikkojen käyttöaste on kyselyn perusteella pienimmillään 55-60 prosenttia ja Masalan keskusta-alueella noin 65.
Selvityksessä ilmeni myös, että asukkaiden autoja säilytetään ainakin jossain määrin yleisillä pysäköintipaikoilla oman talon parkkipaikkojen sijaan.
Kirkkonummella ei ole kunnallista pysäköinninvalvontaa, josta on kyllä useaan otteeseen puhuttu.
Virkamiesselvityksessä kehotetaan pikimmiten tuomaan Kirkkonummen keskustojen kaduille kunnalliset parkkipirkot samalla, kun rakennusyhtiöiden velvoitetta rakentaa autopaikkoja pihoille vähennetään.
Ehdotetuissa asukaspysäköintipaikkanormeissa on tarkoitus jakaa keskusta-alueet vyöhykkeisiin.
Vähiten autopaikkoja velvoitettaisiin rakentamaan niissä kohteissa, jotka ovat lähellä bussilinjoja ja rautatieasemia eli joukkoliikennettä.
Tuoreen selvityksen rajaamalla alueella keskustassa ja Masalassa asuu 8 680 asukasta 4 936:ssa asunnossa. Autopaikkamäärä selvitysalueen kiinteistöissä on yhteensä 4 680.
Asukaspysäköintialueiden keskimääräinen käyttöaste oli selvityksen perusteella koko alueella kaikissa rivi- ja kerrostaloissa keskimäärin 73 prosenttia.
Tämä tarkoittaa, että keskimäärin peräti neljännes kiinteistöjen laskennallisista autopaikoista on käyttämättä.
Selvityksessä otaksutaan toisaalta, että osa asukkaista pysäköi autonsa kaduille tai yleisille pysäköintialueille, jolloin välttyy maksamasta kiinteistölle korvausta tarvitsemastaan autopaikasta.
Pysäköintinormiasia on noussut esille erityisesti Vesitorninmäen ja Masalan kaavoituksen yhteydessä.
Kirkkonummen yhdyskuntatekniikan lautakunta käsittelee pysäköintiasiaa 19.1.
> Pysäköintipaikkaselvitys löytyy täältä
Kommentit (19)
12.09.2022
10:26
Yle: Kaukolämpö on Kirkkonummella kalliimpaa kuin monin paikoin ja hinta uhkaa nousta
09.09.2022
15:57
Hornet pyyhkäisee Kirkkonummen keskustan yli hyvin matalalla – ei tarvitse pelästyä
09.09.2022
10:06
Kerrostalon asunnossa tulipalo kunnantalon naapurissa – asunto oli täysin liekeissä
06.09.2022
10:26
Vantaa haluaisi myydä oman osansa Porkkalanniemen virkistysalueesta, josta se omistaa kolmasosan
05.09.2022
19:44
Kunnan suurin rakennushanke hyväksyttiin lähes yksissä tuumin, vaikka kustannukset nousivat 40 prosenttia
03.09.2022
16:05
Juna ja kuorma-auto törmäsivät, yli 1 000 ihmistä altistui säteilylle – onneksi tämä oli vain harjoitus
01.09.2022
08:52
Wolt-kuskit aloittavat Kirkkonummella – ruokaa voi tilata aluksi yhdeksästä ravintolasta
31.08.2022
11:28
Kommentit (19)
Parkkipaikkojen lukumäärän lisäksi olisi syytä päivitttää parkkipaikkojen leveysnormeja. Monessa paikassa on niin kapeat paikat että jos auton lopulta saa ajettua naapuriautojen väliin, niin on vaikea päästä ulos ja sisään autoon.
Bussi- ja junaliikenteen aikataulut eivät oikein pelaa yhteen.
Vaikuttaa siltä kuin nyt huomioidaan vain lähitulevaisuuden uudistuotantoalueet (jopa vanhan kunnantalon lähialuuet nyt liitetty mukaan kun Juhlakallion kaava oli juuri lausunnolla).
Kun yhtenä tärkeänä mitoituksen kriteerinä käytetään julkisen liikenteen saavutettavuutta niin eikös tämä loisi mahdollisuuden juurikin tutkia näillä alueilla tiettyä etäisyyttä tiestä kriiteeriksi?
Itseäni nyt kovasti ihmetyttää erityisesti Heikkilän rajaus alueiden ulkopuolelle vaikka on juna-asemat (keskusta ja Tollsa) ja hyvä bussiliikenne Vanhalla rantatiellä & Tolsantiellä.
Kommentoi