(0) kommenttia

Pakolaissopimus onkin tuottoisa kunnalle

Kirkkonummi saattaa menettää ensi vuonna yli 200.000 euroa valtion korvauksia, jos pakolaissopimusta ei saada pikaisesti päätettyä. Sopimusta on pyöritelty kohta kaksi vuotta. Nykyinen jo 20 vuotta vanha pakolaisten vastaanottosopimus päättyy joulukuun lopussa.

Pakolaissopimus on ollut lukuisia kertoja käsittelyssä. Viimeksi toissa viikolla perusturvalautakunnassa pakolaissopimus äänestettiin uudelleen valmisteluun. Sopimus on esillä lautakunnassa jälleen ensi viikolla, ja ehdotuskin on sama: Kirkkonummi sitoutuisi ottamaan vastaan 15 pakolaista joka toinen vuosi alkaen vuodesta 2015.

Viimeksi pakolaisryhmä on valtion (ELY-keskus) kanssa tehdyn sopimuksen mukaan otettu vastaan Kirkkonummelle vuonna 2006. Alle kolme vuotta Suomessa olleita pakolaisia tai turvapaikanhakijoita on myös muuttanut omatoimisesti Kirkkonummelle. Heitä on nyt vajaat 150, joista 22:lla on pakolaisstatus.

Virkamiestyönä on laskettu ja selvitetty sopimuksen kustannuksia nyt tarkemmin. Pakolaisista valtio maksaa kunnalle korvauksia kolmen neljän vuoden ajan. Viime vuosina Kirkkonummen korvaukset ovat olleet 200 000 – 250 000 euroa vuodessa.

Jos pakolaissopimusta ei saada ELY-keskuksen kanssa aikaiseksi ennen vuodenvaihdetta, menettää kunta korvaukset jo kunnassa asuvista pakolaista.

Kunnalla on yksi maahanmuuttajatyötä tekevä sosiaalityöntekijä, jonka katsotaan riittävän jatkossakin. Ajatuksena on ollut ottaa vastaan vain vastaanottokeskuksissa jo jonkin aikaa olleita pakolaisia, jotka ovat kotoutuneet jossain määriin Suomeen.

(28.11.) Pakolaissopimus käännytettiin uuteen valmisteluun

 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä