(0) kommenttia

Outlet-kylä–hanke yhä hengissä Jorvaksessa

Tällä hetkellä Jorvaksen kolmion alue Ericsonin vastapäätä on varastoalueena ja joutomaana.
Toimittaja: 

Jorvakseen suunniteltu Outlet-kylä on vielä mahdollista toteuttaa, vaikka aikataulu on venynyt reippaasti alkuperäisestä. Hanketta toteuttava Lemminkäinen Oy kertoo, että yli kolme vuotta vanhat suunnitelmat ovat ennallaan. Niin sanottuun Jorvaksen kolmioon kaavailtu kylä käsittäisi suurehkon joukon merkkituotteiden tehtaanmyymälöitä.

Lemminkäinen toivoo, että hanke liikahtaa talven mittaan eteenpäin. Kirkkonummen kunnan laatima osayleiskaava  Jorvaksen kolmion alueesta tulee lähiviikkoina kunnanhallituksen ja –valtuuston päätettäväksi.

Outlet-kylä –hanke julkistettiin kolmisen vuotta sitten. Kunnan järjestämässä tontinluovutuskilpailussa voittajaksi valittiin Lemminkäisen hanke. Esikuvana on ollut muun muassa Tukholman Barkaby, joka on suomalaisillekin risteilymatkailijoille hyvin tuttu.

Valitus voi viivyttää pitkään

Projektikehityspäällikkö Rasmus Holmberg Lemmikäiseltä kertoo, että ajatuksena oli alunperin saada outlet-kylä toimimaan jo heti moottoritien valmistumisen jälkeen. Tässä vaiheessa Holmberg ei lähde arvuuttelemaan milloin hanke valmistuu, ehkä joskus vuosien 2016-18 tienoilla.

Lemminkäisen puolelta odotetaan seuraavaksi osayleiskaavan päätöksiä. Jos niistä ei valiteta, kunta voi ryhtyä jo tämän vuoden aikana asemakaavan tekoon.

- Odotamme, että osayleiskaava saa lainvoiman. Sen jälkeen ryhdymme pikkuhiljaa markkinoimaan hanketta ja etsimään yhteistyökumppaneita. Valitukset voivat kuitenkin muuttaa aikataulua. Saimme juuri eräästä toisesta pääkaupunkiseudun hankkeestamme päätöksen, jossa valitus kumottiin. Odottelu kesti kaksi vuotta, Holmberg sanoo.

Kilpaileva hanke voi myös kaataa

Paitsi verkkainen kaavoitusprosessi voi Jorvaksen  outletin kaataa Holmbergin mukaan myös toinen kilpaileva hanke pääkaupunkiseudulla. – Tällaista isoa outlet-keskittymää ei mahdu millään kahta Helsingin seudulle, ihmisiä on aivan liian vähän, Holmberg toteaa.

Toista outlet-keskittymä –hanketta ei tiettävästi ole Helsingin seudulla. Lähimmät ovat olleet Oulun seudulla ja kaakkoisrajalla. Yksittäisiä outlet-myymälöitä on paikka paikoin.

Outlet-kyliä on hyvin hankala sijoitella kahdesta syytä. Kauppakeskukset ja merkkiliikkeet eivät halua niitä lähelleen, ja kylät ovat kaupan suuryksikköjä, joiden perustaminen on ollut viime vuosina hyvin vaikeaa. Muun muassa Nummelassa kaatui liikemies Toivo Sukarin Ideapark-hanke kaavoituskiistoihin.

Muitakin kaupan yksiköitä

Jorvaksen kolmion kaavoitus liittyy suurempaan kokonaisuuteen, joka käsittää Jorvaksen asemanseudun ja 51:n vartta sekä Kehä III:n risteysalueen Inkilänportin. Kaava-alueelle on useita hankkeita.

Inkilänporttiin moottoritien eteläpuolelle on suunnitella iso liikenneasema ja rautakauppa. Alueen maankäyttöä on miettinyt Skanska, jolla puolestaan on sopimus Varuboden-Oslan kanssa. VBO kaavailee Inkilänporttiin ABC-asemaa ja Terra-rautakauppaa. Aikataulut ja toteutus ovat auki.

Kovia kiistoja herättänyt Jorvaksen Sortti-asema on sen sijaan kaavoitettu erikseen, ja kaavaprosessi on saatu kokonaan päätökseen. HSY rakentanee uuden jäte-ja kierrätysaseman kolmen neljän vuoden kuluessa. 

Suomen ensimmäinen outlet-kylä Kirkkonummelle

(6.6.2013) Kehä III:n länsipään suunnittelu etenee

 


(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä