(2) kommenttia

Opettajat älähtivät jo K-nummen lomautuksista

JUKO:n pääluottamusmies Sari Manninen ei hyväksy sitä, että opettajat pistettäisiin ensi vuonna pakkolomalle.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ei hyväksy Kirkkonummen kunnan aikeita lomauttaa opetus- ja kasvatushenkilönsä. Kunta valmistelee OAJ:n mukaan yhtenä mahdollisena toimenpiteenä kahden viikon lomautuksia ensi vuodelle. Lomautukset koskisivat myös kunnan yli 550 opettajaa.

Järjestö vetoaa Kirkkonummen päättäjiin, että kunta luopuisi mahdollisista suunnitelmistaan toteuttaa lomautuksia opetus- ja kasvatustoimessa.

Kunnan yt-neuvotteluista ei ole kerrottu julkisuuteen mitään. Ennen neuvotteluja Kirkkonummen johto piti kaikkia säästökeinoja mahdollisina, myös lomautuksia.

OAJ tiedottaa lomautusuhkasta ensi viikon torstaina klo 15.00 Kirkkonummen kunnantalolla valtuustosalissa. OAJ:n edustajat tapaavat myöhemmin myös kunnan päättäjiä valtuustosalissa.

OAJ toteaa tiedotteessaan, että koulujen lomautukset johtavat opetuksessa laittomiin tilanteisiin, kun oppilaan oikeus opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen ei enää toteudu. Koulutyö menee lomautusten myötä pilalle pitkäksi aikaa, ja oppilaiden turvallisuus, opetuksen laatu ja koulun työrauha heikkenevät.

Kouvolassa oikeus salli lomautukset

Opettajien lomautukset ovat olleet eritoten esillä Kouvolassa. Kaupunki on lomauttanut kaikki yli 800 opettajaa syksyn aikana kahdeksi viikoksi. Viisi lomautuspäivää oli ennen koulujen alkua.

OAJ yritti Kouvolassa estää lomautukset lainvastaisena ja valitti kaupungin lomautuspäätöksestä.

Kouvolan hallinto-oikeus hylkäsi OAJ Kouvolan paikallisyhdistyksen valituksen Kouvolan kaupungin päätöksestä lomauttaa kaupungin henkilöstö. Hallinto-oikeuden mukaan kaupunginhallituksen päätös lomauttaa opetushenkilöstöä ei ole lainsäädännön vastaista.

Hallinto-oikeus huomautti päätöksessään kuitenkin, että kunnalla on velvollisuus huolehtia siitä, että perustuslakiin ja opetustoimintaa koskeviin lakeihin ja niiden nojalla annettuihin säännöksiin kirjatut opetukseen osallistuvan oikeudet toteutuvat lomautuksista huolimatta.
 

(20.11.) Budjettikokous jää aivan joulun alle

(10.10.) K-nummi aloittamassa suuret yt-neuvottelut

 

(2) kommenttia
Kommentit (2)

Kommentit (2)

Kyllä mulle opettajana tuo 2 viikkoa kelpaisi vaikka kesäloman perään: saisi kerrankin sen kolmen kuukauden loman :)
Asuntolainat ei paina
Tosi iso osa kunnan työntekijöistä on opettajia ja kasvattajia. Jos he välttyvät lomautuksilta, niin lomautetaisiinko muut sitten vielä pidemmäksi aikaa? Keiden työ mahtaisi olla sellaista, että lomautukset eivät haittaisi? Kyllä terveyspuolellakin tulisi laittomia tilanteita, kun jonot kasvaisivat tai jotain lakisääteistä pitäisi jättää tekemättä. Ja vanhusten hoidossa, jossa vanhukset ovat ympäri vuorokauden hoitajien avun varassa, lomautukset merkitsisivat auttamatta hoidon laadun huononemista. Tai yhdyskuntatekniikka: keittolat kiinni kahdeksi viikoksi ja kaikille, myös sairaalan potilaille, eväät mukaan? Lumenauraajien kahden viikon lomautus tammikuussa? Laitoshuoltajat pakkolomalle ja kukin hoitakoon itse omat sotkunsa? Oli miten oli, kaikkien työ on tärkeää ja kaikilla asiakkailla on tarpeensa ja oikeutensa - voiko niitä laittaa tärkeysjärjestykseen?
Ei ole helppoa

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä