(0) kommenttia

Mies yritti tahallaan ajaa kahden jalankulkijan päälle – Oikeus: Kyseessä tapon yritys, tuomio 3,5 vuotta vankeutta

Käräoikeus on tuominnut 24-vuotiaan miehen tapon yrityksestä 3 vuoden ja 6 kuukauden vankeusrangaistukseen. Mies yritti ajaa kahden henkilön päälle Kirkkonummen keskustassa pari vuotta sitten.

Tapahtumat olivat käynnistyneet Kirkkonummen torin lähellä olevassa ravintolassa, jossa miesten välillä oli ollut riitaa.

Kaksi miehistä lähti kävelemään Toritien jalkakäytävää pitkin pois, kun syytteessä ollut mies yritti ajaa heidän päälleen.

Toinen jalkakäytävällä kävelleistä miehistä ehti väistää autoa.

Toista miestä auto tönäisi rajusti, jolloin hän sai vakavia vammoja kuten murtumat sääreen ja otsaan.

Yliajaja postui paikalta ja poliisi ryhtyi etsimään häntä.

> Kaksi viikkoa sitten tapahtunut yliajo on selvitetty – kuljettaja ilmoittautui lopulta itse poliisille (Viisykkönen 5.7.2020)

Oikeudessa syyttäjä vaati tuomiota tapon yrityksestä. Kuljettajalla ei ollut myöskään ajo-oikeutta, mistä vaadittiin rangaistusta.

Autoa ajanut mies yritti syyttäjän mielestä tappaa kaksi henkilöä yrittämällä ajaa heidän päälle tai ainakin heitä kohti siten, että kuljettajan on täytynyt mieltää ainakin varsin todennäköiseksi, että osuminen voi aiheuttaa jalkakäytävää kulkevien miesten kuoleman.

Syytteessä ollut mies kiisti ensisijaisesti tahallisuuden. Hänen mielestää kyse oli liikenneonnettomuudesta, joka oli seurausta ohitustilanteesta.

Toissijaisesti mies katsoi, että jos hänen tekoansa arvioitaisiin tahallisena tekona, kysymykseen voisi tulla enintään pahoinpitely ja sen yritys

Käräjäoikeus joutui punnitsemaan, onko kysymyksessä varomattomuus liikenteessä vai tahallinen teko.

Oikeus päätyi rangaistusta arvioidessaan, että mies oli yrittänyt ajaa tahallaan kahden miehen päälle ja teko oli siis harkittu.

Oikeuskäytännön mukaan tapon yrityksestä on langetettu noin 3,5 - 4 vuoden vankausrangaistuksia.

Kyseisessä tapauksessa oikeuden arvio oli, että rangaistu olisi 3 vuotta ja 8 kuukautta.

Syytetty on saanut jo aiemmin useiden kuukausien vankeustuomioita, joten käräoikeus pudotti tuoretta rangaistusta kahdella kuukaudella ja tuomioksi tuli 3 vuotta ja 6 kuukautta.

Vankeusrangaistus on ehdoton ja hänet määrättiin heti vangittavaksi.

Korvauksia mies joutuu maksamaan uhreille yhteensä 8 000 euroa.

Syyttäjä vaati myös henkilöautoa, jolla yliajo tapahtui, menetettäväksi valtiolle, mutta siihen käräjäoikeus ei suostunut. Takavarikossa ollut auto on luovutettava takaisin omistajalle.

Autoa ei voida osoittaa oikeuden mielestä hankituksi rikoksen tekoa varten.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden 14.6. antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä