(26) kommenttia

Microsoft on Kirkkonummen ja Espoon datakeskusten yhteistyökumppani

Havainnekuva Kirkkonummen datakeskuksesta. (Sweco)

Microsoft ja Fortum ovat tänään julkistaneet yhteishankkeen, jossa Microsoft rakentaa uuden datakeskusalueen pääkaupunkiseudulle. Keskushankkeet ovat Kirkkonummella ja Espoossa.

Henke on Microsoftin mukaan jopa maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen. Yhtiöllä on yli 200 datakeskusta ympäri maailmaa.

Datakeskusten rakentaminen alkaa heti, kun tarvittavat lupa-asiat ovat valmiit, kertoi Microsoftin Suomen maajohtaja Pekka Horo.

Kirkkonummella ja Espoossa datakeskusten tarvitsemat asemakaavat on hyväksytty valtuutoissa, mutta päätöksistä on valitettu.

Kirkkonummella ja Espoossa on lisäksi kesken lupaprosessi, joka vaaditaan Kirkkonummen keskuksen sähkönsyöttöön valtakunnan kantaverkosta. Maakaapelia suunnitellaan Espoon Mankista Luoman ja Masalan kautta Sundsbergiin. 

Fortum on aiemmin kertonut, että hanke toteutuu vain, joska molemmat datakeskukset voidaan rakentaa.

Uusi datakeskusalue tarjoaa Fortumin mukaan suomalaisille julkisen sektorin organisaatioille, suurille ja pienille yrityksille sekä yksityishenkilöille luotettavia, skaalautuvia ja tietoturvallisia pilvipalveluja, sekä mahdollisuuden säilyttää datansa Suomessa ja hyödyntää pilvipalveluita erittäin alhaisella vasteajalla.

Fortum kierrättää datakeskusten palvelimien jäähdytyksestä syntyvän hukkalämmön kaukolämmöksi Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella.

Kyseessä on maailman suurin datakeskusten hukkalämmön talteenottoprojekti ja tiettävästi Suomen historian suurimpia yksittäisiä ICT-investointeja, Fortum kertoo tiedotteessaan.

Investoinnin euromäärää ei Horo vielä kertonut. Fortum puolestaan arvio, että sen omat investoinnit kaukolämpöverkkoon ja lämmöntalteenottoon ovat noin 200 miljoonaa euroa.

Tulevissa datakeskuksissa käytettävä sähkö on Fortumin mukaan päästötöntä. Sähköä ostetaan lähinnä tuulivoimaloista.

Valmistuessaan datakeskusten avulla saavutetaan 400 000 tonnin vuotuinen hiilidioksidpäästöjen pysyvä vähennys.

Datakeskusten tuottama päästötön hukkalämpö tulee kattamaan noin 40 prosenttia Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen noin 250 000 kaukolämmön käyttäjän lämmöntarpeesta.

− Kaikki voittavat päätöksessä investoida datakeskukseen, joka myös tuottaa lämpöä kaupungeillemme ja koteihimme. Se nopeuttaa Suomen digitaalista kasvua ja samalla puhdistaa energiajärjestelmäämme. Toivon, että tämä yhteistyö näyttää mallia muille maille ja kaupungeille, jotka etsivät keinoja yhdistää siirtymän ilmastoneutraaliuteen ja digitaalisen kilpailukyvyn, sanoo pääministeri Sanna Marin.

− Neljä vuotta sitten kollegamme ryhtyivät etsimään datakeskustoimijaa, joka olisi valmis toteuttamaan ilmastoystävällisiä ratkaisuja ennennäkemättömässä mittakaavassa yhdessä kanssamme Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten alueella. Olen iloinen, että etsintä on nyt päättynyt, kertoo Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo.

Lue lisää:

> Ison datakeskuksen rakentamiseen tuli ainakin viive – uudesta kaavasta valitettiin oikeuteen (Viisykkönen 11.10.2021)

> Fortum: Iso datakeskus voisi toimia jo 3-4 vuoden kuluttua − Kirkkonummi teki ennätysvauhtia keskukselle kaavan (Viisykkönen 30.8.2021)

(26) kommenttia
Kommentit (26)

Kommentit (26)

Nyt vaan vauhtia hommaan niin hyvä tulee kerrankin näyttää joku toimivan
Hyvä päätös
"Hukkalämmön talteenotto on hienoa, mutta missä datakeskuksen tarvitsema energia tuotetaan?"

"Oletan että datakeskuksen pyörittämiseen tarvittava tuulivoimapuisto (jossain arvioitiin että tarve ylittää 200 myllyä) perustetaan myös alueelle Espoo-Kirkkonummi."

"Fortum kierrättää datakeskusten palvelimien jäähdytyksestä syntyvän hukkalämmön kaukolämmöksi Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella."

- kuka haluaa moisen määrän tuulivoimaloita Kirkkonummelle - nimby:tkö? Muualla niistä jo aletaan haluta eroon.
- mihin hukkalämpö käytetään kesällä? Vai muunnetaanko se jotenkin muuten hyödynnettäväksi energiaksi?
?
Kyllä sopii hyvin datakeskus ja veturikorjaamo äkkiä töihin kummatkin
Anonyymi
Asioilla on aina puolensa.Yhteiskunnan etu ei aina ole kaikkien mielessä.Demokratia on kuin syöpä,se voi tuhota tai ainakin hidastaa tätäkin hanketta.Keskustelua tästäkin käydään,mutta toivottavasti järki voittaa.
hyvä hanke
Ilmakaapeli parempi, se kaapelihan laitetaan maan alle ei se savinen pelto siitä mihinkään muutu.
Keijo
Maalin menee tämä. Uskon näin.
Mutta kyllä hupenee metsät ja luonto nyt nopeasti Kirkkonummenkin puolella.
Se kai on sitä kehitystä myös. vai onko?
Maailma pyörii
Keisarin uudet vaatteet

Finnträsk yhdistys on pari kolme vanhaa ok talo joka haluaa pitää koko Finnträsk omana. Viimeksi kun ne voitti oli vuosia sitten kun siihen piti tulla leirintäalua! Rakenettiin liittymä ja komea portti mutta EI siihen jäi kun kuulema järvi ei sovi turistille vain näille muutamalle.
Vaan ei taida nyt onnistua.
Nyt viimeistään saadaan vähintään 5 paikallista ympäristö-yhdistystä jarruttamaan projektia.
Saatte nähdä että seuraavaan 3 vuoteen ei tapahdu mitään muuta kuin oikeustoimia.

1 ihminen pystyy terrorisoimaan julkisia hankkeita. Tätä on demokratia.
Sirkka
Suomessa on liian helppo valittaa. Valitusten määrä ehkä vähenisi jos hylätystä valituksesta aihetuvat kulut määrättäisiin valittajan maksettavaksi.
Vielä järjissään
Oi oi olisipa hyvä juttu. Vetäkää se kaapeli siitä oletetun junavarikon kohdalta niin se jää pois. Mieluummin datakeskus.
Anonyymi
Missään uutisessa ei mainittu, että datakeskus todella tulee KirkkonummelleZ ei mainittu, että rakennetaan sekä Espooseen, että Kirkkonummelle? Huomasiko joku muu saman?

Kaavoista valittaminen on perusoikeus, johon ei voi kajota.
Samalla tavalla kun jengi kitisee aika monesta muustakin asiasta. Valittajat saavat valittaa, valitus käsitellään ja lopputuloksen mukaan mennään.
Espoossa on valitettu samalla tavalla.
Huomasiko joku?
"Oletan että datakeskuksen pyörittämiseen tarvittava tuulivoimapuisto (jossain arvioitiin että tarve ylittää 200 myllyä) perustetaan myös alueelle Espoo-Kirkkonummi."

Toivottavasti perustetaan tänne, kaikki 250kpl. Porkkalanniemi sopisi oikein mainiosti tuulivoimapustolle. Tuulta on saatavilla tasaisesti ja kallion päälle on helppoa ja edullista tehdä perustuksia. Tässä on tuhannen taalan paikka. Ulkoilla voi myös tuulivoimaloiden seassa, niin tekevät myös Tanskalaiset ja Saksalaiset. Säätötehon saisi pienydinvoimaloista joita voisi sijoittaa esim. Kantvikin satamaan.
Frankfurt
Ainoastaan yksi asia voi aiheuttaa näin nopeaa toimintaa kirkkonummella.
Kestävä kehitys / agenda 21
Rakennetaanko samanaikaisesti, vai vuorotellen? Jos vuorotellen niin kumpi ensin?
Ossi Heinonen
Hyvältä kuulostaa. Oletan että datakeskuksen pyörittämiseen tarvittava tuulivoimapuisto (jossain arvioitiin että tarve ylittää 200 myllyä) perustetaan myös alueelle Espoo-Kirkkonummi.
Anonyymi
Voi elämä näiden valittelijoiden ja jarruttelijoiden kanssa. Kirkkonummen datakeskus olisi toteutuessaan ikään kuin lottovoitto kunnalle, mutta ainahan löytyy vastarannan kiiskit. Häpeämisen paikka heillä!
ex-luottamushenkilö
Niin mutta jos kaapeli menee Luoman kauniin pellon poikki, mitä sitten.
Ilmakaapeli parempi.
Onko Suomi enää turvallinen, että tällasia kannattaa rakentää tänne?
Kysyn vaan
Mikä on Finnträsk yhdistys? Onko se yhden miehen yhdistys?
Keisarin uudet vaatteet
Jess! Nyt nähtävä iso kuva. Tätä ei saa sössiä.
Vihdoin jokin liikahtaa
Hyvä juttu! Nyt päästään toimiin.

Lunaststusmenettely maakaapelia varten on onneksi jo käynnissä ja toivon mukaan kaavavalitukset hylätään nopeutetulla menettelyllä.
Frankfurt
Finnträsk yhdistykselle , kiikarit koteloon ja järki käteen: vetäkää valituksenne pois. Tällaista mahdollisuutta ei saa hukata, vastuullinen ja tärkeä projekti Kirkkonummelle ja koko maalle. Myös luonto kiittää.
Kestävä kehitys
Hienoa, laitos muuten tuottaa kunnalle myös mukavan potin kiinteistöveroja.

Jarruttajat voivat miettiä onko jarruttaminen sen arvoista?
sdkfz
Entäs ne luontoarvot??? Tämä alue on erittäin tärkeä monelle eläimelle.
Anonyymi
Mahtavaa!! Viesti Finnträsk yhdistykselle - vetäkää valituksenne pois hallinto-oikeudesta niin saadaan hanke etenemään. Todella tärkeä projekti Suomelle, etenkin tällaisina epävarmoina aikoina. Tätä parempaa inestointi hanketta ei voi olla...
Paikallinen asukas
Voi kun nyt selvittäis tämän yhden porukan papanoista ettei taas ala se jarrutus
Anonyymi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä