(0) kommenttia

Lapinkylään huippunopeat nettiyhteydet

Kobbnetin puheenjohtaja Ove Stranberg ja sihteeri Leif Moring katsovat, että valokuitukaapeli menee samaan ojaan vesi-ja viemäriputkien kanssa.

Lapinkylässä kaivetaan parhaillaan ojia, joihin asennetaan vesi-ja viemäriputket. Samaan ojaan sujahtaa myös aika ohkaisen näköinen musta valokuitukaapeli. Sitä pitkin lapinkyläläiset saavat sellaiset nettiyhteydet, joita maaseudulla on erittäin harvassa.

Lapinkylän valokaapeliyhteyksiä rakentaa osuuskunta Kobbnet. Osuuskuntaa lähdettiin perustamaan samoihin aikoihin, kun vesiosuuskunta päätti rakentaa vesi-ja viemäriverkoston Haapajärvelle ja Lapinkylään.

Kobbnetin sihteerin Leif Moring mukaan oli järkevää toimia nyt: samaan ojaan saadaan kätevästi myös valokuitukaapeli. Työt alkoivat helmikuussa vähän myöhässä, mutta tähän mennessä Haapajärven ja Lapinkylän alueella on putkia ja kaapeleita kätketty maahan hyvän matkaa. Kaapelia on tarkoitus vetää noin 60 kilometriä.

Lapinkylään vedetään kaapeliverkkoa, joka mahdollistaa 100 megan yhteydet. Vastaavia nopeuksia on yleensä vain uusilla asuinalueilla ja kaapeli-tv:n toimialueilla. Verkko mahdollistaa muun muassa isojen tv-kanavapakettien käytön. Valokaapeliyhteydessä on se etu, että se on yhtä nopea molempiin suuntiin. Laajakaistassa lähtevä liikenne on yleensä huomattavasti hitaampi kuin tuleva.

Esimerkiksi Lapinkylässä on ollut vaikeuksia välillä hankkia minkäälaisia laajakaistayhteyksiä. Parhaimmillaankin lähellä puhelinkeskusta nopeudet ovat olleet korkeintaan 24 megabittiä sekunnissa. Langattomat yhteydet jäävät yleensä selvästi alle 10 megan. Teleoperaattorit ovat hyvin nihkeästi rakentaneet maaseudulla laajakaistaverkkoa, koska se ei kannata harvaanasutulla alueella.

Kobbnetin puheenjohtajan Ove Strandbergin mukaan tällä hetkellä kaapeliverkkossa on mukana 70 osakasta. Stranberg uskoo, että osakkaiden määrä saadaan nousemaan sataan, minkä mukaan Kobbnetin talous on laskettu.

Kaapeliverkon rakentaminen maksaa noin 350.000 euroa. Vajaa puolet kustannuksista sadaaan valtiolta eli ELY-keskukselta. Lisäksi Kirkkonummen kunta takaa osuuskunnalle 130.000 euron laina.

Kaapeliverkkoon pääsee liittymään noin 2.000 eurolla. Summalla saa huippunopean yhteyden kiinteistöön sisään. Kuukausimaksuksi tulee muuta kymmenen euroa.

Kobbnettia rakennetaan paitsi rinnan vesi-ja viemäriverkoston kanssa myös paljon talkootyönä. - Satoja tunteja on jo tehty, Stranberg sanoo. Työtä on ollut erityisesti Moringilla, joka valvoo kaapelinvetoa.

Osuuskunta aikoo itse tehdä paljon loppuvaiheen töitä kuten valokaapelien yhteenhitsausta. Siihen löytyy tietotaito omasta takaa.

Stranberg ja Moring uskovat, että ensimmäiset kiinteistöt ja taloudet ovat Kobbnetin verkossa ensi keväänä. Kun verkko on tällä erää valmis, siihen voi liittyä Lapinkylän ja Haapajärven alueella myöhemminkin, mutta se maksaa vähän enemmän.

Runkoverkko rakennetaan Kobbnetin alueella sen varalle, että toimintaaluetta voidaan verkon kapasiteetin puolesta lisätä huomattavastikin. Itse runkokaapelissa on tilaa vaikka kuinka paljon, käyttäjiä voidaan lisätä kun rakennetaan välille uusia keskuksia.

Valokuitukaapeli on nykyisin jo varsin edullista. Runkokaapeli, jossa on useita kuituja maksaa reilusti alle kaksi euroa metri. Kiintietsöön perille vedettävä yhden kuidun kaapelia saa noin puolella eurolla metri. Suurin kustannus verkon rakentamisessa on ojien kaivu. Jos pelkkää kaapelia kaivetaan maahan, se voidaan hyvin laittaa vain 70 senttimetrin syvyyteen.

Valokuitukaapeliverkkoja on rakennettu Itä-ja Pohjois-Suomessa hyvinkin havaanasutuille alueille, mutta silloin eu-tuki on ollut lähes 100 prosenttia.

Kobbnetin nettisivut

 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä