(11) kommenttia

Laajasta koronajäljityksestä luovutaan – toiminta on muuttunut tehottomaksi

Kirkkonummi ja useat muut Uudenmaan kunnat ja kaupungit muuttavat karanteenikäytäntöjään asteittain. Laaja jäljitys on muuttunut viranomaisten mukaan tehottomaksi.

Viranomaisjäljitystä tehdään jatkossa vain vakavan koronavirustaudin riskiryhmien asumisyksiköissä, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä.

Muissa tilanteissa kuten perhepiirissä, työpaikalla, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa altistuneita ei enää aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.

Altistuneiden suositellaan toimivan omatoimisesti tartuntariskin vähentämiseksi ja vähentävän kontakteja.

Laboratoriotestillä todetut tartunnat tulevat viranomaisten tietoon huomattavalla viiveellä, jolloin jatkotartuntoja on jo ehtinyt syntyä.

Tämän vuoksi tartuntatautilääkärin jälkikäteen määräämillä karanteeneilla ei pystytä ehkäisemään tartuntojen leviämistä, Helsingin kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Aiempaa huomattavasti suurempi osa tartunnoista ei tule tartuntatautiviranomaisten tietoon.

Tilanteessa, jossa testiin hakeutumisessa ja testiin pääsemisessä, tulosten saamisessa, jäljityssoitossa ja karanteenimääräyksissä kestää kokonaisuutena useita päiviä tai jopa yli viikon, jäljityksen tehokkuus jatkotartuntojen ehkäisyssä on matala.

Viranomaiset neuvovat, että lieväoireisten ei tule hakeutua laboratoriotestiin, jos ei kuulu koronaviruksen suhteen riskiryhmiin. Itse hankittuja pikatestejä suositellaan käytettäväksi.

Uusi toimintatapa jäljityksessä otetaan asteittain käyttöön 10.1. alkaen Espoossa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla, Kirkkonummella, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Pornaisissa, Porvoossa, Tuusulassa ja Vantaalla.

(11) kommenttia
Kommentit (11)

Kommentit (11)

Myös tämän päätöksentehneiden kuntien asukkaat voivat tehdä näitä ilmoituksia terveyden vaarantamisesta. Esim koska et pääse viralliseen testiin ja menet kolmanteen rokotukseen ja sairastut rokotteesta vakavasti koska olit juuri sairastanut varmentamattoman koronan, tai lapsesi sairastuu vakavasti koulusta tai päiväkodista saadun koronatartunnan takia jne jne jne
Avi, terveyssuojelu, rikosilmoitus
Helsingissäkin koska päätetty päästää altistuneet päiväkoteihin,kouluihin sekä työpaikoille voivat työntekijät tehdä työsuojelurikos ilmoituksia tartuntatautilain räikeästä rikkomisesta ja henkilökunnan terveyden vaarantamisesta. Jos joku töissä sairastuu/vammautuu nyt vakavasti koronasta voi hän olla myös oikeutettu kunnon korvauksiin.
Tartuntatautilaki, työsuojelu, avi, poliisi, liitto,
Tärkeää olisi päästä myös tarvittaessa viralliseen testiin. Vain virallisella on oikeutettu sairauspäivärahaan.
Kuume
Järkipäätös!! Niukkoja terveydenhoidon resursseja ei ole mitään ideaa tuhlata johonkin jäljitykseen, kun uusi variantti käy joka tapauksessa ison osan väestöä läpi ja on ainakin perusterveille, ei-ylipainoisille pääosin lieväoireinen. Olipa mikä virus hyvänsä, aina joku tulee sairastumaan, se on realismia.
Järki voittaa
Joo meillä sama kokemus koti testeistä! Muka reagoi herkemmin omikroniin..rahastusta sanon minä ja näin tauti leviää entistä nopeammin!!
Ei toimi kotitestit..
Aivan uskomatonta, että tätä kriisiä ei aidosti johda kukaan. Kirkkonummellakin asiantuntijat ja vastuulliset tahot silmät kirkkaina kertovat kysyttäessä, että esim. kouluissa ei korona leviä jne. Uskokoon ken haluaa, mutta minulla on usko näihin kertojiin jo mennyt. Kovat ja laajat rajoitukset yhtäaikaisesti käyttöön niin huominen näyttäisi paremmalta.
Jorma K.
Ja koska mieheni uusien ohjeiden mukaan on ollut jo viisipäivää karanteenissa palaa hän huomenna töihin, kyllä ja työpaikka on koulu.
Näin sitten
Voin kokemuksesta kertoa, että kotitestit ei tunnista omikronia.
5päivänä oireisena tehnyt, aina nega, mutta 5:nä kävin myös virallisessa ja sieltä tuli pos. Tein sen jälkeen vielä uteliaisuudesta yhden kotitestin ja taas nega.
Tunnistamaton
Pitihän se jo avatakin, että niinhän siinä käy, että Sanna Marin julistaa corona- epitemian leviämisen mahdottomaksi estää.
Saavatko kansalaiset valtiolta mitään korvausta hoitovirheestä. Huonostihan siinä kävi.
Tienneekö kukaan miten hallitus aikoo ja kansalaiset tulla toimeen viruksen kanssa.
No ei se voi mennä niinkään, että rokotuksesta, jos se ei tuota tulosta, sen varassa. Ole mitään tääntaivaallisen hyötyä. Ruotsin kunikaalliset vahvasti rokotettuja, saaneet useasti tartunnan.
Rokotus tekisi miedomman viruksesta, kuka sen tietäisi kokonaisvaltaisesti, jos se muuttuukin väkevämmäksi. Sitä se vielä puuttuisi.
Kaikkea ne joutilaat tekevät, kun kuljettavat virusta, matkailijat, lomailijat ja pakolaiset, kalliiksikin tulee. Tosi kalliiksi. Kuka sen nyt maksaa ja vastaa. Hassu homma kuolleiden ja sairastuneiden puolesta.
nim. virus jatkaa leviämistään ja tuhojaan
Kyllä varmasti, kun taudin annettiin lehahtaa holtittomasti. Ei tiedetä missä ja miten paljon tautia liikkuu. Entä koululaisten kotitestit? Onko niilläkään enää mitään merkitystä!
Anonyymi
Mikä järki oli lopettaa toinen testipaikka Kirkkonummella.. Nyt ajat viikon päästä.. Näin se tauti vaan leviää entisestään :((
Järki hoi??

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä