(0) kommenttia

Långvikin rakentaminen saa odottaa

Valtuusto päätti, mitä kohteita ryhdytään kaavoittamaan ensi vuonna.

Kirkkonummen kunta ei lähde ainakaan kolmeen vuoteen suunnittelemaan Långvikin ja Honksbyn alueen tulevaa rakentamista. Långvikin kaavoituksesta on kiistelty jo vuosia. Kirkkonummen kunnanhallitus olisi halunnut aloittaa kaavoitustyön jo ensi vuonna, mutta valtuustossa esitys kaatui maanantaina äänin 20-27.

Långvikin alueella monet maanomistajat ovat ajaneet osayleiskaavan laatimista. Toisaalta vastuskin on ollut kovaa. Vastustajat ovat pelänneet liian suurta rakentamista.

Långvikin kaavoitukset siirtämistä vuoteen 2017 esitti RKP:n Denis Strandell.

Kunnanvaltuusto käsitteli maanantaina kunnan kaavoitusohjelmaa vuoteen 2018 saakka. Valuusto päätti, että ensi vuonna alkaa uusien kaavojen suunnittelu keskustassa Tallinmäessä ja Etelä-Gesterbyssä. Heikkilässä on kohteena Tolsanmäki, Kantvikissä Strömsbyn teollisuusalue, Porkkalassa Mössön ranta-alue, Jorvaksessa Jorvaksenkolmia sekä Veikkolassa Veikkolanpuro II ja Hauklammen ranta-alue. Masalaan ryhdytään laatimaan laatu-ja ympäristösuunnitelmaa.

Ensi vuotta koskevat kaavoituspäätökset ovat sitovia, sen sijaan vuosien 2015 - 2018 kaavoitusratkaisut ovat ohjeellisia.

Valtuusto äänesti toisessakin kohtaa kaavoista päättäessään. Vihreiden Minna Hakapää esitti, että rantakaavoja suunniteltaessa ympärivuotisen asumisen mahdollisuuksia selvitetään tarvittaessa - ei aina kuten tähän saakka on tehty.

Väestö kasvaa yhä

Viiden vuoden kaavoitusohjelma ohjaa kunnan rakentamista pitkälle tulevaisuuteen. Tosin kaavojen toteutusjärjestyksestä on ollut joka vuosi kiistaa, ja listaa on mutettu usein. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok.) valitteli valtuustossa, että Kirkkonummen kaavoitus on tempoilevaa. - Joskus tuntuu, että arpomalla saataisiin yhtä hyvä lopputulos, kun päätetään mitä milloinkin kaavoitetaan. Pitäisi olla pidemmän tähtäyksen näkemystä.

Kirkkonummen asukasluku on pitkään kasvanut noin 700 - 800 asukkaalla vuosittain. Viimeisten kuluneiden vuosien aikana kasvu on hieman taittunut. Rakentamisen kaavavaranto on edelleen hyvä: asemakaavoissa on asuntorakennusoikeutta yli 6 000 asukkaalle, lisäksi asuntovarantoa on myös hajakentamisalueilla.

Suunnitelmakauden aikana on vireillä tai käynnistetään noin 40 asemakaavahanketta, joihin sisältyy asumista. Ne mahdollistaisivat jopa 10.000 asukkaan kasvun, mutta osa kaavoista saadaan valmiiksi ja toteutukseen vasta 2020-luvulla. Keskeisimpiä kehitettäviä alueita ovat lähivuosina kuntakeskus, Kantvik ja Masala.

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä