(13) kommenttia

Kylmälän maankaatopaikka: Erävoitto soramontun omistajalle − oikeus kumosi kunnan päätöksen ja palautti asian

Vanha soramonttu Kylmälän takametsässä haluttaisiin täyttää rakennustyömailta tuotavilla ylijäämämailla.

Vuosia väännetty maankaatopaikkakiista Kylmälässä jatkuu. Hallinto-oikeus on kumonnut Kirkkonummen kunnan päätöksen, jolla evättiin vanhan sorakuopan täyttäminen.

Vaasan hallinto-oikeuden ratkaisu on tehty viime viikolla. Kirkkonummen rakennus -ja ympäristölautakunta hylkäisi maanomistajan lupa-anomuksen jo kaksi vuotta sitten.

> Lue: Kirkkonummen kunta hylkäsi lupa-anomuksen maankaatopaikalle Kylmälässä äänestyksen jälkeen (Viisykkönen 16.5.2017)

Kunnan vuonna 2017 tekemästä päätöksestä valitti maanomistaja, joka oli täyttölupaa anonut.

Vaasan hallinto-oikeus tähdentää tuoreessa päätöksessään, ettei se ota kantaa itse luvan myöntämiseen eli siihen, olisiko maankaatopaikalle pitänyt antaa ympäristölupa vai ei.

Oikeus päätti palauttaa asian uudelleen käsittelyyn. Oikeuden mielestä lautakunta ei ole pari vuotta sitten perustellut ympäristöluvan hylkäämistä tarpeeksi.

Hallinto-oikeus toteaa, että perusteluvelvollisuudella on keskeinen merkitys asianosaisen eli tässä tapauksessa lupaa hakeneen yhtiön oikeusturvan kannalta.

Ympäristölupa-asia oli talvella 2017 useaan otteeseen esillä, ja se aiheutti kiivasta keskustelua. Asia oli niin kuuma, että lautakunnassa käsittely siirrettiin kuntavaalien yli.

Lautakunta hylkäsi lupa-anomuksen äänin 7-2. Asian esitellyt Kirkkonummen ympäristöjohtaja oli esittänyt luvan myöntämistä ja jätti eriävän mielipiteen pöytäkirjaan.

Ristinummentien päässä sijaitsevan vanhan soramonttualueen omistaa West Express Oy, joka pisti lupa-anomuksen vireille vuonna 2016.

Yhtiö haluaisi täyttää alueen pääkaupunkiseudun rakennustyömailta rahdattavilla puhtailla maamassoilla.

Täyttömäärä olisi yhtiön mukaan noin 200 000 tonnia, mikä vastaa muutamia tuhansia rekkakuormia.

Vaasan hallinto-oikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen. Siihen voi hakea valituslupaa Korkeimmasta hallinto-oikeudelta.

Maankaatopaikkakiistoja on vuosien mittaan ollut Kirkkonummella ja tuorein on Evitskogissa.

> Lue: Maankaatopaikka vai pellonparannus? − Kiistelty hanke jäihin, lisäselvityksiä ja parempaa tiedottamista vaaditaan (Viisykkönen 17.4.)

(13) kommenttia
Kommentit (13)

Kommentit (13)

Nyt on käynyt ilmi että samalle tontille mihin on tarkoitussijoittaa maamassoja on haettu rakennuslupaa omakotirakennukselle ja hevostallille. Toinen tonteista on ilmeisesti myyty ja nyt joku hakee rakennuslupaa sille.
Homma muuttuu sekavaksi.
Omakoti kaatopaikalla
Yrityksellä on ollut säilössä käytettyä hiekoitus hiekkaa eli ymmärtääkseni ongelmajätettä. Ymmärtääkseni ovat saaneet käskyn ajaa kasat pois. Vuosi sitten kasat levitettiin ympäri maastoa. Kuntaan on jonkun toimesta tehty ilmoitus asiasta. Kunta ei ole ymmärtääkseni reagoinut millään lailla. Joten se siitä valvonnasta!
Kohta x- naapuri
Pääkaupunkiseudulla ei ilmeisesti ole paikkoja mihin dumpata maata halvalla. Tämä monia maansiirtourakoitsijoita vaivaava ongelma heijastuu nyt tänne Veikkolaan . Urakoitsiijan pitää löytää järkevän matkan päässä olevia kohteita ja edullisesti, jotta toiminta on kannattavaa. Ämmäsuolle jos vie niin maksaa noin sata euroa per kuorma. Ymmärrän ihan vähän kannattavuutta laskevaa yrittäjää. Ymmärrän paljon enemmän tien pätkän varrella asuvia asukkaita. Enkä myöskään halua rekkoja kulkemaan Veikkolaan. Pitäisikö painetta saada mm helsinkiläisiin kuntapäättäjiin? Jos Helsingissä rakennetaan, pitäisi maa-ainekselle löytyy paikka Helsingissä?
Mikä on ratkaisu?
MIten niin maanomistaja ei pelaa puhtailla korteilla? Jos ehtona on, että maamassan on oltava puhdasta, niin sitten sinne tuodaan vain puhdasta maamassaa.
Täyttöön
Onhan näillä maanomistajilla tietty oikeus tiluksiensa käyttöön, mutta tässä tapauksessa maanomistaja ei taida pelata puhtailla korteilla mikä ei tietenkään liene mitenkään yllättäväää...mutta kaiketi riittävän reilua peliä oikeuden tulkitsijoiden näkökannan osalta?
Anonyymi
Tuodaan "vain puhtaita maamassoja" ja yritys itse valvoo tätä, ei mikään viranomainen, siinä voi miettiä mitä tästä seuraa...
Lupahakemuksen perusteellahan kuoppaan on jo tähänkin mennessä tuotu sinne kuulumattomia aineksia.
Kuoppa
Varmasti ovat puhtaita, niin kuin koko rakennusala.
Hank
Kirkkonummen ainoa kasvava liiketoiminta: jätteiden dumppaus. Näistä ei kyllä jää kunnalle mitään iloa.
Tulevaisuuden vihreä city
Tämä on taas nimbyilyä parhaimmillaan. Tulee mieleen tuore tapaus Etelä-Kirkkonummella, missä asukkaat vaativat raskaan kaluston ajokieltoa keskeiselle kulkuväylälle. Kun asia tutkittiin, oli joku 90 % raskaasta liikenteestä busseja. Niin, että ei kyllä mitään saakelin joukkoliikennettä tänne meidän lintukotoon häiritsemään.

Sehän on fakta että tuonne tulee liikennettä paljon, mutta uskon liikenteen haittojen perustelujen olevan aika lailla hihasta ravistettuja. Naapurikylässä ei menty raiteiltaan viime kesän tukkirekkarallista. Toki määrä ei ollut samaa luokkaa, mutta melko massiivisia nämäkin.
Tuulimyllyjä Kirkkonummelle
Kohtako x-naapuri. Luitko jutun? Vain puhtaita maamassoja saisi tuoda ja me kyllä tutkitaan.
Make R Siuntio
Eli Kirkkonummella ei osata perustella lupapäätöksiä oikein?
Antti
Hyötykuorman ollessa n. 20t 5 akselisessa maansiirtoautossa on käyntimäärä 10 000 kertaa muutaman tuhannen sijaan...
Sorakeisari
Kauhulla jää odottamaan kuinka tässä käy. Toivottavasti kunnalla on asiasta kiinnostunut ja osaava juristi. Ja jos ei, nyt olisi tuhannen taalan paikka ostaa se palvelu! Emme todellakaan halua esim. Malmin lentokentän maapohjan jätettä tänne! Tämä vaikuttaa koko pohjois- Kirkkonummeen eikä vain naapureihin.
Kohtako x- naapuri

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä