(0) kommenttia

Kunta odottaa poliisin tutkimuksia – vastuuvapauksia auki vuodelta 2012

Toimittaja: 

Kirkkonummen vuoden 2012 tilinpäätökseen liittyviä vastuuvapauksia on yhä myöntämättä. Kunta odottaa ex-viranhaltijaan kohdistuvien poliisitutkimusten valmistumista.

Toissavuoden tilinpäätöksen käsittely jäi valtuustossa osin kesken kesäkuussa 2013. Aikaisemin oli tullut ilmi tapaus, jossa sosiaalipuolen viranhaltija oli tiettävästi jakanut toimentulotukea luvattomasti. Kyseinen viranhaltija oli jo tuolloin erotettu kunnan palveluksesta.

Valtuusto päätti kesäkuun 2013 kokouksessa olla myöntämättä vastuuvapautta kahdelle johtavalle virkamiehelle perusturvajohtaja Liisa Ståhlelle ja sosiaalityön päällikölle Sirkku Pekkarinen-Kedolle.

Päätös syntyi pitkien keskustelun jälkeen äänin 37 – 10. Asian käsittelyn aikana valtuusto sulki välillä ovet ja jatkoi asian puintia ilman yleisöä ja lehdistöä.

Valtuuston enemmistön mielestä kahden viranhaltijan voidaan epäillä laiminlyöneen valvontavelvollisuutensa. 

Sekä Ståhle että Pekkarinen-Keto ovat kiistäneet laiminlyöntiepäilyt ja  tähdentäneet, että viranhaltijan toimiin puututtiin heti, kun väärinkäytöksiä havaittiin. 

Valtuuston kokouksen jälkeen lähes puoleentoista vuoteen kunnassa ei ole voitu hallintopäällikkö Christoffer Masarin mukaan tehdä asian suhteen muuta kuin odottaa poliisin tutkimusten valmistumista.

Aikanaan asia viedään vielä valtuuston käsittelyyn, mutta siihen voi mennä pitkäkin aika.

Kirkkonummen kunnanlakimiehen Leena Erantin mukaan on ennenaikaista sanoa onko kunnalla mitään vaateita ketään kohtaan.

- Poliisi on vasta tehnyt esitutkintaa eli ollaan oikeudenkäytön alimmassa vaiheessa. Saattaa olla, että kunnanhallituskin käsittelee vielä asiaa, jos tapaus menee pidemmälle syyttäjälle ja oikeuteen, Eranti sanoo.

Kunta odottaa myös Haapaniemi-tutkintaa

Kirkkonummen kunta on odotellut myös toisen pitkällisen poliisitutkimuksen tuloksia. Poliisi on tutkinut entisen kunnanhallituksen puheenjohtajana Timo Haapaniemen (kok.) talousrikosepäilyjä pari vuotta.

Poliisi kertoi viimeksi lokakuussa, että tutkinnan asiakirjat on lähetetty loppulausunnoille.

Kirkkonummen kunnanvaltuusto joutuu käsittelemään Haapaniemen asemaa joka tapauksessa, oli poliisitutkimusten tulos mikä tahansa.

Haapaniemi on edelleen valtuuston jäsen, mutta valtuuston päätöksellä siirretty sivuun kunnallisista luottamustehtävistä.

Kirkkonummen kunta ei ole ollut poliisitutkimuksissa ainakaan virallisesti osallisena. Masarin mukaan kunnalta ei ole pyydetty tutkimusten loppulausuntoa.

> 51-Arkisto (17.6.2013) Valtuusto sulki välillä ovet

> 51-Arkisto (2010.) Haapaniemi-tutkinta: Poliisilta infoa ensi kuussa

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä