(0) kommenttia

Koululomat: Syksyllä lyhyt - jouluna pitkä

Koulujen työ-ja loma-ajat ehdotetaan pidettäväksi ennallaan.

Kirkkonummen koulujen lomat ehdotetaan pidettävän ensi lukuvuonna samalla tavalla kuin tänäkin lukuvuonna eli lyhyt syysloma, pitkä joululoma ja talviloma viikolla kahdeksan. Vuoden kuluttua joululomasta on tulossa peräti 18 päivää pitkä. Sivistyslautakunta päättää loma-ajoista ensi viikolla.

Koulujen loma-ajoista on kysytty mielipiteitä koulujen oppilaskunnilta sekä koti-ja kouluyhdistyksiltä. Lausuntojen perusteella Kirkkonummella ei tunnu olevan suuria haluja muuttaa koulujen lomakäytäntöjä jo totutuista.

Lausunnoissa vain kolmelta koululta tuli toive viikon pituisesta syyslomasta. Vain yksi koulu toivoi koulutyön aloittamista heti vuoden alusta eli ennen loppiaista. Kaikki mielipiteensä kertoneet koulut olivat sitä mieltä, että viikko kahdeksan on paras talvilomaviikko.

Porrastus ei innosta

Koulujen lomien porrastamisesta on puhuttu pitkään. Erityisesti matkailuelinkeino on toistuvasti esittänyt, ettei koulujen lomia yritettäisiin hajottaa pidemmille ajanjaksoille.

Myös opetusministeriö on esittänyt,  että perusopetuksen oppilaiden talvilomia porrastettaisiin tasaisemmin viikoille 8-10. Lisäksi ministeriö suosittelee, että koulutyö aloitettaisiin mahdollisimman pian vuodenvaihteen jälkeen, jolloin säästyneitä lomapäiviä voitaisiin käyttää keventämään syys- ja kevätlukukautta.

Ainakaan Kirkkonummella ei olla tähän menossa. Omaperäisiä loma-aikoja on vaikea yhdessä kunnassa toteuttaa, koska lapsia on koulussa ja opiskelemassa usein naapurikunnissa, jolloin samassa perheessä saattavat loma-ajat poiketa hankalasti.

Ensi lukuvuonna 2014-2015 on koulupäiviä 188. Lain mukaan koulupäiviä pitää olla 190, mutta arkipäiväksi osuva itsenäisyyspäivä, loppiainen ja vappu vähentävät koulupäivien määrää.

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä