(23) kommenttia

Koulujen syyslomasta palauteryöppy – asia uudelleen esille

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Raija Vahasalo haluaa, että koulujen syyloman pituutta pohditaan vielä.

Kirkkonummen koulujen viikon syysloma ei olekaan varma. Kunnanhallituksen puheenjohtaja käytti oikeuttaan ottaa asia vielä kertaalleen käsittelyyn.

Kirkkonummen sivistyslautakunta päätti kaksi viikkoa sitten, että kaikissa Kirkkonummen kouluissa vietetään vuoden kuluttua syyslomaa kokonainen viikko. Tähän saakka kouluilla on ollut syyslomaa kaksi päivää: torstai ja perjantai.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok.) päätti maanantai-illan kokouksessa käyttää otto-oikeuttaan. Koulujen loma-asia käsitellään siten uudestaan lähiaikoina kunnanhallituksessa.

Vahasalo kertoo, että päätös koko viikon syyslomasta on tuonut hänelle vanhemmilta yhteydenottoja todella paljon ja pyyntöjä käsitellä asia vielä kertaalleen.

Syysloma-asian päätöksentekoprosessia on Vahasalon mukaan arvosteltu. Monien mielestä vanhemmilta ei ole kysytty tarpeeksi laajasti mielipiteitä.

- Tätä asiaa on nyt hyvä tutkailla. En yhtään osaa sanoa, mihin päätökseen kunnanhallitus lopulta päätyy.

Vahasalo kertoo itse olevansa vanhan systeemin kannalla eli syysloma on kaksi päivää.

- Erityisesti alakoululaisten vanhemmille tämä näyttää olevan tärkeää. Syysloman aikaan on monesti loskakelit, useat lapset joutuvat viettämään loma-aikansa kotona. Mieluummin kolme lomapäivää pidettäisiin kesäloma jatkona, Vahasalo tuumii.

Kirkkonummella on käyty samanlainen syyslomaväittely 2000-luvun alkupuolella.

> (20.11.) Kirkkonummen kouluille viikon syysloma ensi vuonna             

 

(23) kommenttia
Kommentit (23)

Kommentit (23)

Äkkisältään saa mielikuvan että molemmat näkökulmat, nykyinen lyhyt ja esitetty pitkä syysloma saavat kannatusta vanhemmilta. Asiaa ei kuitenkaan ratkaista huutoäänestyksellä Viisykkösen sivuilla.

Siksi olisi hyvä että esim. kunnanhallitus päätyisi kompromissiin, joka sopisi molemmille osapuolille. Ehkä tätä kh:n puheenjohtajakin nimenomaan tavoittelee. Mainitsemani sivistyslautakunnan jäsenen, opetusneuvos Voitto Mäkipään (ps.) esitys voisi olla vielä tutkittavan arvoinen juttu?
Vesa-Pekka Sainio
Olen ehdottomasti lyhyen syysloman kannalla. Koulu alkaa muutenkin liian aikaisin elokuussa kesken parhaiden säiden ja lomakauden. Mitä tekemistä lapsilla on lokakuussa jos vanhemmilla ei ole lomaa eikä ole mahdollisuutta lähteä sinne etelän lämpöön?
Äiti
Yllättäviä mielipiteitä. Meidän kolme lasta yläasteelta ja lukiosta kannattavat ehdottomasti nykyistä lyhyttä syyslomaa. Ei kuulemma ennätä paljon rasittua loman alkuun mennessä. Pitkä kesä- ja joululoma parempi.
Meillä näin
Tottakai viikon syysloma lautakunnan esityksen mukaan. Muissakin pääkaupunkiseudun kunnissa on. Jos kokemukset huonoja, palataan entiseen. Olivat koulutyöstä vapaana olevat päivät milloin tahansa, aina ne vaativat järjestelyjä vanhemmilta. Nyt tiedettäisiin tämä loman ajankohta lähes vuoden etukäteen. Kesälomia voi hyvin järjestellä niin, että asia onnistuu pienempienkin perheissä. Lisäksi tällä palstalla esitetty viesti kunnan ja muiden toimijoiden suuntaan on hyvä. Päiväleirejä, avoimia ovia, tapahtumia jne.
Kuntalaisen ääni
Lapsia ja nuoria ajatellen - viikon loma Kirkkonummelle!
OK
Kenelle kompromissi olisi suunnattu? Hajautetut pidemmät vkonloput toisi vain sen, että lapset olisivat ylimääräisen/ ylimääräiset lomapäivät keskenään, kun yksittäisiin päiviin ei haluta ottaa lomapäiviä. Yksi lomapäivä sinne tai tänne... Kompromissi olisi ratkaisu siihen, että lomapäivien lisäys olisi hoidettu. Moni meistä perheistä matkustaa pidemmillä lomilla sukuloimaan pohjoiseen, jonne taasen lyhyillä lomilla ei viitsi lähteä/ ei ennätä.

Tässä lomakeskustelussa unohtuu välillä ketä varten se loma oikein on? Poliitikot ajattelevat vissiin, että heitä varten ja me vanhemmat perheitä varten. Viikon syysloma olisi linjassa moneen muuhun kuntaan, jopa valtakunnan tasolla, joten miksei vkon lomaa voisi olla Kirkkonummellakin?

Milloin Kirkkonummen poliitikot oppivat kunnioittamaan virkamiesten tekemää työtä? En usko siihen, että lautakuntiin tuodaan asioita ihan huvikseen päätettäviksi. Anonyymilla oli loistava mielipide...kunnanhallituksen tulisi keskittyä omaan tekemiseensä ja katsoa peiliin!
Uskomatonta
Sivistyslautakunnan jäsen, opetusneuvos Voitto Mäkipään (ps.) esitti että syysloma olisi laajennettu muutamalle pidennetylle viikonlopulle. Eräänlainen kompromissi, joka ehkä saisi kannatusta vanhempien keskudessa? Siinä yhdistyisi nykyinen käytäntö ja esitys lomapäivien lisäämiseksi. Mäkipää ei saanut lautakunnassa yhtään kannatusta ehdotukselleen - miksi?
Vesa-Pekka Sainio
Kunnanhallitus voisi keskittyä isompiin asioihin: kunnan koulut ja päiväkodit kuntoon. Irti sairaista tiloista. Riittävästi pulpettipaikkoja kaikille - erityisesti keskusta-alueelle.

Viikon syysloma olisi linjassa muun pääkaupunkiseudun kanssa.
Lillukanvarsi
Otto-oikeuden käyttäminen on niin surkeaa johtamista. Aina ei asiat mene oman mielen mukaan, mutta asiaa on tutkinut ja hoitanut ne, joille valta on annettu. Jos tämä päätös muutetaan, voidaan samalla lakkauttaa lautakunnat ja virkamiehet, kun asia menee kuitenkin vaalikampanjakoneiston harkintaan. Tai ehkä Vahaniemi voisi osallistua kaikkiin kokouksiin ja varmistaa, että päätetään heti oman mielen mukaan.
Anonyymi
Koulun alkaminen 10.8 on liian aikaisin, monella vanhemmalla on silloin vielä lomakausi ja vedet ovat lämpimiä. Kaksi päivää riittää kyllä syyslomaan, jos syksy on liian raskas niin ei muuta kun aikaisemmin nukkumaan. Pärjättiin sitä ennenkin ilman viikon lomaa... Hyvä vaihtoehto olisi perjantai ja maanantai
lomapäiviksi, jolloin tulisi kaksi lyhyttä viikkoa peräkkäin.
Mamma
Uskomaton veto, mutta odottavissa! Viikon mittainen loma olisi upea juttu. Toki ymmärrän, että kaikissa perheissä viikon loma ei onnistu helposti ja lapset saattavat olla keskenäänkin pitkiä päiviä. Mutta näin meilläkin on jo joululoman aikaan sekä kesälomalla.

Erilaiset yhdistykset järjestävät varmasti mieluusti syysloman aikaan leirejä, kuten kesäaikaan. Nuorisopalvelut järjestävät päivätoimintaa myös lomien aikana, joten ei mitään uutta ja ihmeellistä toimintaa, jota kunnanhallituksen tulisi vielä erikseen ohjeistaa.
Kolmen pojan äiti
Kesäkuun lomasta. Koulu päättyy Suomessa kaikkialla samaan aikaan. Laki määrää viimeisen mahdollisen koulupäivän. Kunta ei voi puuttua kesäkuun loma-asiaan.
Paavo Rantalainen
Ei kai kunnanhallitus voi olla niin tyhmä, että menee muuttamaan tämän jo kertaalleen päätetyn asian? No, Kirkkonummella voi...
Ehdottomasti viikon loma syksyllä ja mieluummin kesäkuussa viikko koulua.
muutosvastrintakirkkonummi
Kunnanhallitus voisi keskittyä omiin asioihinsa ja antaa lautakunnan hoitaa omansa. Jos haluaa, kunnanhallitus voisi ohjeistaa kunnan toimijat (nuoriso, liikunta, uimahalli, kolmas sektori) ideoimaan toimintaa lasten ja nuorten parhaaksi. Otetaan viikosta ilo irti kaikille.Viikon loma ilman muuta kokeiluun.
Ex-oppilas
Todellista tasa-arvoa on viikon loma kaikille. Nyt vain harvat saavat kaivatun tauon pitkään syksyyn - ne, joiden vanhemmat anovat lomaa etelänloman ajaksi. Tavalliset lapset ja nuoret eli enemmistö joutuvat puurtamaan koko syksyn ilman pidempää taukoa. Viikon loma ehdottomasti kaikille!
Hiljaisen enemmistön ääni
Ehdottomasti viikon syysloma! Kyllä sitä voi ainakin kokeilla. Syyslukukaudella ei ole mitään muuta taukoa. Lapsien parasta tässä pitää ajatella. Jos vanhemmat eivät ehdi lomailla, eikä tukiverkkoa ole, voi miettiä esim. hoitajan palkkaamista.
äiti
Peukutan viikon loman puolesta!
Syksy on piiitkä ja pimeä, lomalta tuntuva loma tulisi tarpeeseen.
koululaisten äiti
Oli todella hyvä, että päätettiin koko viikon lomasta. Viikossa lepää kunnolla ja kesäloma on kyllä riittävän pitkä. Helsingissä on myös viikko ja ehdittiin jo iloita, että vihdoinkin voi ystävien kanssa tehdä jotain syyslomalla. Mutta taas älkää tämä Vahasalon vehtaaminen änestäjien mieliksi kuten niin monessa asiassa ...
Anonyymi
Syyslukukausi on lapsille todella rankka ja pitkä ilman lomaa. To-pe vapaat ei ole mikään loma, eikä siinä ajassa ehdi levätä. Soisin jokaiselle lapselle viikon syysloman, myös kolmelle omalle lapselleni.
Syyslomaa kaipaava yh-äiti
Asia on tismalleen kuten "ihmettelevä vanhempi" kirjoittaa, lomailu on nykyisin perheille tärkeämpää kuin lasten koulussakänti, viikon loma on järkevä ratkaisu ehkäistä massalomailun muille aiheuttama hankaluus!
koulussa töissä
Hyvä! Koska ja miten vanhempia kuullaan? Tähän mennessä vanhempien mielipiteitä ei ole kysytty missään vaiheessa!
Henrika Malmström
Ei Raija uskalla olla kerrankin ryhdikäs. Moni haluaa myös oikeasti pitkän syysloman! He eivät siitä vaan huuda ympäri kuntaa...
Syyslomaa kaipaava
On se kumma, jos ei kerrankin voida kokeilla jotain muuta kuin totuttua. Yli puolet lapsista on kuitenkin lomilla koko viikon ja loput joutuvat olemaan puolityhjässä koulussa, jossa ei voida opettaa mitään järkevää massapoissaolojen vuoksi. Aikooko kunnanhallitus jyrätä jo tehdyn päätöksen?!
ihmettelevä vanhempi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä