(8) kommenttia

Kirkkonummelta puuttuu ulkotekojää – kohtuullisella hinnallakin löytyy ratkaisuja, joita jopa pikkukunnat toteuttavat

Jyväskylän Kuokkalan uusi tekojääkaukalo. (kuva: Suomen Tekojää Oy)

Ulkotekojääratoja rakennetaan vilkkaasti ympäri Suomea ja Kirkkonummellakin sellainen on aikeissa. Suunnittelurahaa on ensi vuodelle varattu.

Tekojääratahanke sai viime vuonna vähän vauhtia, kun lähes koko valtuusto allekirjoitti aloitteen tekojään saamisesta keskustaan ja asiaa ryhdyttiin selvittämään. (Viisykkönen 5.10.2017)

Kirkkonummen vapaa-ajan jaosto esitti ensi vuodelle 80 000 euron suunnittelurahaa ja kahdelle seuraavalle vuodelle yhteensä 2:ta miljoonaa euroa hankkeeseen.

Budjettiesityksessä punakynä kävi hankeen kohdalla, mutta ensi vuodelle jäi 15 000 euron määräraha. Lähtökohtana on siirrettävän ulkotekojään suunnittelu.

Siirrettäviä tekojäitä on tehty viime vuosina useita muun muassa Espooseen ja jopa yksittäisten koulujen pihaan.

Siirrettävällä tekniikalla selvitään kustannuksissa ihan toisenlaisilla summilla kuin kokonaan uusien kiinteiden tekojääratojen rakentamisessa.

− Teknisesti vaihtoehtoja on kaksi. Joko jäähdytysputkisto kätketään hiekkaan tekonurmen alle tai sitten sopivan tasaiselle kentälle tuodaan rullattava matto, jossa on sisällä putkisto. Matto voidaan viedä keväällä pois ja siirtää vaikka toiseen paikkaan seuraavaksi talveksi, toimitusjohtaja Timo Mansikkaviita Suomen Tekojää Oy:stä selittää.

Itse kylmäkoneisto on rakennettu konttiin, jota sitäkin voidaan helposti siirtää.

Mitä tällaiset järjestelmät maksavat? Kun on kyse itse laitteistosta ja jääkiekkokaukalon (1 800 m2) kokoisesta alasta, Mansikkaviidan mukaan puhutaan hieman yli tai alle 300 000 euron summasta.

Pysyvästi asennettu putkistoratkaisu on halvempi kuin liikuteltava matto. Lisähintaa tulee sähkönsyöttöjärjestelmän asentamisesta ja siitä, miten paljon itse kenttään pitää tehdä tasoitus -tai muita töitä.

Kun kentän kokoa kasvatetaan, hinta tietysti nousee. Noin 3 500 neliön kentän laitteistot maksavat Mansikkaviidan arvion mukaan noin 0,5 euroa.

Tekojää tarvitsee myös sähköä ja se maksaa, riippuen tietty kuinka kylmä tai lämmin talvi on.

Tekojäitä voi ryhtyä jäädyttämään, vaikka plusasteita olisi lähes 10, mutta se on hintavaa. Espoossa tekojäät laitettiin kuntoon pari viikkoa sitten.

Mansikkaviita laskee, että etelässä noin neljän kuukauden sähkölasku jääkiekkokaukalon kokoisella tekojäällä voisi olla keskimäärin 1 500-2 000 euroa kuussa. Yleensä tammi-helmikuussa ei sähköä juurikaan mene.

Tekojää tarvitsee myös huoltoa eli jääkoneen. Siihenkin on kehitetty halvempia ratkaisuja. Jääkone, jolla jäätä höylätään ja paikataan, voidaan laittaa traktorin perään. Samassa systeemissä on myös lumilinko.

Kylmälaitteistojen tekniikkaa on kehitetty viime vuosina. Yksi merkittävä asia on se, että putkistossa virtaa ammoniakin tilalla hiilidioksidi. Näin putkiston vuodot eivät aiheuta mitään vaaraa ympäristölle.

Siirrettävät kylmälaitekontit ovat mahdollistaneet tekojääratojen toteutuksen pienilläkin paikkakunnilla.

Esimerkiksi runsaan 2 000 asukkaan Toivakan kunnassa avattiin juuri uusi tekojääkaukalo, joka tuli maksamaan noin 420 000 euroa. Hankkeeseen saatiin Veikkausvoittovaroja.

Runsaan 6 000 asukkaan Mäntyharjussa juhlittiin pari viikkoa sitten uuden tekojääradan avajaisia.

(8) kommenttia

Kommentit (8)

Sivut

Kuusalan kenttä tosiaan olis mainio paikka, Masalassa on tilaa myös.
j
Tahdon voimalla tuskin luonnonjäätä saadaan aikaiseksi...
Tahdon voimaa, juu!
Esimerkiksi Raaseporissa on luisteltu kaupungin tekemällä luonnonjääkentällä jo tänä talvena.
tahdonpuute esteenä Kirkkonummella
Ja mikä ihme estää laittamasta kaukalot (iso kenttä, sinne mahtuu niitä useampi!) Kuusalan kentälle???? Talvella kyseisellä paikalla ei ole yhtään mitään, ja hyvin harvoin siellä on mitään kunnon toimintaa kesälläkään.
Paikalla on valmiina jo yksi lukollinen pukukoppi tila ja kaksi (rumaa) ulkopukukoppia jotka joku aina raahaa sinne talveksi vaikkei kentällä tapahdu talvella yhtään mitään.
Kakarat käy siellä vain leikkimässä autoillaan ja rikkovat kentän pinnan jakkuvasti.
Lisäksi paikalla on jo valmiina riittävä valaistuskin! Sekä jonkun verran parkkipaikkoja autoille.

Ja kaikkeen tuohon ei todellakaan mene mitään suunnittelurahaa!!!
Pystyttiinhän vastaavalla tavalla ennenvanhaankin laittamaan lapsille luistelukentät niin miksi sitten sellaiseen ei kyetä nyt????

Käsittämätöntä touhua tuo kunnan suuri hio käyttää hirveitä rahasummia täysin turhaan!
Vaihtakaa jo ne päättäjät kunnassa!!!
Olihan meillä hieno kenttä mutta joku veti siihen nurmikko! Nyt pelataan palloa talvella ja luistellaan hallissa kesällä.
Sekasin sanon minä.

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx