(16) kommenttia

Kirkkonummelle on avattu iso vastaanottokeskus ukrainalaisille – kerrostaloasuntoja käytetään majoitukseen

Arkistokuva. Masalantien varrelle kerrostalokohteeseen on avattu vastaanottokeskus.

Maahanmuuttovirasto on avannut Kirkkonummelle 200-paikkaisen vastaanottokeskuksen, joka toimii vuokrakerrostaloissa. Asuntoja on Masalassa ja Gesterbyssä.

Virasto tiedotti tänään, että keskus on toiminnassa tästä päivästä lähtien Seppä-Kallen kuja 2:ssa. Kohde on vastapäätä Masalan liikuntakeskusta.

Osoitteeseen on valmistunut viime vuonna kerrostaloja, joista on markkinoitu vuokralle pieniä asuntoja. Taloissa on edelleen ollut paljon asuntoja tyhjillään.

Maahanmuuttovirasto on tehnyt sopimuksen vastaanottokeskuksen toiminnasta Babando Oy -nimisen yhtiön kanssa.

Babandon toimitusjohtaja Daniel Rahman kertoo, että kyseessä on asuntopohjainen vastaanottokeskus, joka toimii kerrostaloasunnoissa.

Ensimmäiset asukkaat muuttavat vastaanottokeskukseen ensi viikolla. Asukkaat ovat Rahmanin mukaan etupäässä naisia ja lapsia.

Asuntopohjaisen vastaanottokeskuksen etuna on Rahmanin mukaan se, että ukrainalaiset elävät kodinomaisissa olosuhteissa.

–  Se nopeuttaa kotoutumista. Ihmiset pääsevät nopeammin elämän rytmiin kiinni. Tukipalveluita on kyllä tarjolla, mutta ihmiset pystyvät pyörittämään omaa arkeaan jossain määrin itsenäisesti, Rahman sanoo.

Miten löysitte Kirkkonummelta tyhjiä asuntoa?

–  Olemme kartoittaneet asuntoja aktiivisesti eri toimijoilta, ja on ollut ilo huomata, että ukrainalaisiin tulijoihin on suhtauduttu hyvin suopeasti ja heitä on haluttu auttaa.

Kirkkonummen uusi vastaanottokeskus on Rahmanin mukaan täydenpalvelun yksikkö, jossa sen asukkaat saavat muun muassa sosiaalityöntekijän ja sairaanhoitajan palvelut.

Vastaanottokeskus toimii Kirkkonummella toistaiseksi. Sulkemisajankohtaa ei siis ole vielä tiedossa.

Babando Oy on rekisteritietojen mukaan perustettu vuonna 2017. Työnantaja- ja verorekistereihin Babando on merkitty vasta viime huhtikuussa.

Yhtiö on hakenut työntekijöitä aiemmin Kirkkonummella avattavaan vastaanottokeskukseen.

Yhtiön toimitusjohtaja Daniel Rahman kertoo, että hän on ollut muun muassa perustamassa maahanmuuttajille Integrify-nimistä yhtiötä, joka on jo vuosia järjestänyt maahanmuuttajille it-alan opetusta. Toimintaa on useassa maassa.

Suomessa alkaa kesän jälkeen koodauskurssi, johon myös ukrainalaiset voivat osallistua.

Kirkkonummen kunta on aiemmin tarjonnut vastaanottokeskustiloja Volsin tyhjillään olevasta hoivakodista ja KIllinmäen entisestä keskuslaitoksesta, jossa on myös tyhjiä majoitustiloja paljon.

Kumpikaan kohde ei ole kelvannut Maahanmuuttovirastolle, eikä Kirkkonummella ole tähän mennessä ollut vastaanottokeskusta muutamaan vuoteen. Lähimmät palvelut ukrainalaisille ovat olleet Espoossa.

Viisykkösen tietojen mukaan muun muassa kunnanhallituksessa on keskusteltu nyt avatusta vastaanottokeskuksesta.

Osa kuntapoliitikoista on suhtautunut varauksella keskuksen perustamiseen. Uhkana on nähty, että toiminta jää pysyväksi ja tulevaisuudessa keskuksessa saatetaan majoittaa muitakin kuin Ukrainan pakolaisia.

Uuden keskuksen perustamisessa Kirkkonummen kunta ei ole millään lailla mukana, eikä toimintaan tarvita kunnan lupaa.

Alun perin keskuksesta kaavailtiin vielä suurempaa kuin 200-paikkainen, mutta siitä on luovuttu.

Jos keskukseen majoittuu alle 16-vuotiaita, kunnan on järjestettävä heille peruskouluopetusta.

Kunnassa ollaan alustavasti varautumassa, että uusia oppilaita peruskouluopetukseen voisi tulla enemmillään 45.

(16) kommenttia
Kommentit (16)

Kommentit (16)

Verovaroillahan ne asumiset kustannetaan kuitenkin,oli vuokraaja kuka tahansa.Se meneekö ne sijoittajille on varmaankin tässä tilanteessa pieni haitta.
tästäkin selvitään
Hyvä hanke - Niin, tämä on todella hyvä hanke tällä hetkellä Masalan Manhattanin sijoitusrahoittajille, jotka muuten jäisivät ilman vuokratuloja, ja ukrainalaisille turvapaikanhakijoille, jotka saavat omat asunnot.
Mutta kenen pussista nämäkin vuokrat lähtevät? Veronmaksajat mahdollistavat turvapaikanhakijoiden elämän tässä tapauksessa Kirkkonummen Masalassa ja maksavat sijoitusrahoittajien lainoja ympäri Suomen.
Tilanteen tasalla
Miten talon käyttötarkoitus on muuttunut? Talo on tarkoitettu asuinkäyttöön ja siellähän asutaan.
Asukkaita
Tiuku....Miten talon käyttötarkoitus muuttuu,jos se on tarkoitettu ihmisasumiseen,niin eikö Ukrainalaiset sitten ole ihmisiä?Jos siihen muuttaisi vaikka koirahotelli,silloin käyttötarkoitus muuttuisi.
Jokainen saa tehdä omallaan mitä parhaimmaksi katsoo.
hyvä hanke
Minulla on 26v kaveri joka asuu veneen alla, koska hänelle ei anneta asuntoa lukuisista yrityksistä huolimatta. Ei ole sukulaisiakaan. Hän on töppäillyt nuoruudessaan ja saa näemmä kärsiä siitä koko loppu elämän. Täytyy varmaan itse majoittaa hänet talveksi jottei ulos tarvitse jäätyä.
On tämä ihmeellistä
Tässähän ei kunta ole mukana lainkaan,turha syytellä päättäjiä.
hyvä hanke
Jännä, että tollalailla voi muuttua talon käyttötarkoitus ihan tosta vaan.
Tiuku
Miten tämä voi suomessa aina mennä niin että ihan minkä maan tahansa pakolaisille järjestetään nopeasti asunnot, ja tällä kertaa vielä koko huoneistot, mutta suomen omille asunnottomille ihmisille ei kukaan halua järjestää samaa!?

Eikö suomalaiset asunnottomet ihmiset omassa kotimaassaan ansaitse myös yhtä hyvää kohtelua ja koteja??
Tämä ei ole tasa-arvoa eikä oikein
Masalaan on juuri valmistumassa lisää upouusia vankilakoppikerrostaloja Pyssysepänkaarelle, Talo täynnä 20-22 neliön vuokra-asuntoja... Vaihtuvuus tulee olemaan suurta ja meno levotonta todennäköisesti.
Kaksioita pitäisi rakentaa mieluummin, että aikuisetkin voisivat niitä vuokrata.
Ukrainalaisten auttaminen plussaa!
töissä hoodeilla
Tämä myydään Ukrainalaisten auttamisena mutta parin kk päästä on ihan muista maista tulleita.
Tomppa
Kunnan on hyvä muistaa, että koululaisia ei voida laittaa Nissnikun kouluun! Sinne ei saa Espoon terveystarkastajan mukaan laittaa lisää oppilaita (ei ole saanut vuosiin laittaa), joten varmaan keskustasta tarjotaan perusopetusta!
Uutta koulua odotellessa
Minkähän autuuden se Espoo toisi,ei siellä ole sen viisaampia päättäjiä kuin täällä.Itsehän olemme nämä valinneet.Aina alkaa sama rutina huonoista päättäjistä.Pitäisiköhän vaatia demokratian lopettamista ja siirtyä itäisen naapurin kaltaiseen päätöksentekoon.Siellähän tuntuu olevan niin tyytyväistä porukkaa,mistään ei valiteta.
Eihän sitä tarvitse koko kuntaa liittää,jokainenhan voi itse äänestää jaloillaan ja ottaa suunnaksi joko idän tai lännen.
tästäkin selvitään
Hienoa! Nyt tämäkin on järjestetty.
Näin se maailma menee...

Kunnalle iso kysymys;

MIKSI KUNTA EI JÄRJESTÄ SAMALLA TAVALLA KIRKKONUMMELLA VUOSIA OLLEILLE ASUNNOTTOMILLE SAMALLA TAVALLA ASUNTOJA????
Me muutamme takaisin Helsingin Punavuoreen ❤
Slummiutumisen syy päihteiden käyttö! Siihen ei haluta puuttua, koska suurin osa käyttää itsekin ainakin alkoholia:(
Meno tulee pahenemaan, kunnes myönnetään, että olisi pitänyt puuttua tähän kännäämiskulttuuriin jo vuosikymmeniä sitten...
Ei hyssyttelyä..
Kannatan liigtymistä Espooseen.....
Mellu
Masalalaisena pakko sanoa, että ihan hyvä päätös. Näillä Ukrainalaisilla pakolaisilla on aito hätä ja pakenevat sotaa.

Suurinta vaaraa ja riskiä tässä järjestelyssä edustavat K-nummen poliitikot ja päättäjät, jotka ovat hyvinkin voineet sopia pysyvästä pakolaiskeskuksesta( ?)Tarkoittaisi sitä, että Masalan slummiuttaminen saa jatkoa. Hiljaisuus ja nurkissa hiippailu kunnan suunnalta viittaisi vahvasti siihen, että taas on vähän allekirjoitettu sopimuksia.

Jos näin niin alkaa tilanne kohta olemaan se että Matalassa olisi hyvä järjestää kansanäänestys liittymisestä Espooseen. Alkaa päättäjien meno olemaan sellaista, että jotain on tehtävä.
Touhula

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä