(20) kommenttia

Kirkkonummella otettiin toinenkin alue punkkien riskialueeksi – TBE-rokotteen saa maksutta

Kirkkonummella on luokiteltu nyt kaksi aluetta, jotka ovat puutiaisaivotulehduksen riskialueita ja asukkaat voivat saada maksuttoman TBE-rokotuksen.

Kansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee tänä vuonna Kirkkonummella ja Lohjalla. Kirkkonummella ohjelmaan liitetään Masalan postinumeroalue 02430.

Vuosi sitten Kirkkonummella luokiteltiin Luoman postinumeroalue 02440 riskialueeksi.

Taudin ilmaantuvuus on noussut näillä alueilla merkittävästi viiden seurantavuoden aikana. 

Kyseisillä postinumeroalueiden asukkaat ja mökkiläiset ovat oikeutettuja maksuttomiin rokotuksiin.

Viime vuonna THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 150 puutiaisaivotulehdustapausta, mikä on huomattavasti enemmän kuin edellisinä vuosina. 

− Koronapandemian aikana ihmiset ovat liikkuneet ja harrastaneet enemmän ulkona, viettäneet aikaa mökeillä ja matkailleet tavallista enemmän kotimaassa. Viime kesä oli myös ulkoilusään puolesta erinomainen, sanoo THL:n tutkija Henna Mäkelä.

TBE-rokote suojaa vain viruksen aiheuttamalta puutiaisaivotulehdukselta. Rokote ei suojaa muilta puutiaisten eli punkkien välittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta, eikä se estä punkkeja tarttumasta ihoon.

Kaikkia punkin levittämiä tauteja voi torjua suojautumalla punkin puremilta, THL muistuttaa.

> Luoma luokiteltiin Kirkkonummella TBE-riskialueeksi – asukkaille ja mökkiläisille ilmaiset rokotukset (Viisykkönen 5.3.2021)

(20) kommenttia
Kommentit (20)

Kommentit (20)

Asun Kirkkonummella, en Masalassa. Teen töitä lasten kanssa Masalassa, metsässä ja nurmikollakin. Itse joutuu rokotteet maksamaan :(
Punkkeja töistä
Jos on noin suuri punkkipelko, niin
on parasta pysyä sisätiloissa.

On niitä paljon vaarallisempiä asioita kun
muutama punkinpurema !
Purettu Punkkilainen.
No Sundsbergiläiset olivat aikanaan 02430 postinumeroalueella mutta itse halusivat aikanaan irrottautua Masalan postinumerosta ja oman 02450 postinumeronsa niin oma vika nyt sitten tässä heillä. Samaa mieltä olen siitä, että samoja kauriita ja hirvieläimiä on kaikkialla levittämässä tauteja. Punkkirokotus pitäisi saada koko kuntaan. Venäläistä rulettiahan tuo on kehen mikäkin tarttuu.
Riesa mikä riesa
Kiitos Josse, nyt se on näköjään lisätty tuo 3.3. alkaen, aikaisemmin sitä ei ollut.
Anonyymi
Ja jos kantaa ei vähennetä rajusti, niin minkälainen tilanne on 10v päästä.
Kaba
Äänestän itsekin valkohäntäpeurojen hävittämisen puolesta - levittävät punkkeja ja tuhoavat puutarhasta kaiken. Ja ovat vieraslaji luonnossamme.

"Valkohäntäpeura on luonnolle ja ihmisille haitallinen vieraslaji Suomessa. Se on peräisin Pohjois-Amerikasta, josta peuroja tuotiin 1930-luvulla riistaeläimiksi Laukon kartanoon. Eläimet karkasivat aitauksesta vapauteen ja alkoivat lisääntyä luonnossa hallitsemattomasti." / https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/EduskuntaAloite/Sivut/TPA_3+2019.aspx
-
Minkätakia Porkkala ei kuulu riskialueeseen?

Siellä niitä punkkeja on kaikista eniten !
Ihmettelen vaan.
Mistä se johtuu että Porkkalan alue
ej kuulu riskialueeseen, siellä on isoin
peura ja hirvikanta, ja senmukaan
isoin punkki esintymä.

Onko tässäkin asiassa se politiikka
mukana sekoittamassa tosiasioita?
Taitaapa olla !
Nyt ei ole kyse punkkihavainnoista vaan tautimääristä. Punkkeja on kaikkialla. Tartunnat ovat painottuneet ainakin vielä toistaiseksi tietyille alueille enemmän kun toisille. Kaikki punkit eivät tartuta tauteja.
KK
Rokotusten ajanvaraus alkaa 3.3. Kunnan sivuilla näkyy olevan tiedote.
Josse
Montako pitää olla ennenkuin hyväksytään riskialueeksi? Lähinaapuri Porkkalassa oli ainakin jossain vaiheessa huonossa kunnossa sairaalassa punkkiaivotaudin takia, en ole kuullut miten meni, toivottavasti on vieläkin hengissä...
Erz
Kirjoituksesta ei selvinnyt koska rokotuksia saa. Tai sitten olisi voinut olla linkki, mistä kannattaa seurata.
Pena
Punkki puri viime syksynä. Onneksi oli rokotus, mutta borrelioosin tartutti kyllä. Antibioottikuuri 3,5 vkoa. Veikkolassa on hurjasti punkkeja.
Ann P
Peurakannan roima lasku toisi helpotusta tilanteeseen. Peurat kuljettavat punkkeja laajoille alueille ja aivan pihapiireihin. Meillä parin km päässä keskustasta peurat pihalla joka päivä, punkkisyyneissä kesäaikaan punkkilöytöjä viikoittain, borrelioositartuntoja perheessä viime vuosina useampia.
Pieni pirulainen
Te jotka toivotte että alue X olisi myös pitänyt olla mukana... Ymmärrättehän että toivotte että alueella X nykyistä useampi henkilö olisi pitänyt sairastua puutiaisaivotulehdukseen...

Kyse on todetuista ilmaantuvuuksista suhteessa asukasmääriin, joten naapurillenneko olisitte tartuntaa toivoneet?

Mitä toivotaankaan?
Kyllä on Kantvikin alue täynnä punkkeja. Peurat ja metsäkauriit kuskaavat niitä pihoille. Joka kevät se alkaa ja saa nyppiä punkkeja sekä lapsista, että lemmikeistä. Koiralla joutuu käyttää punkkikarkotetta pakkasiin asti.
Tehkää ihmiset ilmoituksia!
https://www.punkkilive.fi/
Ilmoittakaa havainnoista!
Eniten punkkeja Kirkkonummella löytyy kantatee 51 eteläpuolella ja Porkkalanniemellä. Ylipäätään punkkeja löytyy niiltä alueilta missä on paljon kauriita. Sulometsissä niitä ei löydy juuri ollenkaan. Tiedot "ammattimaisilta" marjanpoijoilta ja omat havainnot.
marjanpoimija
Luoman pellot ovat punkkien Riviera. Siellä saavat lisäntyy kun peltoa ei käytetään.
Onko hyvää asia.
Jorvas pitäisi saada mukaan myöskin
Linda
Olis nyt Sundsberginkin voinut siihen samalla lisätä. Samat hirvieläimet pyörii näillä alueilla ja levittää punkkeja.
-

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä