(9) kommenttia

K-nummi pitää kiinni itsenäisyydestä

Tarmo Aarnio, Raija Vahasalo ja Ulf Kerin neuvottelevat äänestystavasta.
Toimittaja: 

Kirkkonummi haluaa pysyä itsenäisenä jatkossakin. Jos johonkin pitää liittyä, suunta on itään. Kirkkonummen valtuusto linjasi näin myöhään maanantaina iltana.

Valtuustossa oli parin tunnin keskustelu lausunnosta metropolialueen hallinnon esiselvitykseen. 14 metropolikunnan oli annettava lasunto valtiovarainministeriölle jo viime viikolla, Kirkkonummi ja Mäntsälä sorvasivat kantansa myöhässä tällä viikolla.

Keskustelussa olivat vanhat asetelmat tallella. Osa valtuustoa - etupäässä RKP - haikailevat länteen. Ajatuksena on ollut jo vuosia uusi Porkkalan kunta, jonka muodostaisivat Kirkkonummi. Inkoo ja Siuntio. Kunnassa olisi vankka edustus ruotsinkielisillä.

Siuntio suunta koki viime viikolla pienoisen kolauksen, kun Siuntio päätti ryhtyä kuntaliitosselvityksiin Lohjan kanssa. Tosin päätös syntyi äänin 14-13. Siuntiossa jakolinja yhteistyöstä Lohjan ja Kirkkonummen -suuntien välillä on ollut jo pitkään sama, myös edellisen valtuuston aikana.

Kirkkonummi teettätti jo pari vuotta sitten laajat selvitykset, mitä kolmen kunnan - Kirkonummen, Siuntion ja Inkoon - ydistyminen merkitsisi. Valtuustossa vedottiin maanantaina moneen otteeseen kyseiseen selvitykseen ja siihen, että samaa työtä ei kannata tehdä uudestaan.

Nyt siis kuntajakoselvitys tehdään Espoon, Kauniaisten ja mahdollisesti Vihdin kanssa.

Valtuuston linjauksen ensisijaisena tavoitteena on kuitenkin itsenäisenä pysyminen. Samalla kannatetaan metropolihallintoa, jota johtaisi mahdollisesti vaaleilla valittu valtuusto. Metropolihallinolle annettaisiin valtaa kaavoituksessa eli metropolivaltuusto päättäisi Kirkkonummenkin osalta rakentamisen suurista linjoista.

Lisäksi valtuusto pui Sepänkannaksen päiväkodin rakentamistapaa ja rahoitusta. Valtuusto päätti, että päiväkoti rakennetaan kunnan rahoilla ja ns. tyyppipäiväkotina eikä leasing-rahoituksella ja tilaelementtiratkaisulla.

Terveyskeskushanke hetkeksi jäihin

(9) kommenttia
Kommentit (9)

Kommentit (9)

Äänetämiseni ja kommenttieni lähtökohta tässäkin asiassa on Kirkkonummen veronmaksajien etu ei kielipolitiikka kuten RKP:llä. Dennis Strandell, onko RKP:n tavoite tehdä Kirkkonummi/Siuntio/Inkoo kielipoliittinen 21 veroprosentin takapajula? On täysin varmaa, että osa kirkkonummelaisista veronmaksajista lähtee Espoon ja halvempien veroprosenttien suuntaan ja Kirkkonummen väkiluku pienee.
Viljo "Ville" Savolainen
Mieleenkiintoinen laskelma Vihdin puolesta jonka Vesa esität.
Tarkoittaisi samalla että ns. kuntakeskus siirtyisi kyllä pohjoisemmaklsi, esim. Veikkolaan. (ja miten se sopisi keski-/etelä Kirkkonummelaisille?)

Mutta jatkokysymyksenä - missä määrin Vihtiläiset liikkuvat jo Kirkkonummelle/Kirkkonummen läpi? Eräs esillä ollut motivaatio Siuntio-Inkoo akselin puolesta on juurikin että suuri osa mainituista liikkuvat Kirkkonummellle (tai muualle pk-seudulle) työ-, opiskelu- ym. matkoillaan (Hangontie, Turuntie ja junarata) ja täten olisivat jo "sidoksissa" Kirkkonummeen. (Esim. Tervespalvelut keskustassa ja Veikkolassa voisivat hyvin palvella ns. "ohimeneviä")
Jerri Kämpe-Hellenius
Kannatan Kirkkonummen säilymistä itsenäisenä, mutta jos on pakko johonkin liittyä, niin väkiluku- ja asukastiheyspohjalta mieleenkiintoisimmalta vaikuttaisi pohjoinen rajanaapurimme Vihti. Kirkkonummi+Vihti-liittymän väkiluku olisi yhteensä 66 345 asukasta (37 628 + 28 717, väkiluvut 31.1.2013). Sitä vastoin liittyminen Siuntion (väkiluku 6 171) tai Inkoon (5 531) kanssa eivät toisi riittävää väestöpohjaa palveluiden järjestämiseen.
Kirkkonummen asukastiheys on nyt 102,8 asukasta neliökilometrillä. Vihdin kanssa asukastiheys putoaa 74,7 as/km2, ja Siuntion ja Inkoon kanssa 51,5 as/km2. Pelkästään Siuntion kanssa liittyminen tuo asukastiheydeksi 72,1 as/km2, mutta väkiluku (yhteensä 43 799) jää huomattavasti alhaisemmaksi kuin Vihdin kanssa liittyessä vain (66 345). Tietysti voidaan yrittää neljän kunnan liittymää, eli Kirkkonummi + Vihti + Siuntio + Inkoo. Tällöin asukasluvuksi tulee 78047, mutta asukastiheys jää vain 52,8 as/km2. Asukastiheys on vain noin puolet Kirkkonummen nykyisen 102,8:sta. Asukastiheyden perusteella itsenäinen Kirkkonummi on vähiten hajautunut. Seuraavaksi paras on Kirkkonummi+Vihti. Viimeiseksi jää Kirkkonummi+Siuntio+Inkoo (eli ns. Porkkalan kunta), jossa on kaikista hajautunein kuntarakenne ja siten vaikeammin toteutettavat palvelut.
Velkaosuudet asukasta kohti ovat kaikissa kunnissa lähellä toisiaan, joten niiden vertailu ei anna juurikaan lisää informaatioita päätöksenteon tueksi, enkä lähde niitä tässä tarkemmin listaamaan.
Mieluiten Kirkkonummi säilyy itsenäisenä. Jos kuitenkin on jostain syystä pakko liittyä muihin, niin näiden lukujen valossa Vihti on se paras suunta.
Vesa Palmgren
Selvitys, selvitys, selvitys. Kirkkonummen ensi vuoden veroprosenttihan joudutaan nostamaan tarvittavaan 20,50:een ilman Siuntion ja Inkoon rasitteitakin tai Kirkkonummi/Siuntio/Inkoo yhteinen veroprosentti 21.00:aan. Ehkä sitten Espoo/Kirkkonummen yhteinen veroprosentti 18.00-18.25 alkaa kiinnostaa. Itse olen vain ITSENÄISEN Kirkkonummen kannalla.
Viljo "Ville" Savolainen
Suuri on pettymykseni kunnanvaltuuston päätökseen. Vaikka itsekkin olen täysin vakuuttunut että Kirkkonummi voi jatkaa nykyisellään niin tässä tilanteessa olisi pitänyt tehdä selvitykset sekä läntisestä että itäisestä liitossuunnasta. Tässä on kyse niin isoista asioista (ja "lähtö"tilanne on eri kuin aikisemmissa selvityksissä).

Jos vain toinen selvitys tehdään nyt niin jätetään niin paljon jossittelun varaan että oikeasti hirvittää. Onko tämä todellakin kuntalaisten etujen palvelimista ettei ole edes haluta selvittää kaikkia vaihtoehtoja?

Näissä puheissa on vieläkin likaa tunnetta ja liian vähän faktaa. -- ja nyt faktojen saamista estetään kunnanvaltuustn toimesta.
Jerri Kämpe-Hellenius
En olisi lainkaan ihmeissäni, jos vielä kerran tämänkin eilisen päätöksen jälkeen Porkkala-liitos nousisi jostain valtuuston keskusteluun. Jostain syystä RKP-vetoinen blokki pystyy vuodesta toiseen, valtuustokaudesta toiseen tuomaan tätä Siuntio-Inkoo-liitosta pöydälle jatkuvalla syötöllä, vaikka se olisi jo miten kuopattu. Vai menikö nyt jo vihdoinkin jakeluun että Kirkkonummi on toistuvasti sanonut demokraattisessa päätöksenteossa EI Porkkalalle?
feenix-lintu?
Ei kyllä eilisessä valtuustonkokouksessa matematiikan osaaminen näkynyt suurimmassa osassa valtuutettuja, kun puhuttiin kustannuksista ja veroprosenteista. Lisäksi yritettiin vastuuttomasti sysätä Kirkkonummen Vuokra-asunnot Oy:n lainatkin Kirkkonummen veronmaksajien vastuulle. Kirkkonummen Vuokra-asunnot Oy:n n. 50 miljoonan euron lainojen vakuuksina ovat n. 60.000 asuntoneliöt eli n. 830 euroa/neliö. Kirkkonummen neliöhinnoilla Kirkkonummen Vuokra-asunnot Oy:n lainojen vakuusasiat eivät ole Kirkkonummen asukkaiden velkaosuudeksi laskettavissa. Luulisi valtuustolla olevan riittävästi pohtimista Kirkkonummen kunnan velkojenkin hoitamisessa. Vielä tänään Kirkkonummen Vuokra-asunnot Oy:n hallituksen puheenjohtaja Viljo Savolainen.
Viljo "Villenen" Savolai
Valtuusto teki eilen pienen enemmistön turvin mielestäni vastuuttoman päätöksen. Kuntalaisten etu ei ole että suljetaan vaihtoehtoja pois ilman mitään todellista syytä. Viisasta olisi ollut pitää kaikki optiot auki jos jossain vaiheessa tulisi syystä tai toisesta tarve keskustella kuntaliitoksista tai osaliitoksista. Siuntio on täysin 50/50 jakautunut Lohjan ja Kirkkonummen välille ja olisi ollut fiksua jättää sekin mahdollisuus avoimeksi että Siuntio päättää jakautumisesta niin että pohjoisosa menee Lohjalle ja eteläosa Kirkkonummelle. Minun eikä kenenkään muun tuntemani motiivi Porkkalakysymyksessä ei ole kielipolitiikka, vaan yksinkertaisesti se että jos kuntaliitos tulisi ajankohtaiseksi niin onhan se nyt huomattavan paljon parempi että voi valita kahdesta tai useammasta vaihtoehdosta. Minulle itselleni Porkalavaihtoehto on sama kuin itsenäisyyden varmistaminen, Kirkkonummi siinä mallissa olisi se suurempi osapuoli ja se joka loppukädessä käyttää valtaa. Espoovaihtoehdossa kirkkonummelaiset luopuvat vallasta ja espoolaiset päättävät sen jälkeen mitä meillä tapahtuu. En ollenkaan ymmärrä miksi jotkut häikäilemättä ajaa meitä kohti sellaista kohtaloa.En myöskään usko että kovin moni kirkkonummelainen sitä haluaisi. Jos Siuntio pakotetaan Lohjan syliin niin Kirkkonummella ei ole enää mitään muuta vaihtoehtoa kuin Espoo mikäli kuntaliitoksesta ei voida välttyä. Edesvastuutonta käyttäytymistä ! Se että persut vastustavat Porkala mahdollisuutta ei minua yllätä, se on ihan niidenen normaalia fennomaanista kielipolitiikkaa mutta että suuri osa kokoomuksesta jossa pitäisi jonkin verran olla myös sivistystä, se minua ihmetyttää. Mikäköhän objektiivisessä ulkopuolisessa kuntaselvityksessä niin pelottaa ?
Denis Strandell, kunnanvaltuutettu
vai espoon kanssa.. taitaa olla aika velkaantunut kaupunki toi espoo..jos konsernin velka on yli 5000€/asukas ... totta kai haluavat lisää maksajia veloilleen ja samalla vähäisetkin palvelut pois kirkkonummelta..
Anonyymi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä