(3) kommenttia

K-nummi: Jokainen tuotti yli viisi tonnia kasvihuonekaasua

Autoliikenne on suurin Kirkkonummen ilmastokaasupäästäjä, jos teollisuutta ei oteta lukuun.

Kirkkonummen kasvihuonepäästöt ovat edelleen olleet laskussa. Ilmastotalkoissa riittää kuitenkin työtä, sillä asukasta kohden kasvihuonekaasuja syntyi 5,3 tonnia ilman teollisuuden päästöjä.

Seurannassa olevien kuntien kasvihuonepäästöseurannassa on ynnätty toissavuoden luvut. Kirkkonummen päästöt olivat vuonna 2012 hieman vajaat 200 tuhatta tonnia kasvihuonekaasuja. Luvussa ei ole mukana teollisuutta ja työkoneita, jotka muodostavat useissa kunnissa kaikkein suurimmat kasvihuonepäästöt.

Asukasta kohden laskettuna Kirkkonummen kasvihuonepäästöissä tapahtui jonkin verran laskua. Päästöt pienenivät neljä prosenttia vuoteen 2011 verrattuna. Uudenmaan seurantakunnissa lasku oli viiden prosentin luokkaa. Uudenmaan seurantakunnissa Kirkkonummen luvut olivat 11 prosenttia keskimääräsitä pienemmät.

Jos teollisuutta ei ole huomioon, Kirkkonummella ylivoimaisesti suurin kasvihuonepäästöjen tupruttaja on tieliikenne, 44 prosenttia. Kirkkonummi ei ole kuitenkaan liikennepäästöissä läheskään pahimmasta päästä oleva kunta. Kirkkonummen päästöt jäivät kymmenen prosenttia alle seuratakuntien keskiarvoista. Syynä lienee joukkoliikenteen ja erityisesti junien käyttö.  

Kaukolämmön tuotanto oli toiseksi suurin päästölähde, 19 prosenttia.

Kirkkonummen kasvihuonepäästöissä ollaan hyvällä uralla. Kirkkonummella päästöt asukasta kohti laskivat 19 prosenttia vuosina 1990 – 2012. Ajanjaksolla oli kasvua vain sähkölämmityksen päästöissä, kaikilla muilla osa-alueilla päästöt pienenivät.CO2-ekvivalenttitonneina,

Kasvihuonepäästötonneissa on huomioitu hiilidioksidi-, metaani- ja dityppioksidipäästöt, jotka on yhteismitallistettu yhdeksi luvuksi.

Kirkkonummen CO2-raportti

(3) kommenttia
Kommentit (3)

Kommentit (3)

Metaani on mukana tonniluvussa. En ole katsonut, mutta metaani on aika alhainen ilmeisesti, koska karjataloutta ei ole juuri ollenkaan. Ämmässuokaan ei sitä paljon tuota, koska metaania otetaan kaatopaikalla talteen ja poltetaan.
Paavo Rantalainen
Miten mahtaa Kirkkonummella olla nuo oikean kasvihuonekaasun eli metaanin päästöt?
kari vierinen
Suomen osuus koko maailman päästöistä on jotain promillen luokkaa, Kirkkonummesta nyt puhumattakaan. Ottakaa rennosti ja jatkakaa elämäänne aivan normaalisti - yksi keskiverto teollisuuskaupunki Aasiassa puskee saman verran päästöä ilmaan kuin koko Suomi yhteensä.
viherhössötystä ja ilmastopiiperrystä

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä