(0) kommenttia

K-nummella nähdään auringonpimennys vaikka pilvien läpi

Metsähovin radioteleskoopeilla "nähdään" kauaksi ja myös pilvien läpi. Kuva: Metsähovi

Perjantain auringonpimennys on seurattavissa internetissä huolimatta siitä, onko pilvinen päivä vai ei. Ikkunan aurinkoon tarjoaa Metsähovin tutkimuskeskus.

Perjantaina Suomessa ja Aalto-yliopiston Metsähovin radiotutkimusasemalla Kirkkonummella seurataan lähes täydellistä auringonpimennystä. Auringonpimennys alkaa noin kello 11 ja päättyy noin kello 13.

Helsingissä kuu peittää eniten aurinkoa kello 12.08. Silloin aurinkoa on peitossa 78 prosenttia. Luonnossa auringonpimennys ei juuri näy, sillä osittainkin aurinko pystyy valaisemaan hyvin maankamaran. Pimennystä ei pidä yrittää katsella ilman apuvälineitä, se voi vahingoittaa silmiä.

Metsähovissa sijaitsee Suomen ainoa tähtitieteellisessä tutkimuksessa käytössä oleva radioteleskooppi.

Vaikka sää olisi auringonpimennyksen aikaan pilvinen, Metsähovin radioteleskoopilla on mahdollista kuvata aurinkokarttoja.

– Tämä on toinen kerta, kun Metsähovissa seurataan auringonpimennystä ja ensimmäinen kerta, kun se tehdään pimennyksen alusta loppuun saakka, metsähovin johtaja Joni Tammi kertoo.

Metsähovin auringonpimennyksen seurantaa voi seurata lähes reaaliajassa tästä.

Metsähovissa tehdään tiedettä. Jos haluat tietää tarkemmin, mitä huomisilla tutkimuksilla tavoitellaan, lue Metsähovin sivuilta lisää.

Suomessa nähtiin viimeksi täydellinen auringonpimennys 1990 ja sitä ennen 1945. Seuraavan kerran täydellinen pimennys on Suomeen luvassa 2126.

> 51-Arkisto (24.9.2014) Tässä viedään Kylmälän perukoille uusia antenneja


(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx