(0) kommenttia

K-nummella kannattaisi asua työsuhdeasunnossa

Toimittaja: 

Asuntoetu on työntekijällä erittäin edullista pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa. Yle Uutisten selvityksen mukaan parhaimmillaan Helsingin arvoasunnoissa työsuhdeasunnon vuokran verotusarvo on jopa 70 prosenttia pienempi kuin todelliset markkinavuokrat.  Kehyskunnissa asuntoedusta hyötyy verotuksellisesti eniten Nurmijärvellä ja Tuusulassa, mutta myös Kirkkonummella etu on Suomen kärkiluokkaa.

Asuntoetu nousi julkiseen keskusteluun Kevan johtajien asunnoista. Verottaja pyrkii huomioimaan asuntoedun lähelle markkina-arvoa. Rahapalkan päälle tulevan asuntoedun pitäisi verottajan mukaan olla 90 prosenttia asunnon markkina-arvosta. Yle-selvityksen mukaan suhdeluku on huomattavasti pienempi: runsaat 70 prosenttia.

Kirkkonummi on vertailussa kymmen kunnan kärkijoukossa. Kirkkonummen keskimääräiseksi vuokraksi on laskettu 914 euroa kuukaudessa. Verottajan kaavan mukaan asuntoetu kuukaudessa on 606 euroa. Eroa on 37 prosenttia.

Toisin sanoen: Jos työnantaja maksaa 1 000 euron vuokran työntekijän työsuhdeasunnosta, pistetään työntekijän palkan päälle asuntoetua vain 606 euroa. Hyöty on merkittävä.

Kirkkonummella asuntoedun alhainen arvo johtuu siitä, että verottaja pitää Kirkkonummea ”muuna Suomena” erotuksena pääkaupunkiseudusta.

Verotusvertailu on Helsingin ulkopuolella varsin teoreettinen, sillä markkinaehtoisia vuokra-asuntoja on vähän. Vertailu osoittaa selvästi, että muun muassa Kirkkonummella asuntoetu on saajalleen erittäin edullinen.

Ylen uutinen aiheesta                     

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä