(23) kommenttia

HSL: Uudet junavarikot on pakko saada – väläyttää Y-junien poistamista ja lisähintaa ruuhkajuniin

Yhtenä mahdollisena varikkoalueen paikkana on esitetty Luomaa. (kuva: Väyävirasto)

HSL aikoo patistella lähikuukausina alueensa kuntia ja kaupunkeja ottamaan tosissaan uusien junavarikkojen tarpeen. Asia sivuaa läheisesti Kirkkonummea.

Väylävirasto on esitellyt jo alustavia suunnitelmia ja vaihtoehtoja uusien varikoiden paikoiksi. Kirkkonummella on nostettu esiin Luoma ja Vuohimäki sekä Espoon puolella Mankki.

Lähijunaliikenteen järjestäjä HSL lisää nyt kierroksia varikkokeskusteluun. HSL:n hallitus saa laajasti perustellun esityksen asiasta ensi tiistaina.

HSL:n viranhaltijoiden laatimien perustelujen mukaan uudet varikkoalueet ovat täysin välttämättömiä, jotta lähijunaliikenteen kasvuun voidaa varautua.

Matkustajamäärät ovat kasvaneet lähijunissa nopeammin kuin joukkoliikenteessä keskimäärin. Tämä näkyy varsinkin rantaradalla ruuhkaisina junina.

Junia tarvitaan lisää, ja niiden hankinta olisi HSL:n mukaan aloitettava piakkoin, koska prosessi kestää vuosia. Tavoitteena on 30-40 uuden junayksikön hankinta vuoden 2025 jälkeen.

Samoihin aikoihin alkaa myös nykyisten Flirt-junien peruskorjaus, mikä vie kalustoa pois käytöstä.

Lähijunakaluston omistaa lähes kokonaan kaupunkien omistama junayhtiö. Junia vuokraa VR, joka hoitaa liikennettä.

HSL painottaa, että uutta kalustohankintaa ei voida käynnistää, ellei ole tietoa ja varmuutta, että myös uutta varikkotilaa saadaan sekä pääradan että rantaradan liikenteeseen.

Jos kalustoa ei ole tarpeeksi, pitää liikennettä sopeuttaa. Käytännössä se tarkoittaa tarjonnan keskittämistä sinne, missä on eniten kysyntää, eli rantaradan suunnalla Helsinki-Leppävaara-välille ja pääradan suunnalla Helsinki-Tikkurila -välille.

Espoon kaupunkiradasta odotetaan rakennuspäätöstä ensi vuonna. Jos lisäraiteet saadaan Leppävaara-Kauklahti -välille, tarvitaan liikenteeseen lisää junia.

Tavoitteena on ajaa 10 minuutin vuorovälillä Kauklahteen kaupunkiradan junia, jotka pysähtyvät kaikilla asemilla, ja nopeita junia Kirkkonummelle 15 minuutin vuorovälillä, sekä jatkaa yksi juna tunnissa Siuntioon.

Jos uutta kalustoa ei voi hankkia varikkotilan puuttuessa, HSL tarjoaa aika karuja vaihtoehtoja lähivuosina.

Jos kalustoa ei ole tarpeeksi kaikille radoille, lähijunia pitää lyhentää nykyisestä. Nyt niitä ajetaan 1-3:lla yksiköllä.

Rantaradalla kapasiteettia vähennettäisiin samalla, kun matkustajamäärät kasvavat, jolloin rantaradan junat ovat seisomakuormassa käytännössä jo Espoon keskuksen kohdalla, perusteluissa todetaan.

Kysymykseen voisi tulla Y-junien yhdistäminen U-junaan, jolloin nopeammat yhteydet Kirkkonummelta poistuisivat.

Myös lipunhintojen porrastus voisi tulla eteen. Ruuhka-aikana matkustus olisi kalliimpaa kuin muulloin. Lisäksi polkupyörien ja lastenvaunujen maksullisuus toisi tilaa juniin, todetaan perusteluissa.

HSL:ssä hintaohjausta pidetään epätoivottavana keinona joukkoliikenteen kehittämisen kannalta.

HSL:n hallitus käsittelee junavarikkoasiaa tiistaina 26.11.

(23) kommenttia

Kommentit (23)

Sivut

Joukkoliikenteen kehittäminen entistä enemmän voittoa tuottavaksi ja matkustajien kiusaamiseksi ottamalla maksuun ruuhka-aikojen lisämaksut ja lastenvaunujen ja polkupyörien maksullisuus on tie kirkkonummelaisasukkaiden pois muuttoon kunnasta Espoon puolelle.
Pitäkööt varikkonsa muualla, niinkö ?
...ja liikakiloista lisämaksu?
Jos kunta ryssii tämänkin asian olemattomalla päätöksentekokyvyllään, niin tulevat sukupolvet varmaan tutkivat ihan väitöskirjapohjaisesti, miten tällainen tyhmyys kuntatasolla oli mahdollista 2010 -luvulla.
Nyt järki pois lipaston laatikosta ja osoitetaan varikolle paikka ihan mistä vaan Kirkkonummelta, että pysyy edes ne junayhteydet mitä vielä on!
Rabitos
Meidän pieni kuntamme on tässä asiassa välikädessä suurempien etujen painaessa päälle. Kunnanjohtaja ja kunnanhallituksen puheenjohtaja voisivat ehdottaa keskusteluyhteyttä varikosta päättävän organisaation kanssa. Parempi hakeutua yhteistyöhön ja löytää kompromissi kuin ajautua epäsopuun ja huonoon ratkaisuun.
Jälkimmäisestä koemme aamulla kun bussit seisovat.
Mietiskelijä
Näyttäkää Vuohimäen suunnittelualue kartalla. Muuten sanoisin että Kirkkonummella vastustetaan kaikkea.
näyttö
Miten olis vaikka Inkoo? Saisi samantien sinnekin rautatieyhteydet kuntoon, varmasti ilomielin ottaisivat.
Jahvetti

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx