(13) kommenttia

HSL miettii uutta hinnoittelua: Ääripäässä tasamalli, jolloin seutulipun hinta puolittuisi Kirkkonummella

HSL:n nykyinen vyöhykemalli otettiin käyttöön kaksi ja puoli vuotta sitten.

HSL pohtii matkalippujen hinnoittelua tulevaisuudessa. Yhtenä vaihtoehtona on Turun ja Tukholman malli, jossa koko alueella ovat samat hinnat matkasta riippumatta.

Nykyisin HSL-alueella on neljä vyöhykettä, jotka määrittelevät lippujen hinnat. Uusi järjestelmä otettiin käyttöön vasta toissa vuonna.

Kirkkonummi ja Siuntio kuuluvat ulommaiseen D-vyöhykkeeseen. Koko HSL-alueella matkustettaessa tarvitaan ABCD-lippu.

Uusia malleja on pyöritelty ja päädytty jatkopohdiskelussa kahteen vaihtoehtoon: nykyjärjestelmä, jossa voidaan tehdä eri variaatioita tai tasahinnoittelu, joka on käytössä muun muassa Tukholmassa ja Turussa.

Nykyjärjestelmää voidaan kehittää muuttamalla vyöhykkeiden suhteita ja hinnoittelua.

Tasahinta olisi matkustajalle mahdollisimman selkeä. Sama hinta koko HSL-alueella, oli matka mikä tahansa.

Tasahinta-malli olisi hyvin radikaali muutos kehyskunnissa kuten Kirkkonummella.

Nyt 30 päivän ABCD-matkalippu maksaa 142,70 euroa.

Laskelmia on tehty siltä pohjalta, että koko alueella kuukauden matkakortti maksaisi 68,70 eli suurin piirtein saman kuin Kirkkonummen sisäinen D-matkakortti nykyisin.

Äkkipäältä kuulostaen tasamalli romahduttaisi HSL:n lipputulot. Näin ei kuitenkaan laskelmien mukaan ole, koska ajatuksena olisi nostaa hintoja sisävyöhykkeillä ja laskea uloimmilla kuten D-vyöhykkeellä.

Ratkaisevinta on näet, minkä hintaisia liput olisivat nykyisillä AB-vyöhykkeillä, joilla asuu noin miljoonaa ihmistä koko HSL-alueen 1,3 miljoonasta asukkaasta.

Yhdessä tutkitussa mallissa nykyvyöhykkeitä vähennettäisiin kolmeen.

Koko alueella 30 vuorokauden matkakortti (ABC) maksaisi 100 euroa (nykyisin 142 euroa).

Kirkkonummi ja Siuntio kuuluisivat C-vyöhykkeeseen, joka ulottuisi pitkälle Espoon länsiosiin. Kuukausikortin hinta olisi 60 euroa.

Suuri kysymys uudistuksessa olisi, mitkä kuntien maksavat kompensaatiot olisivat.

Esimerkiksi Helsingin lipputulot nousisivat merkittävästi ja kehyskunnissa taas laskisivat.

Kirkkonummen kunta maksaa HSL:lle tätä nykyä vuodessa noin 7 miljoonaa euroa, jolla kustannetaan noin puolet kirkkonummelaisten joukkoliikennematkoista.

Hinnoittelumalleista ole vielä mitään päätöksiä, eikä esityksiäkään. Niitä on odotettavissa ensi vuonna.

> Lue lisää HSL:n nettisivulta

(13) kommenttia
Kommentit (13)

Kommentit (13)

Juuri ostettiin toinen auto perheeseen ja aloin kulkea omalla autolla, koska alkoi tympiä HSL:n jatkuva lipunhintojen korotus. Lisäksi 14 vuorokauden lippu poistui valikoimasta koska "taustajärjestelmä ei taipunut siihen" ja näin epäsäännöllistä työtä tekevänä jouduin ostamaan 30 vuorokauden lipun josta jäi sitten päiviä käyttämättä.
Jos tämä uudistus toteutuu niin voin kyllä vakavasti harkita siirtymistä takaisin HSL:n asiakkaaksi.
Viksu-koira
Jos tulee tämä Helsinkiin, siirryyn pyörään. Nytkin jo liian kallis, kun yhtäkkiä peruuntuu junavuoro ja kokoajan myöhästelyjä.
Stoppi hinnankorotuksille
Hsl vero pakolliseksi! Kun kaikki maksaa niin kaikki matkat voi laittaa ilmaiseksi.lippuautomaattit voi myydä afrikkaan.ylimääräiset suunnittelijat ja kokousedustajat hslllä voidan irtisanoa.tämä malli tulee pitkässä juoksussa veronmaksajille halvimmaksi.säästyneet rahat voidaan panna vuorojen lisäämiseen ja sähköisen kaluston hankintaan.
Höpöhöpöjälleen
Me ostimme kolmannen auton ja palkkasimme siihen kuskin. Homma toimii nyt koko perheellä enemmän kuin loistavasti! Ei enään odotteluja, myöhästymisiä, kalliita HSL lippuja, pitkiä matkustusaikoja, vaihtoja... Kertakaikkiaan loistava ratkaisu! Suosittelemme. Elämä Kirkkonummella asuessa helpottui huomattavasti. Ja löysimme mahtavan kuljettajan Helsingistä.
Tehkää samoin ja nautitte elämästä
Tällainen hinnoittelu olisi Kirkkonummen kannalta todella hyvä asia. Kokonaisuudessa kaikki hsl alueen sisällä voisivat käyttää enemmän julkisia... Esim bussilla Espoosta Porkkalanniemelle, tuskin edes kävisi julkiset mielessä jollei olisi koko alueen kattava lippu taskussa. Eli olisi mahdollista vähentää autoilua tällä tavalla.
Kalle
Ensin pitäisi saada toimiva joukkoliikenne Kirkkonummelle. Vuoroja myös viikonloppuisin.
Autoilija
Eihän tämä nykyinenkään malli ole ollut voimassa kuin pari vuotta! Miksi HSL myllää koko ajan jotain, joko aikatauluja, linjatunnuksia, reittejä tai taksaperusteita. Voihan nämä kaikki liput tarjota vaikka -80% jatkuvasti, mutta joku ne lopulta maksaa, veroina jos ei muuten.
Jatkuva myllerrys
Vaikka olis ilmaista matkustaa yleisillä,niin ei täältä keski Kirkkonummelta töihin pääsisi.
Näin on.
Oikea suunta! Joukkoliikenteen hinnat alas ja Kehä III sisälle tietullit
Jaakko
No kerrankin jonkinlainen Mielenkiintoinen ajatusmalli.
Kannatan ehdottomasti
Sami
Kyllä Helsingin AB lippujen hintaa saa myöskinlaskea eikä korottaa ensi vuodelle. Ymmärrä kyllä että abcd lippu maksaa mutta niin myös ab!!
Anna
Jippii! Jos tämä kaavailtu malli menee oikeasti läpi, pääsemme eroon toisesta autosta. Ilmasto ja kukkaro kiittää. Hyvä HSL.
Toinen auto pois
Kannatetaan joukkoliikennettä!
Lipulla

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä