(15) kommenttia

Espoo erkani Kirkkonummesta omille teilleen 564 vuotta sitten – nyt kaupunki on vasta viisikymppinen

Espoossa näytetään kaksi isoa ulkoilmaelokuvanäytöstä Tapiolassa (kuva: Robert Sjöblom)

Espoon kaupunki on tämän vuoden juhlinut 50-vuotistaivaltaan ja juhlat huipentuvat koko ensi viikoksi.

Juhlan ”kunniaksi” Espoon väkiluku ylitti kesällä 300 000 asukkaan rajan.

Espoo sai kaupunkioikeudet vuonna 1972, ja sinä aikana se on kasvanut asukasmäärältään kolminkertaiseksi.

Kauppala Espoosta tuli vuonna 1963.

Toki Espoonkin historia kantaa kauaksi menneisyyteen, muttei läheskään niin pitkälle kuin ”pikkuveli” Kirkkonummen.

Vuosisatoja Suomessa ei ollut kuntia, oli vain Ruotsin kuninkaiden perustamia kaupunkeja. Muuten maassa oli vain seurakuntia.

Espoon erosi Kirkkonummen seurakunnasta vuonna 1 458 eli 564 vuotta sitten.

Espoolla ja Kirkkonummella oli yhteistä matkaa sitä ennen noin kaksisataa vuotta.

Kirkkonummen seurakunnasta on ensi maininnat vuodelta 1 240 ja Espoosta paljon myöhemmin.

Kirkkonummen syntymävuotena pidetään vuotta 1 330, joten 700-vuotisjuhlat jo häämöttävät.

> Lue lisää historiasta: Espoo juhlii ensi vuoden – kaupunkina nuori, vaikka ”lohkottiin” Kirkkonummesta jo noin 550 vuotta sitten (Viisykkönen 28.12.2021)

Espoossa juhlitaan kaupungin 50-vuotista historiaa maanantaista 22.8. lauantaihin 27.8., jolloin Espoo-päivä huipentaa tapahtumakesän.

Kirkkonummi-päivien päätapahtuma on samaan aikaan lauantaina 27.8.

(15) kommenttia
Kommentit (15)

Kommentit (15)

Nimimerkki ent. Kirkkonummelainen on oikeassa. Se on hyvä että näitä hyväuskoisia toivotaan, toivotaan höl…riittää. Uskossa on hyvä elää niin kauan kun ulosottomies on ovella.
X
Muutaman centin perässä ei pidä alkaa juoksemaan,mitä se muu eläminen maksaa siellä Espoossa?Taitaapi mökkien hinnat hipoa aivan eri sfääreissä sielläpäin.Tulot sama niin jäätkö voitolle?
voi voi
Ihmisillä todella harhaisia luuloja siitä ,että Espoo olisi joku autuuden tuoja.Samat siellä on ongelmat kuin muuallakin.Oikeisto hallinto ajaa vain hyvätuloisten etuja,siinä jääpi tavan tallaajat maksuhenkilöiksi.Kokonaisuutena K:nummi on hyvä paikka asua,hakemalla vain aina niitä epäkohtia ,missään ei ole hyvä olla.Osallistumalla ja vaikuttamalla päätöksentekoon voi parantaa elinolojaan mieleisiksi.
Kohti parempaa
Voitto Mäkipää

Katso veroäyrit Espoo / Kirkkonummi. Ja katso niitä myös 5 vuoden päästä niin tiedät miksi kansa muuttaa Espooseen.
Ent Kirkkonummelainen.
Se joka haluaa olla stadilainen voi muuttaa
pois !

Kirkkonummi on maalaiskunta ja pysyy
sellaisena.
Täällä on hyvä olla !
Länsi-Uudenmaan Poliisilaitos toimii Poliisihallituksen alaisuudessa, eikä kuntajaolla ole asiaan merkitystä. Enkä nyt sanoisi että virheellinen pysäköinti mikään iso ongelma kylässä olisi.

Ihan yhtä huonossa kunnossa ne koulut Espoossa ovat. Kasvukiimassa rakennetaan lisää vuokrakerrostaloja Länsimetron varteen. Siinä on Kirkkonummella iskun paikka ja tarjota omakotitontteja joita Espoosta ei oikein enää löydy. Koronan jälkeen tehdään niin paljon etätöitä että pikkusen pidempi matka stadiin on merkityksetön.
sdkfz
Kun katsoo itsenäisten vuosien määrää ja sitä mitä on aikaansaatu kuntana (lukuisten toinen toistaan seuraavien selitysten ja velan ohella) niin kysymys kuuluu, että mihin se aika on käytetty ja mihin ne verorahat ovat kadonneet/uponneet. Kyllähän tämä touhu lähinnä naurattaa. Etenkin kun muuttoliikkeen ja talouden kasvun näkökulmasta ollaan Suomen ykkösalueella. Kirkkonummi strategisessa mielessä ajopuu. Kunnan omia vahvuuksia ja suuntaa ei ole todellisuudessa tunnistettu missä vaiheessa. Kunta strategia ja visio on sanahelinää, jota ei ole mittaroitu millään tasolla ja joka ei kohtaa käytäntöä millään tasolla. Operatiivisella tasolla hankkeet epäonnistuvat toinen toisensa perään (koulut ja infra rakentaminen/tieverkko esimerkkeinä) ja alisuoritumisesta on tullut hyväksytty tapa toimia kunnassa. Uudisrakentaminen on pääasiassa sosiaalisesti tuettua vuokra-asumista joka tuo jo ennestään velkaantuneelle kunnalle tulevaisuudessa enemmän menoja jå tuloja. Edellytykset jatkaa itsenäisenä kuntana rapautuvat vuosi vuodelta kiihtyvällä tahdilla. Meininki alkaa olla vähän samaa kuin Kainuun ja Itä-Suomeen kuolevissa kunnissa -> ”onhan meillä metsää ja luonto”. Sillä erotuksella että edes näitä ei täällä hyödynnetä.
Espoo kutsuu ja mitä nopeammin sitä parempi
Nyt vaan kunnanjohtaja lakki kouraan ja yhdistymisneuvottelut alkuun.
Toivottavasti entinen H..stanilainen
Espoosta voisi tulla taas Kirkkonummi, vähä aikaa sitten oli vielä...
Metsäpeikko
Ihmettelen hinkua Espoon velkojen maksajaksi. Itsenäinen Kirkkonummi kehittyy omilla ehdoillaan. Osana Espoota olisimme peräkylä ja ns. koirankusetus metsikkö. Itse muutin tänne vuonna 1972 ja olen suomenkielisenä saanut kokea kunnan valtavan menestyksen.. Olkaa kärsivällisiä , hiljaa hyvä tulee.
Voitto Mäkipää
Maalaiskuntana on hyvä olla täällä lähestulkoon villin luonnon helmassa....
Joppe Joutilas
Eiköhän vain pysytä omana kuntana.Ei se Espoo mikään autuus ole,velkaa on sielläkin ja samanlaista vatvomista päätöksissä.Kaupungintalo.uimahalli nyt ensalkuun.Päätöksen teko vietäisiin vielä kauemmaksi ja siinä tuppaa jäädä luu käteen.

tästäkin selvitään
Sinä (Espooseen) Miten niin takaisin? Espoo oli osa Kirkkonummea.
Make R
Kohta yhdistyvät jälleen.
Espoo calling
Olisikohan nyt aika palata takaisin Espoon kimppaan?? Kirkkonummella ei hommat hoidu, ei ole resursseja mihinkään. Ehkä saataisiin valvontaa lisättyä esim. Poliisin osalta täällä. Samoin pysäköinninvalvonta toimisi.
Espooseen..

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä