(13) kommenttia

Energiajuomat kiellettiin Kirkkoharjun koulussa

Kouluterveydenhoitaja Tuula Kuha yrittää "lautalankamallilla" selittää oppilaille kuinka paljon sokeria on missäkin. Energiajuomatölkissä (kuvassa) voi olla 14 palaa sokeria.

Kirkkoharjun koulun ulko-oviin on ilmestynyt viime viikolla rehtorin ilmoitus, että energiajuomia ei saa tuoda peruskoulun käytössä oleviin rakennuksiin.

Koulun rehtori Eero Kling ei halua dramatisoida kieltoa. – Ennemminkin tämä on kannanotto siihen, että energiajuomat voivat olla haitallisia. Niitä ei kukaan koulussa tarvitse, eikä niitä ole syytä täällä kenenkään pitää mukanaan.

Klingen mukaan koulussa on ollut pari rauhattomuustapausta, josta kieltoidea kumpusi.

- Täytyy sanoa, että energiajuomamuoti on joskus ollut suurempikin ja niiden käyttö on vähentynyt.

Kouluterveydenhoitaja Tuula Kuha sanoo kuitenkin huomanneensa, että tänä syksynä energiajuomia on taas ilmestynyt kouluun aikaisempaa enemmän. 
-   Kouluterkkarin odotushuoneestakin on välillä löytynyt tyhjiä energiajuomapurkkeja, Kuha sanoo.

Energiajuomissa ongelmana on sokeri niin kuin muissakin virvoitusjuomissa, mutta erityisesti runsas kofeiini. Terveysviranomaisten (THL) mukaan alle 18-vuotiaille ei suositella yli puolta purkkia energiajuomaa päivässä juuri kofeiinin takia.

Kofeiini voi aiheuttaa runsaasti nautittuna riippuvuutta ja rauhattomuutta. Sama vaikutus voi olla myös kahvilla ja kolajuomilla.

Juridisia ongelmia

Energiajuomien kielloista on keskusteltu jo vuosia. Tällä hetkellä niiden myynti ja käyttö ei ole kiellettyä kenellekään.

- Se on selvä, ettei koulussa voida lähteä oppilaiden laukuista energiajuomia poistamaan. Haluamme, että ne eivät kuitenkaan ole näkösällä. Tunneilla opettaja voi kuitenkin nykylain mukaan ottaa häiritseviä aineita ja esineitä oppilaalta pois. Ja tietysti koulun ruokala on paikka, jossa juodaan vain vettä tai maitoa, Kling sanoo.

- Tästä on hyvä keskustella koulussa ja kotona, Kling vetoaa muun muassa vanhempiin.

Kirkkonummen kouluterveyskyselyssä 8. ja 9. luokkalaisista 15 prosenttia kertoi juovansa energiajuomia vähintään kerran viikossa.

THL suosittaa kaupoille, että energiajuomien myyntiä rajoitettaisiin alle 15-vuotiaille.

Vanhempainliitto pitää listaa paikkakunnista, joissa myyntirajoituksia on. Kirkkonummella ei ainakaan kyseisen listan mukaan ole myyntirajoitteita.

> THL energiajuomista
> (24.11.) Kännykät rohmuavat koululaisten yöunta
> (17.11.) Tupakkaa on alaikäisen helppo ostaa Kirkkonummella 

 

(13) kommenttia
Kommentit (13)

Kommentit (13)

Nuorisolautakunnassa päätöstä tehdessä aikanaan mietittiin monelta kantilta asiaa ja sitä voiko kunnan tiloissa aikuinen edes ottaa laillisesti ostettua juomaa nuorelta pois ym. Päätös kuitenkin tehtiin ja mitä olen kuullut, hyvä niin ja suurempia ongelmia se ei liene aiheuttanut.

Eräs kauppaoikeuden proffa pohdiskeli kerran kieltoa kanssani juomatehtailijoiden näkökulmasta, että voisiko jopa tulla kyseeseen se, että laillisia myynnissä olevia juomia (kun laki ei kiellä myymästä) kieltämällä joku kieltävä taho saattaa haitata juomatehtailijan liiketoimintaa ja sillä perusteella teoreettisesti pohdiskellen voisiko jopa siitä seurata jotain toimenpiteitä, kanteita ym. kieltäjää kohtaan. Kaikenlaisia näkökulmia aina pitää pohdiskella, kun kaikki ei ole aina niin mustavalkeaa. Tosin se oli teoreettista kaukaa haettua pohdiskelua. Valistusta ensisijaisesti, kieltoja mahdollisuuksien mukaan.

Kun käy nukkumaan riittävän ajoissa ja nukkuu hyvin, liikkuu ja syö terveellistä ruokaa, niin mihinkäs niitä energiajuomia silloin edes tarvittaisiin? Niiden jatkuva litkiminen kielii jostain ongelmasta, kun ei jaksa muuten. Nimittäin maku on kyllä sen verran karsea, että tuskin monikaan maun takia juo...no voihan makuja olla erilaisia :)
Jaana
Viitaten keskusteluun eri toimien laillisuudesta. Eviraa joka tekee viranomaisena elintarvikevalvontaa Suomessa, on usein vaadittu kieltämään energianjuomien myyminen alaikäisille.
Evira on todennut, että ei ole mitään lakia, millä myynti voitaisiin kieltää. Energiajuoma on haitallinen tutkitusti liikaa nautittuna, mutta niin on kahvikin.
Muisten Eviran lakimiehen todenneen, että kauppatkaan eivät ihan lallisesti saisi pistää myyntirajoituksia energiajuomille.
Kauppias saa toki olla myymättä energiajuomia tai mitä tahansa, mutta silloin se pitää koskea kaikkia.
Esimerkiksi kahvin myynti yli 65-vuotiaille olisi laitonta.
Mutta niin kuin sanottu, menee hiusten halkomiseksi ellei energiajuomien maahantuojat lähde riittauttamaan asioita oikudessa.
Paavo Rantalainen
Viittaan siihen, että kun henkilö on ostanut tai saanut haltuunsa laillisesti myytävän tuotteen mutta ei saa pitää sitä hallussaan, tai nauttia sitä tietyssä paikassa tiettyyn aikaan, niin ollaan hieman harmaalla alueella.

Käsittääkseni nuorisotoimen kohdalla rajoittamisessa on kyse vain kuntakohtaisesta päätöksestä, jonka nuorisolautakunta teki vuoden 2012 keväällä. Kouluissa energiajuomakiellon "lihakset" liittyvät uuteen lakiin häiritsevien esineiden/aineiden poisto-oikeudesta opettajille.

Jos esim. henkilö yrittää mennä bussiin tupakkaa poltellen, kuski estää tämän tupakkalakiin vedoten. Omien viinien kanssa ei voi mennä ravintolaan, koska se on anniskelusäädösten vastaista. Mutta jos henkilö osallistuu nuorten kesäleirille energiajuoma hallussaan eikä saa nauttia sitä toiminnan ohessa, niin kyseessä onkin vähän epäselvempi tilanne.

Ei tässä kärpäsestä kannata tehdä härkästä, hyvä että rajoitukset ovat olemassa ja näillä mennään!
V-P Sainio
Joppe Joutomies on löytänyt vihdoin tännekin verkkolehteen. Tervetuloa kokeilemaan saatko aikaiseksi liikettä kirjoitusten muodossa mielipiteilläsi.

Hienoa, että Viisykkönen tarttuu erilaisiin aiheisiin ja ennen kaikkea lasten ja nuorten näkökulmasta. Meitä vanhempia, myös minua, täytyy välillä herätellä ajattelemaan asioita hiukan laajemmin kuin oman perheen näkökulmasta. Itse työskentelen lasten parissa ja täytyy sanoa, että nykyään on paljon erilaisia haasteita: työttömyys, raha-asiat, kiire, välinpitämättömyys, rajojen puute, jotka vaikuttavat jonkun välikäden kautta suoraan lapsen arkeen. Onneksi päiväkodissa ei näy energiajuomien käyttö, mutta valitettavasti se näkyy mm. perheissä, joissa hyvin nuoret vanhemmat.

Kiitos toimitukselle ja Kirkkoharjun koululle! Omat lapset tulevat aikanaan teidän koulunne oppilaiksi.
Joppe is back
Toivottavasti myös henkilökunnan kahvin lipittämiseen puututaan, onhan siinäkin kofeiinia
Joppe Joutomies
Hyvä V-P Sainio,
Mitä tarkoitat kansalaisvapauden rajoituksella? Oma junnu on osallistunut nuorisopalveluiden järjestämään toimintaan, leirille. Minusta on upeaa välittämistä, että kerrotaan, ettei toiminnassa sallita energiajuomia vaikkei asiasta valtakunnallista myyntikieltoa olekaan. Samalla tavalla mm. kouluissa ja päiväkodeissa rajoitetaan namien syöntiä. Nuoriso-ohjaaja ei voi kaataa energiajuomaa maahan, jos jollain on purkki mukana, mutta ymmärtääkseni ohjaaja voi kertoa kiellon tarkoituksen.

Jos kaikki kiellot kumottaisiin perustuslakiin vedoten, maailma olisi rajattomien mahdollisuuksien maailma.

Junnun äiti ja kiitollinen
Kunnan nuorisotiloissa ei juoda energiajuomia, eikä kunnan järjestämässä nuorisotoiminnassa, esim. erilaisilla leireillä. Muistelen että Veikkolan koululla olisi tullut voimaan energiajuomakielto vuosi-pari sitten, paljon pienemmällä huomiolla.

Ajatus on hyvä ja moni kannattaa rajoituksia, mutta sisältää pienen kansalaisvapauksiin ja laillisuuteen liittyvän periaatekysymyksen, varsinkin mainituissa kunnallisissa nuorisopalveluissa.

Mielestäni energiajuomille tulisi saada lainsäädännön kautta myynnin ikärajoitus, jonka Suomen Vanhempainliitto yritti kansalaisaloitteellaan saada aikaan pari vuotta sitten. Se selventäisi kuntien ja kaupan alan hyvin vaihtelevan suhtautumisen aiheeseen.

Nyt yhdessä kunnassa tai kaupassa otetaan energiajuomien rajoittaminen vapaaehtoisesti käyttöön ja toisessa ei. Vaikkapa tilanne jossa kahdesta vierekkäisestä ruokakaupasta toinen alkaisi suhtautumaan asiaan astetta vakavammin, ottamalla myynnin ikärajan käyttöön. Sehän olisi tietoinen riski asiakkaiden menettämisestä kilpailijalle.

Energiajuomien myynnin rajoittamisen edelläkävijä on Iin kunta, kertoi YLE pari vuotta sitten. Ahkeran suuhygienistin tekemä jalkatyö johti siihen, että yli 20 myyntipistettä lähti yhteistuumin mukaan.

http://yle.fi/uutiset/energiajuomien_kieltaminen_toi_palkinnon/6422551

Vesa-Pekka Sainio (ps.)
Nuorisolautakunnan jäsen
V-P Sainio
Kirkkoharjun koulun opettajana täytyy todeta, että kieltolappu ovissa, on vähentänyt energiajuomien käyttöä.
Kirkkoharjun opettaja
Hienoa Kirkkoharjun koulun rehtori ja terveydenhoitaja! Joskus tarvitaan uskallusta tehdä päätös, joka on varmasti hankala. Kiitos, kun ajattelette lapseni hyvinvointia.

Nuorisolautakunnan päätös taitaa olla keväältä 2012. Ei valitettavasti löytynyt enää kunnan internetsivuilta kyseisen kokouksen pöytäkirjoja.
Kiitos
Hyvä, nuoren äitinä kiitän. Itse ainakin huomaan omasta nuorestani heti kun hän on kyseisiä juomia nauttinut. Pahan hajun lisäksi käytös muuttuu ylikierroksille.

Toinen äiti
Ruotsissa on tuore tutkinto missä on nytten selvinnyt sydämen haitta tyykytystä ja on vaarallista kaikenikäisille! !!!!
mammutti
Nuorisotiloilla on ollut jo ainakin pari, kolme vuotta energiajuomakielto ja hyvä niin! Taisi olla nuorisolautakunnan päätös asiasta. Kuka muistaisi minua paremmin?
Kuntalainen
HYVÄ!
Energiajuomat ovat turhakkeita, joita kenenkään ei tulisi juoda. Etenkään lasten ja nuorten!
Äiti

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä