(0) kommenttia

Eero Aarnio somisti kotikylänsä kirjastoa

Sisustusarkkitehti Eero Aarnio kertoi, että Tupla Kupla oli ensi lasinen, mutta tuotantoon se päätyi lopulta muovisena lamppuna. Lasikupla on Aarnion oma, se ei ole kirjastossa näytillä.

Eero Aarnio

  • huonekalusuunnittelija, sisustusarkkitehti
  • professori h.c. vuonna 2007
  • asuu Veikkolassa, 81-vuotias
  • Pallotuoli tunnetuin esine (1963)
  • suunnittelee edelleen

Pitkään Veikkolassa asunut sisustusarkkitehti Eero Aarnio on nyt jättänyt jälkensä myös Veikkolan kirjastoon, jonne on hankittu Aarnio suunnittelemia esineitä.

Veikkolan kirjastoon päästiin tekemään taidehankintoja vakuutuskorvauksen turvin, kunnalla itsellään ei ole ollut taidehankintarahoja 20 vuoteen. Idea hankittavasti esineistä löytyi läheltä, sillä Aarnio on ollut tuttu näky Veikkolan raitilla pitkään. Aarniolta kysyttiin neuvoja ja ideoita sisustamiseen.

Aarnio oli itse katsastamassa kirjastoa perjantaina ja sitä, miten hänen suunnittelemansa esineet istuvat vanhaan kirjastorakennukseen. Arnion tuotantoa – varsin tuoretta sellaista – on näytillä heti kun kirjaston ovesta astuun sisään aulaan.

Aulassa on yksi lamppu, tilanjakaja ja tuoleja, joiden syntyhistorian Aarnio kertoi elävään, loputtoman innostuneeseen tyyliinsä. Kirjastossa olevat tuolit juontavat Aarnio mukaan syntyjuurensa vuoteen 2008 ja Arto Nybergin tv-ohjelmaan, jossa Aarnio oli vieraana.

- Sanoin Artolle lähetyksen jälkeen, että show oli ihan kiva, mutta nämä tuolit ovat ihan hirveät istua. Arto sanoi: suunnittele parempi. Seuraavana päivänä soitin kuvaussihteerille ja sanoin, että piirrokset olisivat valmiit. Siitä lähti tämän tuolin tarina kohti tuotantoa, Aarnio muisteli.

Kirjaston aulassa oleva lamppu Tupla kupla - Douple bubble on vähän vanhempaa ideaa noin kymmenen vuoden takaa. Kuplalamppu oli alunperin Aarnio mukaan tarkoitus tehdä lasista.

- Lasinpuhaltajat pitivät kaksiosaista kuplaa mahdottomana tehdä, mutta kyllä sellainenkin lopulta syntyi. Kun tulin lapsinpuhallusreissulta kotiin lasinen kupla mukana, tajusin, että senhän on oltava valkoinen ja siinä pitää olla valo sisällä. Lopulta kuplasta tuli muovituote, jota Hyvinkäällä nyt tehdään.

Kuplalampun lisäksi Veikkolan kirjastosta löytyvät Martelan valmistama muovinen tilanjaka The Tree, jota voi käyttää myös naulakkona sekä muoviset koirat.

Lue miten Veikkolan kirjasto sai rahat desing-hankintoihin

    


(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx