(0) kommenttia

E-terveystarkastus: Elinaikaa 18 vuotta + 10 vuoden optio

Toimittaja: 

Kirkkonummen terveyskeskus tarjoaa netissä terveystarkastuksen. Kokeile ihmeessä! Minulle luvattiin 18 vuotta elinpäiviä ja 10 vuotta lisää, jos ryhdistäydyn.

Internetistä löytyy lukuisa joukko erilaisia terveyssaitteja ja –testejä. Kannattaa suhtautua varauksella. Kirkkonummen terveyskeskuksella on tarjolla varmuudella asiantuntijoiden luoma terveystarkastus. Sen on tehnyt arvostettu taho: Suomalainen lääkäriseura Duodecim, ja se perustuu laajaan tutkittuun tietoon.

Eli ei muuta kuin terveystarkastukseen itse itseäni käskien. Niin aluksi kerrottakoon, että otsikossa mainittu elinajanodote ei ole ollenkaan hullumpi, koska mittarissa on jo 53 vuotta eli taajama-alueella sakkonopeuksia.

Rehellisesti liikkeelle

Lähes kaikki onnistuu kotikonstein. Tarvitaan mittanauha, vaaka ja paljon rehellisyyttä – itselle on ihan turha valehdella. Lisäksi pitää olla verenpainelukemat ja kolestroliarvot, molemmat saa pikaisesti terveyskeskuksesta ja ihan ilmaiseksi.

Lomake on helppo ja nopea täyttää. Siinä kysytään normaalit kysymykset, mikään niistä ei ole yllättävä. Kannattaa tosiaan pysyä totuudessa. Esimerkiksi alkoholinkäyttöä helposti kaunistellaan. Yleinen kokemushan lääkärikunnassa on, että potilas kertoilee hyvin intiimejäkin asioita, muttei välttämättä kuinka paljon juo. Netissä tämäkin on todennäköisesti helpompaa, siis olla rehellinen.

Sähköinen terveystarkastus huomioi elämänkirjon laajemmin kuin perinteiset lääkärin tekemät. Tunnettuahan on, että elinikään ja terveyteen vaikuttavat monet henkiset tekijät. Fakta on esimerkiksi, että ruotsinkielinen väestö elää kauemmin kuin Suomessa keskimäärin. Syynä pidetään iloisempaa ja myönteisempää elämänasennetta. Snapsvisor förstås, mutta kohtuullisesti.

Sähköisellä lomakkeella kysellään nalkuttaako puoliso ja ovatko lapset mahdottomia. Tosin eri sanoilla. Vastaukset vaikuttavat lopputulokseen.

Tulos: Toivoa on

Tulos tulee hetkessä. Ja eikä ollut ihan hyvä. Ei tosin kovin yllättäväkään. Elinvuodet tuli kerrottua jo aluksi eli yli kahdeksankymppiseksi on vielä mahdollisuuksia.

Terveitä elinpäiviä olisi luvassa nykymenolla vain yhdeksän. Mutta ei hätää.

- Jos muuttaisit kaikki elintapasi mahdollisimman terveellisiksi, sinulla olisi mahdollisuus lisätä vireitä elinvuosiasi 15 vuodella, lupaa tulos.

Selostuksessa mennään toki elinvuosia syvemmälle. Minulle sanotaan, että verisuonisairausriski on tavallista suurempi. Edessä voi olla sepelvaltimotautia ja aivohalvausta.

Diabetesriski on jatkossa erittäin suuri. Tuttua tarinaa monen ikäiseni suomalaismiehen – miksei naisenkin – terveydestä.

Painoa ei ole kovin paljon liikaa, mutta siinäkin esiintyy yleinen miesten ongelma. Kaikki kertyy vyötärölle. Ravinto on aikalailla kohdallaan, liikuntaa – siis omin voimin – on liian vähän.

Kaikki on aika tuttua. Ja konstitkin ovat tuttuja. Pääasiat ovat: liikuntaa lisää, kaikki mikä menee suusta alas – tarkkailuun ja sitten rennompaa otetta elämään. Eli tämä on tässä.

Aloittamista vaille valmis niin kuin savolainen projekti. Toivoa on. Ja tähänkin löytyy valmennusohjelma terveyskeskuksen sivuilta.

HUOM. Muista, että tällainen sähköinen terveystarkastus ei korvaa henkilökohtaista lääkärissäkäyntiä. Aina jos siltä tuntuu, kannattaa aina otta yhteyttä ammatti-ihmiseen.

Tästä pääset sähköiseen terveystarkastukseen

(21.1.) Terveyskeskus kannustaa käyttämään nettiä

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä