(13) kommenttia

Avolouhos halutaan täyttää ja perustaa maankaatopaikka − louhittua kiveä löytyy maailman suurkaupungeista

Vanhan louhoksen paikalla on nyt pieni järvi. (kuva: Google)

Vuosikymmeniä Kirkkonummen Hilassa puheen -ja kiistelynaiheena ollut graniitinlouhinta ja kivenmurskaus on siirtymässä viimeiseen vaiheeseen.

Noin 15 vuotta sitten päättyneestä louhinnasta on muistona paikalle syntynyt pieni, runsaan hehtaarin järvi, kun louhos on täyttynyt vedellä.

Nyt enimmillään 11 metriä syvä louhosjärvi halutaan täyttää kokonaan rakennustyömailta tuotavilla maa-aineksilla, maisemoida alue ja istuttaa paikalle metsä.

Inkoolainen maanrakennusyritys Oy Ingvald Linberg anoo ympäristölupaa louhokseen täyttämiseen. Yhtiöllä on sopimus alueen omistavan kuolinpesän kanssa.

Hilan avolouhos ja sen lupa-asiat ovat olleet Kirkkonummella ehkä historian sitkein ja pitkäaikaisin kiista.

Alueella on punaista ja monien silmää hivelevää kaunista graniittia. Louhinta alkoi oikeus -ja lupaprosessien jälkeen vuonna 1986.

Porkkala Red -nimellä markkinoitua kiveä löytyy rakennuksista ympäri maailmaa, esimerkiksi New Yorkista.

Riitoja toiminnan jatkamisesta ja laajennuksesta jatkui aina 2000-luvun alkupuolelle saakka. Viimeinenkin lupa kiviaineistoimintaan loppuu tällä viikolla.

Kunnalle jätetyn ympäristölupahakemuksen mukaan louhokseen tarvittaisiin noin 170 000 kuutiometriä maa-aineksia, jolloin maanpinta nousisi entiseen tasoonsa ja alue voitaisiin maisemoida.

Vuosittain alueelle tuotavat maamassat olisivat hakemuksen mukaan korkeintaan 49 900 kuutiota. Määrä on juuri alle 50 000 kuutiota, jonka ylittävä toiminta vaatisi monivaiheisen YVA-menettelyn.

Kuutiomäärät ovat huomattavia, ja niiden kuljetus vaatisi tuhansia kuormia ajoneuvoyhdistelmillä.

Kuorma-autoliikennettä kohteeseen tulisi keskimäärin noin 15 käyntiä vuorokaudessa arkisin ja olisi aikoja, jolloin liikennettä ei olisi ollenkaan, hakemuksessa todetaan.

Lupahakija vakuuttaa, että louhokseen tuodaan ainoastaan massoja sellaisilta työmailta, joissa aines tiedetään olevan pilaantumaton. Rakennusjätettä alueelle ei tuoda.

Kirkkonummella on anottu vastaavanlaiseen maankaatopaikkatoimintaan lupaa Kylmälässä. Asia on parhaillaan hallinto-oikeuksissa.

Porkkalanniemellä oli viime vuonna vireillä myös lupahakemus maankaatopaikalle, mutta hakija perui hakemuksensa.

Hilaan on myönnetty lupa myös malminetsintään.

Lue lisää:

> Isoa maankaatopaikkaa ei tule Porkkalanniemelle – hanke tyssäsi paikalliseen vastustukseen, rekkarallia pelättiin

> Lupa maankaatopaikalle Kylmälässä siirtyi oikeuden ratkaistavaksi – kunta hylkäsi anomuksen jo kerran

> Yksityishenkilö sai luvan etsiä malmia Upinniemellä lähes 90 hehtaarin alueella − oikeuttaa jopa kairauksiin toisten mailla

(13) kommenttia
Kommentit (13)

Kommentit (13)

Onko kellään tietoa osoitteesta? Olisi kiva käydä katsomassa paikanpäällä!
Minttu
Hilan luontokeskus hienossa ympäristössä olisi myös suurelle yleisölle kiinnostava kohde tuolle paikalle. Läheisiltä korkeilta kallioilta voi nähdä jopa Suomenlahden maisemiin ja metsänantimia sienistä marjoihin löytyy maastosta yllinkyllin ja metsästyksestä kiinnostuneille peura- ja kaurisapajat lienevät maan parhaita....
Anonyymi
Timo T., linkki Kirkkonummen pohjavesialueisiin:

https://kartta.paikkatietoikkuna.fi/?lang=fi&ver=1.17&zoomLevel=6&coord=360414.77807618_6671004.2606203&mapLayers=base_2+40+default,167+100+default,166+100+default&showMarker=true
LO
Hei kommunistityyppi. Ei omistaminen vapauta vastuusta ympäristöä ja tulevia sukupolvia kohtaan. Haloo järki päähän. Näytäpä numerot mitä tällä kukaan on hyötynyt edes ex-omistaja, joka levätköön rauhassa. Anonyymi: pistä omalle takapihalles rossiratas
Toivottavasti valvonta toimii paremmin tänään kuin 15-25 vuotta sitten kun tätä täyttöä tehdään!
love&peace2019
Tässä taas Kateus ja Kirkkonummen Päättäjät kaatoivat yhdessä alueelle myöhemmin tulleiden ja talonsa rakentaneiden kanssa mainion maailmanlaajuisesti tunnetun Porkala Red Louhimon jolla oli "sopimuksia" todella paljon materiaalin toimittamisesta maailmalle !! Ja NYT ehdotetaan Louhimon täyttämistä ja Maisemointia ???? Voi Pyhä Puhveli tätä yhä Yksinkertaisuutta !! Eikös sinne ollut joskus aikanaan jopa suunniteltu Ulkoilma Teatteria ja muuta ?
Voin vain kuvitella mitä asian ajo Tuomioistuimissa tuli ,loppujen lopuksi,maksamaan H.Ö:lle henkilökohtaisesti,kun taas Kunnan Osuudet maksettiin Veronmaksajan Pussista!!! Eikö vain ? Eikös Idiotismille Saada Loppua Millään (EISLM) ?
Anonyymi
Tuohon voisikin rakentaa näinollen vaikkapa jonkinlaisen motocross-radan, jolle varmasti olisi käyttöä ja käyttäjiä sillä paikkahan on sijainniltaan varsin erinomainen....
Anonyymi
Louhoksen maisemointi oli jo edesmenneen Hans Öfverströmin toive. Tapasin hänet louhoksen luona 1990-luvulla ja hän näytti minulle karttapiirroksia maisemointisuunnitelmistaan.

Harvemmin näin on, että louhitusta alueesta kannetaan vastuu toiminnan loputtua. Kunnioitetaan Hans Öfverströmin toivetta.
Leena Outinen
Onhan se hyvä että prosessi saataisiin päätökseen, mutta... tässä ei varmaank aan ole mietitty että tilanne ollut muuttumaton nyt vuosia ja jos louhosta alettaisiin täyttää niin mitä se tekisi pohjavedelle? Vaikka niin luvataan että puhdasta materiaalia sinne tuotaisiin niin kuka sitä valvoisi mitä moskaa sinne päätyisi pohjavesiä pilaamaan? Ja jos kerran maa-aines "hyväö" niin miksi se ei kelpaa muualle rakennustyömaille jossa sitä tarvittaisiin??? Ei mene jakeluun. Lindbergihän hyötyisi vaan kun pääsisi eroon maa-aineksistaan noin vaan. Muuta hyötyä ei taida olla? Monenko kaivovesi on pilaantumisen vaarassa? Hullunkurisena nyt että tämä halutaan maisemoida ja toinen etsii puolestaan malmia samalla alueella...
Timo T.
Eikö omistaja olekkaan se taho joka saa omaisuudestaan hyötyä?
Mitä järkeä omistamisella tai minkään tekemisellä silloin olisi?
Vai mitä "naapuri" oikein ajattelee?
kommunismi kukoistaa
Voi kamalaa miten käy nyt lentooravien ja päivänkakkaroiden kanssa. Entä lapset tuleeko heille traumoja.
Joku laittaa vastaan aivan varmasti taas kerran.
Yli 40 vuoden piina. Ei kyllä sydäntä lämmitä hienojen kaupunkien graniittikoristeet. Paras asia tässä on että maisemointi ei jää meidän veronmaksajien taakaksi. mitään tuosta ei hyötyä meille paikallisille ollut.
naapuri
Katto vaan päälle, niin on valmis uimahalli. Ei tarvitse pähkäillä uimahallin laajennuksen kanssa. Mineraalipitoista vettä.
Joppe joutomies
Monttu täyteen maata vain, turvallisuus paranee huomattavasti.
Jussi Holmberg

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä