(0) kommenttia

Vapaaehtoistyötä kannattaa peukuttaa

Juhlapuheissa ja seminaaripöydissä on kauan kuulutettu sitä, että kansalaisten ja kuntalaisten tulisi ottaa enemmän itse vastuuta asioista, joita automaattisesti on odotettu esimerkiksi kunnan hoitavan. Perinteistä järjestötoimintaa eli niin sanottua kolmannen sektorin toimintaa on ollut kauan, mutta aika vähän uusia ideoita syntyy.

Kyrkslätt Idrottsföreningenin käsipallojaoston tarjous kesäkioskista ja Syväjärven uimarannan hoidosta on oiva esimerkki toiminnasta, jota pitäisi olla lisää. Siinä voittavat kaikki: kunnan ylläpitämälle rannalle tulee palveluita, ranta pysyy siistinä, yhdistys saa toivottavasti vähän rahaa ja nuoret kesätöitä. Voi onneton sitä, joka keksii ensimmäisenä tässä jotain ongelmaa.

KyIF:n idea tulee oivalliseen saumaan. Kirkkonummen kunnan avustukset yhdistyksille on tänä vuonna karsittu kovalla kädellä. Kunnat ja yhteiskunta ylipäätään keskittyvät jatkossa siihen, mikä on aivan pakollista, ei muuhun. Eli kenttää vapaaehtoistyölle on.

Jokainen tietää, ettei vapaaehtoisia ihan hevin löydy yhdistyksissä. Yleensä samat ihmiset ovat aktiiveja joka puolella.

Asenteissa on jonkinlainen tulppa tekemiselle. Nykyihmisessä on niin syvällä selkärangassa kysymys, mitä minä tästä saan ja teenkö nyt enemmän kuin naapuri, (joka ei tee mitään). Kateus voittaa kiimankin, sanotaan.

Yksi puoli ongelmasta on myös yhteiskunnan virallisella taholla. Jos jotain uutta keksitään, kyllä siihen ensimmäisenä vastataan uusilla kysymyksillä ja vaateilla.

Mutta toivotaan parasta Syväjärven kesäkioskille ja lukuisille vielä keksimättömille vapaaehtoisille hankkeille…

Kirkkonummella 5.3.2014

Paavo Rantalainen

Arkisto (27.2.) Syväjärven rannalle kesäkioski     

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä