(0) kommenttia

Valtuusto sai kovat kesäläksyt

Kesälomalle maanantaina 17.6. lähtenyt Kirkkonummen valtuusto sai täksi suveksi paljon mietittävää. Valtuusto hyväksyi viime vuoden tilinpäätöksen, joka on ennätysmäisen huono. Kunta ei ole lähelläkään kriisiä, mutta ihmetellä saattaa, miten talous syöksyi niin nopeasti.

Vuodet 2010 ja 2011 menivät oikein hyvin, jopa historiallisen hyvin. Käänne tapahtui noin vuodessa ja alamäki näyttää vain jatkuvan. Talouden notkahdukset eivät ole ennen näin kovin Kirkkonummea kohdelleet.

Kirkkonummella on ollut vetovoimaa oli lama tai ei. Pientalotontteja ja omakotitaloja on riittänyt, joten Helsingistä ja Espoosta on ollut tulossa hyviä veronmaksajia. Kehitys on aiheuttanut kateutta pääkaupunkiseudulla. Nyt tämäkin imu on hiipumassa. Verotulot eivät enää viime vuonna kasvaneet ollenkaan.

Menopuolella oli toisin. Toimintakuluissa oli viime vuonna yli 8 prosentin kasvua. Kasvu on poikkeuksellisen kovaa Kirkkonummella.

Syksyllä on edessä raskaita päätöksiä. Talous aiotaan oikaista kolmessa vuodessa, eli kolme vuotta tehdään tappiota, vuonna 2015 tähdätään nollatulokseen ja 2016 pitäisi olla pientä plussaa.

Säästöpuheita siis riittää ensi syksystä lähtien.

Paavo Rantalainen

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä