(0) kommenttia

Kunnan säästöt - oliko vaihtoehtoja?

Maanantaina (9.12.) virallisesti päättyvät Kirkkonummen kunnan yt-neuvottelut ovat johtaneet varsin odotettuun lopputulokseen. Tiettävästä irtisanottavia on noin 50, ja lähes koko henkilöstö on ensi vuonna pakkolomalla. Lopulliset ratkaisut ovat tietysti valtuuston käsissä juuri ennen joulunviettoa 19.12.

Jos ja kun kuuden miljoonan euron säästötavoitteesta henkilöstömenoissa pidetään ensi vuoden aikana kiinni, lomautukset ovat väistämättömiä. Irtisanomisistakaan ei ole vielä ensi vuonna kovin suurta säästövaikutusta, koska niitä ei millään muotoa saada heti vuoden alusta voimaan.

Talouden oikaisussa vaihtoehdot ovat Kirkkonummellakin aika vähissä, jos ihan oikeasti faktoissa pysytään.

Veroja olisi voitu nostaa enemmän, mutta ne päätökset on tehty. Tietysti voidaan toivoa, että talous alkaa kasvaa ja verotulot sen mukana. Mutta huonolta näyttää ainakin ensi vuosi.

Lainaa voitaisiin ottaa enemmän, kyllähän kunta rahaa saa ja vielä hyvin halvalla. Lainaa tosin otetaankin, kunnan lainataakka kasvaa ensi vuonna yli kuudella miljoonalla eurolla. Tämäkin tie on hyvin äkkiä käyty loppuun.

Kirkkonummi ei ole vielä kovin velkainen, velkamäärä asukasta kohden on aika keskivertoa. Mutta lainaa on ensi vuonna jo yli 100 miljoonaa euroa, siinä on tuleville vuosille sulattelua.

Sitten ovat vielä investoinnit. Monen mielestä niistä olisi helppo vetää punakynällä vaikkapa kuuden miljoonan euron verran. Se on totta. Päätökset ensi vuoden rakennus-ja korjaushankkeista ovat täysin kunnan itsensä näpeissä, ei niitä kukaan ulkopuolelta määrää.

Suurin myrsky eittämättä nousee Sjökullan ruotsinkielisestä koulukeskuksesta, jota on tarkoitus ryhtyä rakentamaan ensi vuonna. Se on kunnan suurin yksittäinen hanke budjettiehdotuksessa. Kysymyshän on kolmen kyläkoulun pistämisestä yhteen, yksi kouluista on lopetettu ja myytykin pois.

Kirkkonummen ensi ja lähivuosien investoinnit ovat pääosin kouluja ja päiväkoteja. Niissä ei kai kenenkään tervejärkisen mielestä ole kysymys ota tai jätä tilanteesta. Jos ei nyt rakenneta ja korjata, samat asiat ovat vastassa myöhemmin ja yleensä entistä kalliimpana.

Investoinneissa unohtuu helposti yksi iso puoli: katujen ja kunnallistekniikan rakentaminen. Tarkoitukseen laitetaan ensi vuonnakin monta miljoonaa euroa. Jos uusien asuinalueiden perustaminen laitetaan jäihin, tyrehtyy asukasmäärän kasvu lopullisesti ja sama käy verotuloissa.

Eli tällaisessa todellisuudessa liikutaan. Erilaisia säästöehdotuksia tosin sinkoilee paljonkin. Katupuheissa kunnan talousahdingosta viitataan usein uuteen kunnantaloon, jonka myymistä ehdotetaan. Se taas on aika vaikeaa, koska lain mukaan toisen omaisuutta ei saa myydä. Talo on Kevan.

Oikein virkistävää kunnallispoliittista keskustelua joulua odotellessa!

Kirkkonummella 8.12.13

Paavo Rantalainen

(7.12.) Yt-neuvottelut: Koko henkilöstö lomautetaan

(5.12.) K-nummen budjetti: Yli 100 työntekijää pois

(6.12.) Sjökullan koulukeskus suurin hanke

(6.12.) Budjetti: Kotihoidontukea karsitaan

 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä