(0) kommenttia

Kirkkonummi - meneekö itsenäisyys?

Kunnanvaltuuston listalla maanantai-iltana oleva lausunto metropolihallinnosta on kirkkonummelaisille iso asia, vaikkei sitä millään muotoa ratkaista illan valtuustossa. Kysymyksessä on - ei enempää eikä vähempää kuin kysymys siitä, kuka nykyisten kirkkonummelaisten asioista päättää jatkossa: Istuvatko päättäjät Espoon valtuustotalossa vai uudessa metropolivaltuustossa, joka valittaisiin vaaleilla.

Tuntuma on, että yli 90 prosenttia kuntalaisista ei ole perillä - eikä kiinnostunut - missä nyt mennään kaiken sote-sotkun ja kuntarakennevenkoilun keskellä. Pohdinta minkä tasoista metropolihallintoa Helsingin seudulle kaavaillaan, on sarjassa "voiko vähemmän kiinnostaa".

Nythän marssijärjestys on se, että metropolialueen 13 kuntaa kertovat mielipiteensä alueen hallinnon esiselvityksestä. Valtioneuvosto on luvannut ennen lomia puolestaan kertoa miten asiassa edetään. Joka tapauksessa Kirkkonummikin tekee tänä vuonna tarkan selvityksen siitä, mitä kuntaliitokset mihinkin suuntaan merkitsisivät.

Helsingin seudun haliinnon uudistaminen on täysin levällään: siitä voi syntyä ihan mitä tahansa tai olla kokonaan syntymättä. Veikkaisin, että kuntaliitoksia tulee muun muassa muutaman Keski-Uudenmaan kunnan kesken. Espookin ottaisi mielelään Kirkkonummen ja vaikka Vihdinkin.

Toinen kohta veikkauksessa on se, että jonkinlainen uusi metropolihallinto tulee. Se päättäisi jollakin tasolla mitä mihinkin Helsingin seudulla rakennetaan. Paine, että Kirkkonummenkin pitäisi ruveta rakentamaan edullisia vuokra-asuntoja ja varsin runsaasti, kasvaisi.

Suurta kuntakarttamullistusta ei ole näköpiirissä, siihen ei Kataisen hallituksen voimat riitä - eikä halukaan. Hallitus pelastaa kasvonsa muovaamalla uudentyyppisen metropolihalliinnon, siis uuden päättävän elimen kuntien ja valtion väliin.

Paavo Rantalainen

Päätoimittaja

Kirkkonummi pitää kiinni itsenäisyydestä.

 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä