(0) kommenttia

Kieliasioista on aina vaikea puhua

Ruotsinkielen ja suomenruotsalaisten asema Suomessa nousi taas yllättävän suuriin otsikoihin. Uhkailuja ja vihapuheita kohdanneet näkyvät ruotsinkieliset henkilöt kertoivat kokemuksiaan ja media lähti voimalla mukaan. Oma osansa tähän kohuun on ilman muuta Tukholman mellakoilla, vaikkei niihin kieliasiat välttämättä liitykkään, muuten kuin ehkä siten, että mellakkakaupunginosissa asuu paljon vieraskielisiä.

Toivottavasti - näin kai voi sanoa - uhkausten takana on vain yksi henkilö kuten poliisi epäilee, eikä ryhmä.

Tyypillistä tällekin kohulle on se, että asioita lähdetään sekoittamaan. Maahanmuutolla ja suomenruotsalaisilla ei mitään tekemistä keskenään. Ruotsinkielinen asutus lähti vakiintumaan Suomeen tuhat vuotta sitten.

Viisykkösen uutisissa valtuuston puheenjohtaja Ulf Kjerin puhuu Kirkkonummen kieli-ilmastosta. Se on hänen mukaansa parantunut ainakin valtuustossa. Toivotaan, että arvio on oikea ja suunta siihen, että joskus kieliasioista voidaan puhua vähemmän tunteella. Jostain kumman syystä viileän asiallinen keskustelu ruotsinkielestä on turhan vaikeaa. Samanlaisia aiheita on yhteiskunnassa muutama, en lähde niitä nyt luettelemaan.

Paavo Rantalainen

 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä