(0) kommenttia

Juna on pohjaton puheenaihe

Junat ja rautatiet ovat ehtymätön keskustelunaihe läntiselläkin Uudellamaalla. Julkisuudessa näyttää olevan vuorollaan aina yksi juna-aihe. Hyvä näin, sillä esimerkiksi Kirkkonummella ei alkuunkaan mielletä mitä pitkällä tähtäimellä kiskot ja junat tulevaisuuteen vaikuttaa. Rautatie on muovannut yhdyskuntarakennetta enemmän kuin juuri mikään muu asia 150 vuoden ajan, ja näin tulee olemaan jatkossakin.

Tuorein kohu on syntynyt VR:n aikeista lopettaa Y-juna -liikenne Inkooseen ja Karjaalle, jolloin kääntöpaikka olisi Siuntio. VR:n perusteluita on kaksi: Siuntion jälkeen matkustajia on liian vähän ja Kirkkonummi-Karjaa -välillä on liikaa yhdelle raiteelle liikennettä.

Y-juna- asiassa on nähty laajempiakin näkymiä. Karjaan sunnalla on jo nostettu esiin Espoo-Veikkola-Nummela-Lohja-Salo –oikorata eli ESA-ratahanke (Västra Nyland 24.1.). Y-juna -aikeiden takana pelätään olevan VR:n voimistuva halu edistää uutta ratalinjaa rantaradan kehittämisen sijaan.

Saattaa olla kaukaa haettu ajatus, mutta ei ehkä vailla pohjaa. Nimittäin näin suurien yhteiskunnallisten hankkeiden taustalla vaikuttavat suuret voimat, jotka lopulta ratkaisevat asiat. Yksittäinen kunta niissä on pieni tekijä. Lisäksi näyttää vahvasti siltä, että tämän luokan kaava –ja liikenneasiat nostetaan kokonaan metropolihallinnon tehtäväksi.

Kirkkonummelle ESA-rata on kaksijakoinen sanan varsinaisessa merkityksessä. Tehtiin mitä tahansa, sillä on suuria vaikutuksia. Ratayhteys Veikkolaan muuttaisi Pohjois-Kirkkonummen asemaa täysin. Rataa ei tehdä muutamille tuhansille nykyisille asukkaille, vaan kymmenille tuhansille uusille.

Vaikkei rantarataa tietenkään rullalle vedettäisi ESA-radan myötä, olisi uudella ratayhteydellä vaikutuksia etelässäkin. Tätä pelätään erityisesti Kirkkonummelta länteen. Jos ESA-rata joskus tehdään, on selvää, että esimerkiksi kaukojunaliikenne rantaradalla loppuisi Espoon ja Salon välillä. Tosin silloin olisi Y-junallekin hyvin tilaa olla vaikka poikittain radalla Inkoon kohdalla.

Niin tai näin – aikaa pohdinnoille on. Esa-rata rakennetaan aikaisintaan 2030-40 tienoilla. Hanke kuitenkin elää, Veikkolassakin piirretään kaavakartoille uutta asemanpaikkaa. Se tulisi muuten moottoritien pohjoispuolelle.

Kun kiskoista puhutaan, ei pidä unohtaa metroa. Silläkin on suuria vaikutuksia Kirkkonummelle. Ison Omenan kupeesta pääsee jo parin vuoden päästä metrolla Helsinkiin tai melkein Sipooseen. Todennäköisesti metrotyöt jatkuvat tänä vuonna Kivenlahteen.

Muutaman vuoden päästä metro on Kirkkonummen rajalla. Lisäksi jossakin vaiheessa lähes metromainen paikallisjunaliikenne ulottuu Espoon keskukseen tai Kauklahteen, kun kaupunkirataa jatketaan Leppävaarasta eteenpäin.

Espoo kaavailee vuoteen 2030 mennessä 70 000 uutta asukasta Etelä-Espooseen. Tämän asian merkitystä harva Kirkkonummella mieltää.

Kirkkonummella 26.1.2014

Paavo Rantalainen

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä