(0) kommenttia

Hyviä uutisia joukkoliikenteestä

Viime aikoina on tullut positiivisia uutisia joukkoliikenteestä. Jos näkyvimmät otetaan, ne ovat VR:n uusien flirt-junien liikennöinti Kirkkonummelle ja uusi bussikalusto, joka on luvassa ensi vuoden alussa Kirkkonummen joukkoliikenteeseen.

Taustalla on tapahtunut paljon muutakin ja aika isojakin asioita. Kirkkonummen joukkoliikenne siirtyy syksyllä kokonaisuudessaan HSL:n (entinen YTV) hoteisiin eli joukkoliikenteen hoidossa Kirkkonummi on yhtä koko pääkaupunkiseudun kanssa.

Näkyviä uudistuksia Kirkkonummen bussiliikenteessä on ensi vuoden alusta matalalattiabussit ja syksyllä uusi reittikartta. HSL on ratkaissut ensimmäisen tarjouskilpailun, joka tuo kahdelle linjalle uuden yrittäjän Nurmijärveltä. Pääosin bussilinjoista hoitaa edelleen Pohjolan Liikenne, mutta suurin osa autoista menee vaihtoon.

Kilpailutusta on tiedossa pian lisää. Myös paikallisjunaliikenne kilpailutetaan. Saattaa olla, että kolmen vuoden kuluttua Kirkkonummelle körötellään jonkun muun junilla kuin VR:n. 

Jatkossa joukkoliikenteen kehittäminen on toivottavasti aikaisempaa helpompaa, kun päätökset niin bussi- kuin junaliikenteessä tehdään samassa kokoushuoneessa HSL:ssä. Erityisesti Kirkkonummella on ollut perinteisesti ongelmia kumi-ja rautapyöräliikenteen yhteensovittamisessa. Bussifirmalle on ollut jopa edullista sovittaa vuoroja niin, että vaihto junaan ei onnistu.

Joukkoliikennehän on pärjännyt viime vuosina hyvin, sen osuus kaikesta liikenteestä on kasvanut pk-seudulla. Parhaiten joukkoliikenteen pussiin pelaavat liikenneruuhkat. Niiden ennustetaan pahenevan oikeastaan kaikkialla muualla paitsi Länsiväylällä, jonka ruuhkat eivät ainakaan pahene kiitos metron.

Länsimetro on Kirkkonummenkin joukkoliikenteelle tärkeä. Nyt jo kannattaisi miettiä, miten metroa Kirkkonummen suunnasta hyödynnetään ja miten metron kyytiin pääsisi idästä tulevista busseista.

Metroliikenne Espoossa on lähellä niin fyysisesti kuin ajallisestikin. Vaikka se vähän taas myöhästyy, metro on Matinkylässä näillä näkymin jo kahden ja puolen vuoden päästä ja todennäköisesti Kirkkonummen rajalla Kivenlahdessa viiden kuuden vuoden kuluttua.

Täytyy muistaa, että raiteilla tapahtuu muutakin, ei tosin ihan lähivuosina. Jossakin vaiheessa uusi kaupunkirata tuo junat kymmenen minuutin välein ainakin Espoon keskukseen ellei peräti Kauklahteen. Ja kyllähän ratalinjaa piirrellään Veikkolaan ja edelleen sieltä kohti Turkua.

Kirkkonummella 11.2.2014

Paavo Rantalainen

(11.2.) Matalalattiabussit tulevat K-nummelle    

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä