(0) kommenttia

Demareissa tuulee - tv-sarjan tapaan

Katsoin eilen illalla televisiosta ehkä 300.000 muun suomalaisen kanssa suosittua tanskalaissarjaa "Vallanlinnaketta". Huippuhyvän sarjan kolmas kausi kertoo Tanskan entisen pääministerin Birgitte Nyborgin pyrkimisestä takaisin politiikan huipuille. Hän eroaa vanhasta puolueestaan ja perustaa uuden puolueen "Uusdemokraatit". Tarina on siis fiktiivinen.

Piti hieraista tänään aamupäivällä oikein silmiään, kun toimituspostiin tuli tiedote. Kirkkonummen valtuuston demariryhmästä eroaa neljä jäsentä, ja he perustavat uuden ryhmän "Uusdemarit".

Niin sanotusti vanhassa puolueessa jota demarit edustavat, tällainen "joukkoero" on harvinaista. Se kertoo varsin syvistä ristiriidoista ryhmän sisällä. Asia ei varmuudella liity vain yhteen asiaan ja äänestykseen, johon eronneet demarit viittaavat.

Lopullinen skisma syntyi siis viime valtuuston kokouksessa, kun päätettiin lausunnosta metropolihallintoon ja Helsingin seudun kuntarakenteeseen. Demariryhmän kannat menivät pahasti ristiin.

Asian ei pitäisi olla niin ratkaiseva, että se johtaa näin voimallisiin toimiin. Nimittäin mahdolliset kuntaliitokset ja metropolihallinto ovat vielä mahdollisimman abstraktissa vaiheessa, jotta niistä kukaan tässä vaiheessa ottaisi selvää. Lausuntoja ja päätöksiä tulee vielä jonossa ennen kuin mahdollisesti Kirkkonummen asemasta Helsingin seudulla päätetään. Eri asia olisi, jos kysymys olisi ollut jostain konkreettisesti: veroprosentista, koulun rakentamisesta, isosta kaava-asiasta.

Jos kaksi demariryhmää ryhtyy kovinkin eripuraisiksi, valtaa siirtyy valtuustossa muille, erityisesti pienille ryhmille.

Yksi asia on varma: valtuuston kokoukset eivät ainakaan lyhene, kun demariryhmiäkin on jatkossa kaksi.

Kirkkonummella 13.6.2013

Paavo Rantalainen

 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä