(0) kommenttia

Vesiensuojelu ja maanviljelyn edut yhdistetään – ympäristöjärjestö auttaa hillitsemään peltojen tulvimista

Pellolle kaivetaan tulavatasanteita, joille vesi pääsee tulvaikaan nousemaan, eikä vie pellolta ravinteita mennessään. (kuva:Viisi Kaasonen WWF)

Kirkkonummen rajan tuntumassa Siuntion puolella on menossa projekti, jossa parannetaan samalla pellon viljelymahdollisuuksia ja vesiensuojelua.

Ympäristöjärjestö WWF rakentaa Siuntion Karhujärven tuntumaan kaksitasouoman, jonka avulla pyritään parantamaan Karhujärven ja Siuntionjoen ekologista tilaa.

Siuntionjoki laskee Pikkalanlahteen, jonka tila luokitellaan vain välttäväksi.

Nyt rakennettava 550 metrin pituinen kaksitasouoma mukailee luonnossa esiintyvää uomamallia, jossa esimerkiksi joen varrella on tulvatasanteita, joille vesi nousee tulva-aikaan.

Tulvatasanteiden avulla uomasta saadaan tilavampi, jolloin vesi ei pääse nousemaan pelloille.

Pelloilla vesi haittaa viljelyä ja huuhtoo mukanaan ravinteita ja kiintoaineita. Ravinteet rehevöittävät vesistöjä ja kiintoaine puolestaan samentaa veden ja liettää esimerkiksi taimenen kutualueita.

Kaksitasouoma hillitsee tulvia, jotka nousevat etenkin sulamisvesien ja rankkasateiden aikaan usein läheisille pelloille, vieden mukanaan ravinteita ja kiintoaineita.

− Suomessa on tehty paljon ojituksia ajan saatossa,. Suora ja perattu oja siirtää vettä pois pelloilta tehokkaasti, mutta liian tehokas kuivatus voi johtaa tulvaongelmiin alavirran puoleisilla pelloilla sekä aiheuttaa eroosiota uomissa, sanoo Viivi Kaasonen, WWF:stä.

− Näin hieno esimerkkikohde (Karhujärvi) innostaa toivottavasti muitakin alueen maanomistajia kokeilemaan luonnonmukaista peruskuivatusta, sillä alueella on paljon tulvivia peltoalueita, Kaasonen sanoo.

− Tämä peltoalue on tulvinut säännöllisesti ainakin 50 vuoden ajan. Toivon kovasti, että kaksitasouiman avulla peltojen tulvinen vähenee, sanoo maanomistaja Kristina Fagerström.

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä