(10) kommenttia

Kantvik-kirja valmistui 20 vuoden urakan jälkeen – yksissä kansissa on nyt lähes 500 tarinaa

Verta käsissämme -elokuvaa kuvattiin Sepänkannaksella 1950-luvun lopulla. (kirjan kuvitusta)

Kantvikin historia avautuu laajasti uudessa kotiseutukirjassa, johon on aineistoa kerätty noin 20 vuoden ajan. Merkittävä osa uutta kirjaa esittelee Neuvostoliiton vuokra-aikaa sotien jälkeen.

Kantvik, Maalaiskylä–Sotilaskaupunki–Teollisuustaajama -teoksen on kirjoittanut Jukka Lehtonen.

Kirjassa esitellään Kantvikin ja sen lähialueiden historiaa 384 sivun sekä 426 kuvan ja kartan voimin. Lehtosen mukaan tarinoita kirjasta löytyy noin 480.

Yksi tärkeä osa kirjaa on Porkkalan vuokra-aika, josta kerrotaan lähes sadan sivun verran.

Mielenkiintoinen yksityiskohta Kantvikin historiassa on muun muassa se, että alueella kuvattiin kolmea eri elokuvaa Porkkalan palautuksen jälkeen.  Niissä haluttiin hyödyntää neuvostotyylistä ympäristöä.

Yksi elokuvista oli ”Verta käsissämme”, jossa suomalainen sotavankijoukko marssii vapauteen Vorkutan leiriltä.

Todellisuudessa kohtaus on kuvattu Edisin talon pihassa ja edessä näkyy Upinniementie.

Merkillinen sattuma on, että Neuvostoliiton tunnetuimpiin kuuluneen Vorkutan vankileirin rakentamisen johtaja toimi myöhemmin Porkkalan vuokra-alueen rakennustoiminnan johtajana.

Elokuvassa esiintyivät sen ajan kirkkaimmat elokuvatähdet Tauno Palo, Jussi Jurkka ja Elina Pohjanpää.

Elokuva perustuu Mika Waltarin romaaniin. Elokuva joutui vuonna 1958 sensuurin saksimaksi ennen kuin se saatiin esittää.

Kirjassa tehtaiden ja uuden asutuksen muodostuminen 1950-luvun jälkeen ovat oma suuri tarinansa.

Yksi Kantvikin seutua itsenäisyyden alkuvuosina vaurastuttanut tekijä oli pirtun salakuljetus. Sen tuomia rahoja sijoitettiin maatalouteen, ja rakennuksia saatiin kuntoon.

Toiminta ei ollut vähäistä. Strömsbyn tytär Anita Aarnio vitsaili, että seudun viinakanistereista olisi saanut helposti ketjun Upinniemen kärkeen saakka.

”Kantvikin kautta salakuljetettiin maihin paljon pirtua, ja poliisit katsoivat asiaa jotenkin läpi sormien. Kartanon vieressä oli pitkä ja tuuhea kuusiaita. Salakuljettajat olivat rannassa, ja poliisi puhalsi pilliin jo mäellä tullessaan. Salakuljettajat ryntäsivät karkuun aidan yhtä puolta ja poliisi meni rantaan toista puolta. Kukaan ei siis nähnyt mitään, ja kaikki oli hyvin”.

Kirjan saa hintaan 30 / 32 euroa verosta riippuen. Kirjaa myydään Luckanilla kauppakeskus Kirsikassa, Kantvikin Salessa ja Eestinkylän Maatilapuodissa.

Kirjan voi tilata myös suoraan yhdistykseltä Tilaa Kantvik-kirja

(10) kommenttia
Kommentit (10)

Kommentit (10)

Yksi parhaista paikallishistoriikeista, joita olen lukenut. Vaikka olen asunut Öbiksessä, niin paljon löytyi kosketuspintaa.
SlRtR
Kiitos kirjasta!
Anonyymi
Onnittelut ja lämpimät kiitokset kirjailijalle valtavasta työstä ja historian saattamisesta uusienkin kantvikilaisten tietoon. Nyt on mukava kävellä metsissä ja rantateillä uusin silmin.
Ansiokasta kotiseututyötä!
Onhan se toisaalta mukavaa, että historiasta ja menneistä ajoista kirjoitetaan tosin moni juttu ei aina kuitenkaan ole tosiasiassa ihan totuuden mukaista ja kuvatkin saattavat olla harhaan johtavia eli kannattaa lukea entisajoista kirjoitettuja asioita yleensäkkin pienellä varauksella...:)
Voi ristus
Onnea Jukka Lehtonen. Iso urakka takana. Hyvä lukea menneistä, jotta voisi ymmärtää tätä päivää ja rakentaa tulevia.
Ilona
Miten kirjan kirjoittaminen ja historian välittäminen on sinusta vellomista? Minusta on mielenkiintoista tietää historia, miten on tultu tähän ja miten se vaikuttaa ajatteluumme. Yhtä lailla kantvikilaisille on merkityksellistä lähihistoria kuin maailman hirstoria, Antiikin Kreikkakina. Mikä vaikutus sillä on nykyistyteen? Eihän historiaa, kirjoitettua historiaa pidä päästää liukumaan ajasta ikuisuuteen, tulevat sukupolvet ovat sitten vain arvailujen varassa.
Anonyymi
Miksi koko Kirkkonummi haluaa vielä 2020 luvulla velloa näissä sotaajoissa????
Miksi Kirkkonummelaiset eivät osaa päästää irti ja mennä eteenpäin?
Mahtaako koko Suomessa olla toista kylää missä vellomalla vellitaan yhtäpaljon menneessä kuin Kirkkonummella?
Lopettakaa jo! Kohta on vuosi 2021!
Ihan mahtavaa! Kantvik on todella ainutlaatuinen kylä, hieno, värikäs historia ja tosi mukavia ihmisiä nykyään. Helppo asua Kantvikissa. Pidetään Kantvik Muumilaaksona jatkossakin, eikä laiteta sitä kartalle.
Anonyymi
Onnittelut Jukka Lehtonen kirjaprojektin saamisesta maaliin !
Erja Tammela
Hieno kulttuuriteko, kiitos Jukka Lehtonen. Porkkalalla ja Kantvikilla on kiinnostava paikka maamme lähihistoriassa. Tehdään Kirkkonummesta sivistyskunta!
Sivistystä kaikille

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä