Viisykkönen.fi /
Uutiset /
Neuvottelut budjetista alkavat sekavissa tunnelmissa − Tuleeko ulosmarssia? Sellaistakin on tapahtunut
16.11.2018
10:52
(17) kommenttia
Neuvottelut budjetista alkavat sekavissa tunnelmissa − Tuleeko ulosmarssia? Sellaistakin on tapahtunut
Yllättäen tehty kunnallisveroprosentin nosto tällä viikolla on sähköistänyt Kirkkonummen valtuustoryhmien välejä tänään alkavien budjettineuvottelujen alla.
Valtuusto päätti maanantaina nostaa veroprosenttia 0,25 yksiköllä 19,75:een.
Vielä viikkoa aiemmin kunnanhallitus oli yksimielisesti esittänyt verojen pitämistä ennallaan.
Siinä uskossa oli valtuuston suurin ryhmä kokoomus valtuuston kokouksen alkaessa maanantai-iltana. (Lue: Viisykkönen 12.11.)
Kokoomuslaiset kokivat tulleensa pahasti petetyiksi erityisesti vanhan liittolaisensa RKP:n puolelta.
Viikolla on huhuttu, että kokoomus marssii ulos perjantaina alkavista budjettineuvotteluista jo ennen niiden alkua.
Onko näin, valtuustoryhmän puheenjohtaja Erkki Majanen?
− Kyllä mukaan ollaan menossa, vaikka kieltämättä itse kullakin maanantai-iltana oli toisenlaisiakin ajatuksia. Lähdetään siitä kuitenkin, että asiat asioina.
Majanen pelkää pahoin, että budjettineuvottelut ovat pelkää teatteria eli, että asioista on sovittu ennakkoon laajemminkin. − Toivottavasti olen väärässä.
Yllättäen tullut veronkorotusesitys on Majasen mukaan murentanut luottamusta ja tilanne on erilaisempi kuin vuosiin.
RKP:n ryhmässä on erilainen käsitys siitä, miten veronkorotus käsiteltiin.
Ryhmäpuheenjohtaja Tony Björkin mukaan kokoomusryhmänkin on täytynyt kuitenkin tietää, että valtuustoon tulee esitys veronkorotuksesta.
Pekka M. Sinisalo (sin.) esitti veronkorotusta kunnanhallituksessa viikkoa aiemmin. Sitä ei silloin kannatettu ja se raukesi, mutta Björkin mukaan oli päivänselvää, että Sinisalo uusii esityksensä.
− Kokoomus ei maanantain valtuuston kokouksessa pitänyt ensimmäistäkään puheenvuoroa asiasta, Björk ihmettelee.
RKP ei kunnanhallituksessa Björkin mukaan kannattanut veronkorotusta, koska silloin oli ryhmässä vielä epäselvyyttä siitä, miten veroprosenttien käy, jos sote tulee, ja jäävätkö korotusrahat kunnalle vai menevätkö valtiolle.
Viisi vuotta sitten budjettineuvotteluissa nähtiin samanlainen tilanne. Silloin asetelma oli vähän toisinpäin. Demarit ilmoittivat tuolloin, etteivät osallistu neuvotteluihin.
Kysymys oli silloinkin veroista. Kunnanhallitus esitti tuolloin veron nostamista nykyiseen 19,5:een ja valtuusto hyväksyi sen.
Vasemmisto ja perussuomalaiset olisivat halunneet veroprosentin 19,75:een, mutta kokoomus ja RKP pitäytyivät yhteisesti sovitussa 0,5 yksikön korotuksessa.
> Lue: Verot laukaisivat syvän riidan valtuustossa (Viisykkönen 11.11.2013)
Kirkkonummen valtuustoryhmien budjettineuvotteluille on varattu aikaa koko viikonloppu. Neuvotteluja vetää kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemi (kok.).
Valtuusto päättää ensi vuoden budjetista vasta lauantaina 15.12.
Lisätty jälkikäteen: RKP:n Tony Björkin kommentti
Kommentit (17)
12.09.2022
10:26
Yle: Kaukolämpö on Kirkkonummella kalliimpaa kuin monin paikoin ja hinta uhkaa nousta
09.09.2022
15:57
Hornet pyyhkäisee Kirkkonummen keskustan yli hyvin matalalla – ei tarvitse pelästyä
09.09.2022
10:06
Kerrostalon asunnossa tulipalo kunnantalon naapurissa – asunto oli täysin liekeissä
06.09.2022
10:26
Vantaa haluaisi myydä oman osansa Porkkalanniemen virkistysalueesta, josta se omistaa kolmasosan
05.09.2022
19:44
Kunnan suurin rakennushanke hyväksyttiin lähes yksissä tuumin, vaikka kustannukset nousivat 40 prosenttia
03.09.2022
16:05
Juna ja kuorma-auto törmäsivät, yli 1 000 ihmistä altistui säteilylle – onneksi tämä oli vain harjoitus
01.09.2022
08:52
Wolt-kuskit aloittavat Kirkkonummella – ruokaa voi tilata aluksi yhdeksästä ravintolasta
31.08.2022
11:28
Kommentit (17)
Yritystonttien sijaintiakin voisi pohtia. Kun ajelen päivittäin 51:stä pitkin Espooseen, tulee vain mieleen, että miksi yritystontteja ei ole 51:n varrella Sarfvikin/Sundsbergin risteysalueella eikä 51:n ja kehä III:en ”solmukohdassa”. Ne olisivat kuitenkin lähimpänä Espoota ja hyvin monien kirkkonummelaistenkin päivittäisen pendelöinnin varrella hyvien liikenneyhteyksien päässä.
Viihtyisä ja elävä kirkonkylä on edellytys kunnan elinvoimalle.
Olen masentunut sekä Kunnanjohtajien dynaamisuuserojen ja poliittisen toimintamme tyhmyyden takia. (Edes rantaradan radikaalin parantamisen takia, vastaväitteenä tunnin junan kannattamuuden vertailussa, olemme kuin nylon-sukat villahousuijen markkinoilla). Täysin masentunut ja muuttamassa itään.
Tässä ei ole järjen häivää.
Kunnan tulee ajaa kulutusaan alas eikä kurittaa veronmaksajia pois.
Ainoa keino alentaa verotustani on valitettavasti vähentään progressiivisesti verotettu palkkatyön tekemistä. Kaksi vuotta sitten tein kuin hullu, sain mätkyjä 3000 euroa ja elettiin sitten kusi sukassa. Vähensin viime vuonna tekemistä, sain bruton pienenemään ja nettoon se ei paljon vaikuttanut, paitsi että sain 3500 palauusta. Nyt kun veroa nostetaan, ei auta kuin pienentään työn tekemistä. Ei tämä verotus kuulkaa suosi lisätulon ja lisäveron tuloa.
Hävetkää kaikki, myös kokoomus. Ette ansaitse ääniä seuraavissa eduskuntavaaleissa. Tiesitte, ettekä ryhtyneet toimiin verotuksen pitämiseksi ennallaan.
Jk. Kirkkonummi ei tarvitse omaa terveyskeskuksen sairaalaa, kouluja ei pidä laittaa purkuun yhäaikaa monessa paikassa (tämä on jo pelleilyä), kunnan valvovalle rakennusmestarille pitää antaa potkut (ei ole valvonut koulujen rakentamista), käyttäkää jo järkeä älkääkä turhaan lisätkö kuluja. Palvelut on saatavissa kuntien yhteistyölläkin ja paremmin.
Mielestäni ainoat kodikkaat talot keskustassa ovat ne uudet, kauniinväriset, harjakattoiset kerrostalot kunnantaloa vastapäätä. Olisi hienoa, jos keskustasta rakennettaisiin siihen tyyliin suunnitelmallisesti tiivis ja kodikas kirkonkylä, jossa viihdyttäisiin ja jonne haluttaisiin muuttaa. Ympärillä on valmiiksi upea luonto. Viihtyisät kyläkeskukset, terveet koulut, päiväkodit, kirjastot ja hyvät joukkoliikenneyhteydet houkuttelisi varmasti uusia asukkaita (ja veronmaksajia).
Sen sijaan samassa kokouksessa käsitelty ja Majasen omassa jaoksessa valmisteltu, kauaskantoisia linjauksia (jopa vuoteen 2040) asti tekevä ja ehkä jopa 100 miljoonan investointeja sisältävä sekä koulu- ja päiväkotiverkostoa ainakin pääpiirteissään ohjaava (ja osin vahvasti muokkaava) sivistystoimen palveluverkkosuunnitelma oli jo ennalta päätetty asia! Sen sisältöön valtuusto ei saanut sanoa sanaakaan vaan se piti vain merkitä tiedoksi. Ja tämä ei siis ollut selvitys, vaan otsikon mukaan se on suunnitelma, ja niistä mielestäni valtuutettujen tulisi päättää.
Viime vuosien budjeteissa on nähty toisaalta esimerkkejä, kun asiat on "päätetty" suljettujen ovien takana ja valtuustokäsittelyt ovat näyttäneet, Majasta lainatakseni, "teatterilta". Budjettiin on viime vuosina ujutettu isoja äkkinäisiä palveluverkon muutoksia joko suoraan (esim Finnsbackan päiväkoti) tai epäsuorasti (esim. Friggesby skola), mikä on kätevää, koska valtuustossa kukaan ei ole uskaltanut(?) puuttua yksityiskohtiin kun budjettikokonaisuus on "neuvoteltu yhdessä" (rajatulla joukolla suljettujen ovien takana).
RKP on vaihesiirtynyt vihreyteen eli vihervasemmisto on saanut kielipoliittisen ihanan vivahteen kansallisesti n. 5 %:n painoarvolla. Aika kuluu ja prosentit muuttuvat, ruotsinkieliset säätiöt vaurastuvat. Maalla pitäisi olla siihen malttia. (Sit. Urho Kekkonen)
Vai onko Kirkkonummella toinenkin kokoomuksen äänitorvi?
Kommentoi