Pakolaissopimus syntyi viimeinkin
Kirkkonummi tekee yli puolentoista vuoden valmistelun jälkeen valtion kanssa pakolaissopimuksen ja sitoutuu ottamaan vastaan joka toinen vuosi 15 pakolaista ensi vuodesta lähtien.
Valtuustossa ei kukaan suoraan vastustanut pakolaisten vastaanottamista, keskustelu ja äänestykset pyörivät lähinnä teknisten sopimusasioiden ympärillä.
Suurin keskustelu ja tiukin äänestys käyntiin Matti Kaurilan (kok.) esityksestä. Kaurila esitti, että pakolaissopimus tehtäisiin Ely-keskuksen kanssa määräaikaiseksi vuoteen 2016 saakka, ja seuraava valtuusto käsittelisi sopimuksen uudelleen uuden kotouttamisohjelman kanssa. Kunnanhallituksen esitys oli, että sopimus on toistaiseksi voimassa. Kaurilan mukaan Lohjakin on tehnyt määräaikaisen sopimuksen.
Kaurila ihmetteli koko pakolaiskeskustelussa sitä, että pakolaisten vastaanoton kustannuksista ei ole puhuttu mitään. Tässäkin kohdin hän viittaisi Lohjaan, jossa on laskettu vastaanottotoiminnan nettokustannuksia.
Ylipäätään Kaurila muistutti, että Kirkkonummi ja Helsingin seudun kunnat kantavat vastuuta pakolaisista ilman vastaanottosopimuksiakin. Kaurilan mukaan hyvin monet pakolaiset ja turvapaikanhakijat ovat jossakin pohjoisen kunnassa muutaman vuoden ja muuttavat sitten etelään.
Kirkkonummella lasketaan olevan vajaat 150 maahanmuttajaa, jotka ovat kunnan järjestämän kotouttamisohjelman piirissä.
Pieni asia - miksi kiistellään
Valtuuston keskustelussa muistutettiin myös, että pakolaissopimuksessa puhutaan hyvin pienestä asiasta. Monet valtuutetut ihmettelivät miksi pakolaissopimuksesta on tehty niin suuri kysymys, sillä kunta on ottamassa vain 15 pakolaista joka toinen vuosi eli laskennallisesti seitsemän tai kahdeksan ihmistä vuodessa.
Useassa puheenvuorossa muistutettiin lisäksi, että pakolaiset hyödyttävät kuntaa, saavat työtä ja tuovat muita kulttuureja. Tästä on useita esimerkkejä 1990-luvun pakolaisryhmistä.
Pakolaiskeskustelun pääteeksi Veikko Vanhamäki (kok.) muisteli 20 vuoden takaista, edellistä valtuuston keskustelua samasta aiheesta. – Ilmeisesti silloin keskustelu oli niin traumaattinen, että tähän ei ole näin pitkään aikaan ryhdytty, kunnanhallitus on hoidellut asian vanhan sopimuksen turvin.
Vanhamäen mukaan keskustelu oli nyt sivistyneempää kuin edellisellä kerralla, vaikka sopimus syntyikin pihtisynnytyksellä. – 90-luvulla haukuttiin suoraan rasistiksi, jos näitä asioita kyseenalaisti.
Ennen pakolaissopimuksen käsittelyä äänestettiin jo kunnan kotouttamisohjelman palauttamisesta. Useat valtuutetut pitivät sitä puutteellisena ja vanhentuneena. Palautus hävisi äänestyksessä 17-32.
Perusturvajohtaja Liisa Ståhle muistutti, että kotouttamisohjelma on päätettävä nyt yhdessä pakolaissopimuksen kanssa. Muuten kunta ei voi Ståhlen mukaan tehdä vastaanottosopimusta Ely-keskuksen kanssa, eikä saa enää tänä vuonna valtiolta korvauksia pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden palveluihin. Tänä vuonna kunta arvio saavansa noin 200 000 euroa valtiolta kotouttamisrahaa.
Pakolaisten kustannuksista kiisteltiin paljonkin. Pekka M. Sinisalo (ps.) kertoi saaneensa eduskunnasta arvion, että valtion korvaukset kunnalle kattavat noin puolet pakolaisten aiheuttamista kustannuksista.
Äänestyksissä Matti Kaurilan muutosehdotus hävisi kunnanhallituksen ehdotukselle äänin 20-28.
Valtuusto äänesti myös Antti-Jussi Mannisen (ps.) ehdotuksesta. Manninen esitti, että kunta vastaanottaa pakolaisia vasta, kun kunnan taloustilanne on tasapainossa eli aikaisintaan 2016. Tämä ehdotus hävisi äänestyksessä äänin 6-40.
(19.12.2013) Kh: Pakolaissopimus eteni kahdella äänestyksellä
(3.2.) Valtuusto: Pyydettyjä rahoja ei tarvittukaan
(3.2.) Valtuusto: Jorvaksen ja Inkilänportin hankkeet eteenpäin
Kommentit (8)
Onko reilua, kun pakolainen ohittaa asuntojonossa?
Kylmä fakta on että kuntaan muuttaa pysyvän oleskeluluvan saaneita pakolaisia jotka ovat kotouttamislain alaisia - halusimme tai emme. Näistä ihmisistä koituu kustannuksia kunnalle - vaikka kuinka moista vastustettaisiin.
Se että kunnalla on voimassa oleva sopimus ELY-keskuksen kanssa tarkoittaa että ELY-keskus korvaa kustannuksia KAIKISTA kotouttamislain piirissä olevista pakolaisista kunnalle ensimmäisinä vuosina. Joten sillä ehdolla että otetaan 15 pakolaista joka toinen vuosi saadaan lisäksi korvaus myös kaikista muista omatoimisesti kuntaan muuttaneista kotouttamislain piirissä olevista pakolaisista. (Ja näille kaikille kunta on velvollinen palveluja järjestämään)
Kuten esittelijäkin on todennut: kun aikaisempina vuosina on saatu korvaus kaikista niin kunta on saanut 200 000 - 250 000 euroa vuosittain ELY-keskukselta. Kunnalla on vain yksi maahanmuuttajatyötä tekevä sosiaalityöntekijä, joten tuosta summasta jää kyllä rahaa muuhinkin kuluinhin.
Yhtenvetona: kyllä pakolaiset maksavat kunnalle enemmän kuin mitä korvataan (sitä kukaan ei kiistä) mutta kokonaistaloudellisesti pakolaissopimuksen tekeminen on kunnalle perustellumpi vaihtoehto kuin olla tekemättä.
Jerri Kämpe-Hellenius
Perusturvalautakunnan varajäsen ja esitystä lautakuntakäsittelyissä (27.11 & 12.12.2013) kannattaneena.
Sinisalo oli ainoa valtuutettu, joka marssi neljä tuntia kestäneen kokouksen aikana puhujanpönttöön. Hän piti improvisoidun, hyvin perustellun lyhyehkön puheen, jossa kävi mm. seuraavia asioita läpi:
- pakolaisten mahdollisia perheenyhdistämisiä ei huomoida mitenkään sopimuksessa
- Kirkkonummen tulisi ottaa ensisijaisesti nimenomaan kiintiöpakolaisia
- Lohjan kaupunkikin tuoreelta teki ns. määräaikaisen sopimuksen pakolaisten ottamisesa, ei ns. toistaiseksi voimassaolevaa sopimusta mihin Knummikin päätyi
- jo budjettineuvotteluissa aiemmin oltiin sovittu että varauduttaisiin pakolaisten vastaanottoon varaamalla rahaa, mutta eihän näin ole tehty
- perusturvajohtajan tulisi osoittaa, mistä rahat oikeasti tullaan saamaan (ei osoittanut kokouksessakaan, ja majoituksestakin sanoi ympäripyöreästi että "kyllä jotain keksitään")
Ylipäätään ulospäin kuntalaisille jotka eivät olleet katsomassa kokousta (ja heitä on vain muutamaa vaille koko kunnan väkiluku, poislukien myös läsnäolleet kokoustajat eli pyöreästi 38.000) jäänee kuva, että valtuusto oli yksissä tuumin ottamassa pakolaisia vastaan.
Todellisuudessa moni valtuutettu varmasti mietti, oliko ratkaisu oikea ja miten olisi voinut uskaltaa sanoa EI koko jutulle. Viimeistään tuossa vaiheessa Vanhamäenkin mainitsema takavuosien rasistikortti olisi alkanut heilumaan mediassa, kahvipöytäkeskusteluissa ja ainakin valtuustosalissa - jossa jo muutamat aiheeseen hyvin tunteikkaasti suhtautuneet valtuutetut kävivät kuumina jo yllämainitsemilleni kriittisille äänensävyille.
Ja kyllähän se ennen tätäkin pykälää käyty keskustelu kotouttamisohjelmaan liittyen oli hyvin mielenkiintoinen ja koko juttu laillisuuden näkökulmasta katsottuna kyseenalainen - paitsi paikalla olleiden vihreiden ja rkp:n lakinaisten mielestä mitä ilmeisimmikin. Yllätys yllätys, senkin keskustelun sai aikaan Sinisalo, tuomalla esille muutamia todella näkyviä epäkohtia liittyen ohjelman tekniseen puoleen.
Kommentoi