(0) kommenttia

Yrittäjät itse kitkevät harmaata taloutta

Parturi-ja kampaamoyrittäjä Katja Hämäläinen on itse lähtenyt putsaamaan alan mainetta ja sertifioinut yrityksensä.

Hius-ja kauneusalan yrittäjät ovat oma-aloitteisesti lähteneet torjumaan kassanohimyyntiä ja luoneet alalle omavalvonnan. Kirkkonummella on kolme sertifioitua liikettä.

Idea omavalvontaa lähti, kun pieni ryhmä alan ammattilaisia oli huolissaan kampaamo-ja kauneusalan profiilista ja maineesta. Harmaata taloutta perkaavat viranomaiset ovat maininneet alan yhdeksi pahimmista harmaantalouden pesäkkeistä.

Luotettava kauneus –hankkeen puuhanainen Johanna Ahlberg sanoo, että sertifioinnilla halutaan tuoda yrityksille positiivinen ja vapaaehtoinen tapa erottautua. - Loppupelissä on kyse siitä, että rehellisten yritysten kilpailukyky pitää turvata.

Ahlberg on inkoolainen kampaajamestari. Hänen sukuliike on toiminut 50 vuotta Munkkivuoren ostoskeskuksessa Helsingissä.

Yksi sertifiointiin mukaan lähteneistä yrittäjistä on kirkkonummelainen Katja Hämäläinen. Hänellä on ollut parturi-kampaamo Lime hair Kirkkonummen Prisman talossa kolme vuotta ja toinen liike Imatralla kymmenen vuotta. Työntekijöitä hänellä on yhteensä kymmenen.

- Kyllä suorastaan järkytyin niistä arvioista ja luvuista, joita parturi-ja kampaamoalan ohimyynnistä on esitetty. Omaan toimintaan sertifionti ei ole tuonut muutoksia. Kaikki on aina pyritty hoitamaan lain ja määräysten mukaan, Hämäläinen kertoo.

Omavalvonta on Hämäläisen mielestä sinänsä hullua, että rehellisen yrittäjän pitää kertoa itse tekevänsä kaiken oikein. – Uskon kuitenkin, että kuluttajat ja asiakkaat arvostavat tätä järjestelmää, ja se tuo kustannukset takaisin.

Itse pitää arvostaa omaa työtä

Hämäläinen näkee sertifioinnin pitkälti arvostuksena omaa alaa kohtaan. – Alea on helppo myydä, mutta silloin moni asia jää kuitenkin hoitamatta.

Hämäläisen liikkeessä esimerkiksi tavallinen miesten hiustenleikkuu maksaa 30 euroa ja joka seitsemäs kerta on ilmainen. – Keskustelua käydään tietysti usein hinnasta ja siitä, että näillä taksoilla kertyy iso päiväkassa. Teoriassa voisi kertyäkin, jos asiakkaita olisi aina jonossa tulossa, työntekijän ei pitäisi ruokataukoja, eikä joutuisi tekemään muuta kuten siivoamaan. Lisäksi työ on raskasta, ei sitä ihan liukuhihnalla pysty kukaan tekemään, Hämäläinen pohtii.

Hämäläinen ihmettelee, miten joku pystyy tekemään vähän yli 20 eurolla hiustenleikkuun. Jostain pitää tinkiä, palkasta, veroista tai muista pakollisista maksuista.

Luotettava kauneus –sertifioinnissa parturi-kampaamo-ja kauneusalan yrittäjät voivat mennä mukaan järjestelmään, jossa aluksi yrittäjän tiedot tutkitaan. Jos ne ovat kunnossa, yrittäjä saa sertifikaatin, jolla voi muun muassa mainostaa liikettään.

Järjestelmä pyrkii vakuuttamaan kuluttajaa siitä, että varmennettu yrittäjä ei myy ohi kassan, hoitaa veronsa ja velvoitteensa sekä maksaa työntekijöille työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Lisäksi vakuutusten on oltava kunnossa ja toiminta muutenkin läpinäkyvää.

Sertifioinnissa on huomioitu myös alalle erittäin tyypillinen toimintamalli: sopimusyrittäminen eli vuokratuolitoiminta. Sertifiontiin liittyy pääyrittäjälle velvoitteita valvoa myös vuokratuoliyrittäjän toimintaa.

Kirkkonummella Lime hairin lisäksi sertifioituja yrittäjiä ovat Kauneuspiste Nature Anu Ruohosto ja HairLife Eco Therese Biorac.

Tästä lisää tietoa luotettavakauneus.fi 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx