(13) kommenttia

Ympäristölupaa rikottu: Vastaanottokeskuksessa liikaa väkeä – kuivakäymälät pihalle?

Evitskogin hostellikiinteistö on valmistunut 1970-luvun alussa. Myös jätevesipuhdistamo on alkuperäinen.

Ympäristöviranomaiset ovat puuttuneet Evitskogin vastaanottokeskuksen jätevesitilanteeseen. ELY-keskuksen ja kunnan mukaan keskuksessa on liikaa asukkaita, ja tilanne on laiton.

Evitskogin hostellikiinteistölle on voimassa oleva ympäristölupa, joka sallii kiinteistöön 160 asukasta. Tällä hetkellä hostellissa on noin 300 turvapaikanhakijaa.

Kiinteistöllä on oma vuonna 1973 valmistunut puhdistuslaitos, josta jätevedet johdetaan läheiseen järveen, joka on luonnonsuojelualuetta.

Kirkkonummen kunta huomautti jo pari viikkoa sitten ELY-keskusta, joka on valvova viranomainen, että vastaanottokeskuksen kiinteistössä todennäköisesti rikotaan ympäristölupaa.

Viime viikolla ELY-keskus järjesti katsemuksen paikan päällä, jossa kiinteistön yksityiseltä omistajalta yritettiin saada tietoa miten jätevesiasia järjestetään.

Kirkkonummen kunnassa on oltu sitä mieltä, että ELY-keskus ei ole toiminut tarpeeksi ripeästi ja kunnasta lähti torstaina ukaasi, että jätevesiongelmalle on nopeasti tehtävä jotain.

Kirkkonummen kunnan ympäristöpäälikkö Sari Soini ehdottaa, että noin puolelle keskuksen asukkaista pitäisi pikaisesti järjestää kuivakäymälät, jotta ympäristöluvan ehdot täyttyisivät.

Ylitarkastaja Ari Kangas ELY-keskuksesta myöntää, että keskuksen toiminta on ympäristöluvan näkökulmasta laittomassa tilassa.

− Odotamme kiinteistön omistajalta pikaisia ratkaisuja jätevesiongelmaan. Omistaja on palkannut konsultin selvittämään tilannetta. Viime viikolla jätevesistä otettiin näytteitä. Ne osoittavat, että tilanne on huono, muttei katastrofaalinen, Kangas sanoo.

Kankaan mukaan kiinteistön omistaja yrittää saada pikaratkaisua puhdistamolla. Yksi selvittelyssä oleva mahdollisuus on jätevesien ohjaaminen osin säiliöihin, joita loka-autoilla tyhjennettäsiin kunnallisille puhdistamoille.

−Jos puhdistamoa ei saada toimimaan kunnolla, sitten on edessä asukasmäärän rajoittaminen tai jokin kuivakäymäläratkaisu, Kangas kertoo.

−Jos keskuksesta aiotaan tehdä pysyvä, silloin ympäristölupa-asiat on saatava kuntoon. Nykytoiminta vanhalla luvalla ei tule kysymykseen, Kangas toteaa.

Maahanmuuttovirasto on vuokrannut yksityiseltä yhtiöltä majoituskapasiteettia hostellista kolmeksi kuukaudeksi.

Jätevedet vastaanottokeskuksesta lasketaan läheiseen Lonoks-nimiseen järveen, joka on Siuntionjoen vesistöä (katso kartta alla).

> 51-Arkisto (18.8.) Evitskogin majoitusfirma haettu konkurssiin - Maahanmuuttovirasto tiesi asiasta


(13) kommenttia

Kommentit (13)

Sivut

On tämä ihmeellistä, ettei enää lakia tarvitse noudattaa. Saako yksilötasollakin sanoa yhteiskuntasopimuksensa irti, ei kiinnostaisi enää rahoittaa veroillani yhtään tätä hulluutta!?!
Natzgul
Onneksi jäteasia on ELY:ssä, kunnasta kun ei koskaan tiedä kenen mukaan lakipykäliä tulkitsee.
riippuu mistä roikkuu
Kirkkonummen Vihreät ovat juuri julkaisseet tiedotteen, jossa suhtaudumme myönteisesti turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen. Toteamme myös, että nyt saadut kokemukset otettaisiin huomioon kun keskuksen vakinaistamisesta päätetään.

Aiempana esitettyyn epäilyyn ettei Vihreitä kiinostaisi vastaan, että ympäristöasioita ajavana puolueena emme tietenkään voi hyväksyä, että Lonoks järven tila vaarantuu.
Mielestäni nyt pitää erottaa kaksi asiaa toisistaan; turvapaikkaa hakevien kasvava avuntarve ja yksityisen kiinteistönomistajan velvollisuudet ympäristöasioissa. Pudistamon toimivuus on omistajan ja viranomaisten välinen asia, joka pitää saada pikaisesti kuntoon. Ja näin on käynytkin kun viranomaiset ovat tarttuneet asiaan.
Maija Lounamaa, Kirkkonummen Vihreiden puheenjohtaja
Mitä sanoo paloviranomaiset? Palomääräyksethän usein määrittää enimmäishenkilömäärän.. Hätäpoistumisteiden riittävä ihmisvirtaus yms.
Tulipalo
On erittäin tärkeää, että ympäristöasiat hoidetaan tarkasti! Onneksi tähän on selvästi olemassa ratkaisuja ja johonkin niistä on ryhdyttyvä pikimiten.
Minna Hakapää, valtuutettu vihr.

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx