(51) kommenttia

Yllätyspäätös: Kirkkonummi nostaa veroprosenttia − päätös syntyi valtuustossa keskusteluitta

Kirkkonummen veroprosentti nousee ensi vuonna 0,25 prosenttiyksiköllä. Valtuusto hyväksyi veronkorotuksen yllättäen maanantai-iltana.

Veroprosentin nosto tuli ikään kuin "puskasta", sillä asiasta ei ole käyty minkäänlaista julkista keskustelua.

Valtuustossa Sinisten Pekka M. Sinisalo esitti veronkorotusta 19,75 prosenttiin. Esitystä kannatti Hans Hedberg (r.).

Päätös syntyi äänin 35-16. Päätöstä vastusti lähinnä vain kokoomuksen ryhmä.

Valtuuston kokouksessa ei käyty mitään keskustelua veronkorotuksesta.

Viikko sitten kunnanhallitus hyväksyi esityksen veroprosentin pitämisestä ennallaan yksimielisesti.

Tosin hallituksessa Sinisalo teki saman ehdotuksen kuin valtuustossa, mutta viikko sitten esitys raukesi, kun sitä ei kannatettu.

Veronkorotuksella lasketaan saatavan ensi vuonna kunnan kassaan lisää verotuloa noin 2 miljoonaa euroa.

Kunnanjohtajan budjettiesitys ensi vuodelle on laadittu noin 2 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Nyt päätetyllä veronkorotuksella alijäämä voidaan nollata, jos menopuolelle ei muuten kosketa.

Kirkkonummen verotulot ovat tänä vuonna jääneet reilusti alle ennustetun.

Kunta on näillä näkymin tekemässä noin viiden miljoonan euron alijäämän tänä vuonna.

Kirkkonummen valtuusto hyväksyy ensi vuoden budjetin 15.12. Veroprosentit on lyöty maanantaisella päätöksellä kuitenkin lukkoon, koska ne pitää lain mukaan ilmoittaa verohallinnolle tällä viikolla.

Kiinteistöveroprosentit pysyvät Kirkkonummella ensi vuonna ennallaan.

 

 

(51) kommenttia
Kommentit (51)

Kommentit (51)

Sivut

Täällä puhutaan päätöksen runnaamisesta. Mutta jos päätös oli niin väärä, miksi yksikään kokouksessa ei noussut puolustamaan pohjaesitystä? Nosto ehdotettiin ja sitä kannatettiin suhteellisen pitkällä puheenvuorolla. Kokoomuksen edustajilla oli aika paljon aikaa reagoida ja pyytää puheenvuoroa ja herättää keskustelua. Mutta he istuivatkin hiljaa.
Kokoomuksella kokoustekniikka hukassa?
VPS:llä tuntuu menevän nyt pahasti sekaisin kulut ja karttuva omaisuus. Asuminen Espoossa ei ole suinkaan kalliimpaa, vaan tuhansia euroja halvempaa useimmille veronmaksajille tässä kunnassa. Tuhansien eurojen veroetu merkitsee bruttopalkassa aivan älytöntä eroa jo.

Vaikka talon arvo olisikin ostaessa korkeampi, on se myös sitä myydessä - ei se erotus mihinkään katoa. Eikä voida myöskään todeta Kirkkonummella olevan todennäköisesti parempaa arvonnousua, päinvastoin.

Kun vielä kaikki palvelut ovat Espoossa, niin mitä ihmeen järkeä tännekään on jäädä? Maksamaan kaiken maailman urpojen laskuja, jotka ovat liian laiskoja tehdäkseen työtä? Niitähän täällä riittää.
Taas vaihteeksi Kirkkonummella
Aika vastenmielisesti hoidettu asia. Kyllä näin tärkeästä asiasta luulisi vähän edes keskusteltavan. Uutisen nähtyäni luin välittömästi ketkä olivat päätöksen läpi valtuustossa runtanneet. Luettuani käsitykseni näiden puolueiden vastuuttomuudesta vain vahvistui. Ei tullut yllätyksenä tälläkään kertaa. Luojan kiitos en ole heitä koskaan äänestänyt. Se on ainoa mikä asiassa lämmittää.
Blohin
Tero Strand osuu vaihteeksi napakymppiin. Kuntaveron nostamiseen on reagoimalla ylireagoitu huomattavasti isompana asiana kuin mitä se todellisuudessa on. Kysehän on lopulta progressiivisesta verosta eli 0,25%-yks. nosto ns. nimelliseen äyriin ei ole sama joka konkreettisesti toteutuu kullakin kyseistä veroa maksavalla kuntalaisella. Tätä asiaa olikin joku jo pitänyt esillä näissä kommenteissa.
puhutaan itse asiasta
Omaishoitajilta leikkaaminen on kyllä alhaista. Kunta tippuu samaan kastiin Vantaan kanssa jotka maksavat minimin.
Muutto edessä?
Nyt kun tulopuoli on tämän myötä hieman paremmalla tolalla odotamme, että poliitikoilla on suoraselkäisyyttä olla leikkaamatta omaishoitajien jo nyt niukasta korvauksesta sekä lastensuojelusta. Tällaiset säästöt aiheuttavat pidemmän päälle vain enemmän kuluja, ja kärsijänä on muutenkin heikoimmassa asemassa olevat.
Anonyymi
Eiköhän tässä ole taas myrsky vesilasissa. Jokainen voi tykönään laskea kuinka paljon 0,25% prosenttia on rahassa. 100€ =25 centtiä, 1000 = 2,5€ ja 3000 = 7,5€. Yksilön lompakossa ei kovin paljoa. Jokaisen pienellä panoksella kuitenkin voidaan yhteisiä palveluja pitää yllä. Toki muitakin muutoksia tarvitaan, mutta enpä olisi tästä maailmanloppua tekemässä
Tero Strand
Onhan kirkkonummella vaurautta jos katsoo tuota jumalatonta ja tarpeetonta kirjastoa eipä siellä edellisessäkään ruuhkaa ollut ja kyllä on ihme ettei nyky koiratkaan osaa ulkoilla ilman puistoja vai onko ulkoiluttajat laisko että pitää penkiltä katsella kun koirat juoksee maksaa kait se puistokin aika suuren summan.
Koiran ulkoilluttaja
Kyllä vihreistä eronneet ovat pettäjiä parhaasta päästä ja kieroja kuin korkkiruuveja. Minä äänestin yhtä näistä kieroilijoista ja niin mieleni pahoitin minkälaiselle luikurille valtakirjani annoin hoitaa yhteisiä asioita. Luottamus tuohon ryhmään on todellinen 0.
Harhaajohdettu
Kyllä tota verorahaa tuntuu pakolaisten hyysäämiseen riittävän eivätkä koskaan tule maksamaan veroja
Verottaja
Kunnallisvaaleista tuskin kahta vuotta ja huuto on kova. Toisaalta, niin pitääkin olla. Välillä alkaa epäillä, että kunnan johto enää lainkaan tehtäviensä tasalla ja näinkö he hoitavat henkilökohtaista talouttaan. Olennainen kysymys kuntalaisille puolestaan kuuluu, miksi te ette uskalla vaaleissa tehdä muutosta? Miksi äänestyskopissa ratkaisu tehdään aina tutun kasvon perusteella? Seurauksena on, että valtuuston ja hallituksen kokoonpanot sementoidaan vaaleista toiseen samoilla henkilöillä.
Juha Blomfelt
Lisää pakolaisia, niin saadaan kohta nostaa veroprosentti 21%. Afrikka ensin, sitten vasta veronmaksajat.
Tomppa
4 vuotta ja sitten eläkkeelle ja kiireellä pois Kirkkonummelta!
Tarjaleena
Nimimerkillä "vihainen": niin samaa mieltä. Kunnanpäättäjät voisivat tulla kokeilemaan tätä alle 0,60€ jäävän tuntikorvauksen hoivatyötä. Ympäri vuorokauden. Liki vuoden jokaisena päivänä. Jos vapaat toteutuvat. Ymmärtävät mukamas säästöt, jotka omaishoitajat saavat aikaan. Mutta silti. Missään se ei tunnu/näy. Vaan ollaan niitä, joilta ensimmäisenä viemässä.
Lapsen omaishoitaja
Vihreissä kukaan valtuustoryhmästä eronnut ei ole eronnut Vihreistä eikä Kirkkonummen Vihreistä. Kaikki ne edustaa Vihreitä edelleen. Valtuusto perusti eilen toisen valtuustoryhmän Vihreille.
Vihreitä ja Perussuomalaisia/Sinisiä ei voi verrata.
Lukekaa tiedotteet paremmin.
Faktat kuntoon
Nimimerkille wtf, kunnanhallitus uusiksi liittyi keskusteluun, johon Perussuomalaisten Piia vastasi, että ovat yrittäneet vääntää Sinistä ulos tuloksetta. Tähän ehdotin Kunnanhallituksen erottamista luottamuspulan vuoksi. Valtuusto voi näin tehdä, jos Kunnanhallitus ei enää nauti luottamusta.
Ei järkee ei
Saatiin rahat veronkorotuksella siihen Jolkbyn 1,8milj. Eur puistikkoon, jonka olisi ilmaiseksi voinut hoitaa kaavoituksella. Veronmaksajien rahoilla on hyvä elellä, mitä saadaan vastineeksi ? Korotukset on nopeasti syöty.
Esitys ja päätös eri paria
Yli 500.000 euroa maksaviin koirapuistoihin on varaa, mutta omaishoitajien palkkioita ollaan alentamassa minimimääriin. Hävetkää päättäjät!
Vihainen
Kunta on menossa samaan suuntaan kuin useimmat muutkin kunnat. Rahat ei riitä, velkaa otetaan, rönsyillään silti lisäämällä kiinteää omaisuutta, yhtiöittämällä toimintoja, ottamalla perustettujen yhtiöiden nimiin lisävelkaa, perustamalla hillotolppaluottamustehtäviä, karsitaan peruspalveluista minkä lain puitteissa pystytään, siirtämällä remontteja ja korjausvelkaa seuraaville vaalikausille. Mitään uutta tässä ei ole, Suomi vain on pyhän julkisen sektorin ylläpidon mallimaa, vaikka kaikki velat kaatuisi päälle ja asukkaat yrityksineen katoaisivat, ei suunta muutu. Kun kuntalaiset itse joskus alkavat päättämään asioista puolueiden sijaan, jotain saattaa tapahtuakin ja ehkä jopa parempaan suuntaan.
Muuttokuorman teossa.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Haapala edustat Kirkkonummen suurinta puoluetta nyt kyllä kuntalaiset odottavat jämerää sivistynyttä toimintaasi jo uskottavuuden kannalta. Hajota hallitus luottamuspulan vuoksi ja kokoa/neuvottele se kunkin valtuustoryhmän äänimäärien pohjalta uudelleen. Erityisesti tarkasteltavana on persujen ja sinisten sekä vihreistä eronneiden ns. käpykaartilaisten edustus kunnanhallituksessa millä mandaatilla he siellä toimivat. Puoluepettureilla ei kukaan ole antanut valtakirjaa ainakaan hallitustyöskentelyyn. Kuntalaiset odottavat nopeita puhdistustoimianne .
Kokoomuslainen
Eikös tässä nimenomaan valtuusto ole äänestänyt veroprosentin korotuksen puolesta eikä kunnanhallitus ole sellaista esittänyt?
wtf
Perussuomalaisille ja muillekin hajonneille, voittehan vaatia koko Kunnanhallituksen eroa, Kunnanhallitus uusiksi koska se ei enää nauti luottamusta eikä edusta äänestäjien tahtoa! Vastustajat löytyvät tietysti niistä jotka siellä pelkäävät paikkansa puolesta. Mutta valtuusto on kunnan ylin päättävä elin, nyt Kunnanhallitus on kaapannut kaiken vallan itselleen ja me kuntalaiset olemme häviäjiä. Meno on kuin antiikin Roomassa ennen romahtamista ja vaalikassaa kerätään täysin turhilla kokouksilla ja vielä turhemmilla kokousten osallistujilla, jotka eivät tuo kokouksiin mitään lisäarvoa, mutta katsovat oikeudekseen istua jokaisessa kokouksessa. Ai ketkä? Äkkiä se niistä Pöytäkirjoista selviää ja joku excel jantteri vois tehdä tästä ihan kivan excelin ja näyttää Kirkkonummelaisille ketkä niitä verorahoja riistää ja ryöstää. Hallintouudistuksen tavoite oli Kirkkonummella vähentää kustannuksia ja järkeistää toimintaa, niin täysin päinvastaiseen suuntaan on menty. Ei ihme ettei siinä äyrit riitä.

Mutta on myös täydellistä huiputusta virkamiehiltä se ettei mikään rakenteissa muutu vaikka säästöjä haetaan. Missä on toiminnan parannus ja tehot sieltä, missä johtajuus ja rohkeus? Ja mikä ihme niissä talousluvuissa ainä mättää? Ne heittää aina suuntaan jos toiseen, ja niiden mukaan pitäisi päätökset tehdä. No voihan olla, että niillä miinusmerkeillä pelottelu juuri ennen talousneuvotteluja ajaa jonkun etuja, mutta silloin ei kyllä virkamiehet hoida hommiaan niinkuin pitäisi. Vaikea on toisaalta perusvaltuutetun näitä eri motiiveja kaivaa, perusluottamus on oltava että edes voidaan toimia yhdessä, valtuutetut ja virkamiehet.
kuunteluoppilaat ulos lautakuntien/jaostojen kokouksista
"Pelkästään yksi julkisen käyttäjä säästää noin 52 euroa kuussa koska lähiseutu-kolmosen tilalle riittää seutulippu. Länsi-Espoo ei ole asumiskuluiltaan sen kalliimpi kuin Kirkkonummi. Tilalle saa toimivan julkisen liikenteen ja käyttöoikeus toimivampaan kirjastoon."

Kyllä kirkkonummelaiset voivat käyttää Espoon kirjastoja.
Kirjatoukka
Aivan käsittämätön päätös! Hyvillä veronmaksajilla (perheen tulot esim 200 keur / vuosi) kustannusero espooseen on jo yli 3000 euroa vuodessa. Näitä ihmisiä Kirkkonummelle pitäisi nimenomaan saada houkuteltua lisää, mutta tällä strategialla ei varmasti tule onnistumaan
persuilija
Onhan meillä edullinen kuiva kunnantalo vuokralla menee siihenkin jokunen veroeuro ja sit erittäin tärkeä koirapuisto ja monta muuta lista on pitkä.
Anonyymi
Heippa nimimerkki "Ei mitään järkee, ellei tavoite ole hajoita ja hallitse ja s"

Lukuvinkki aiheeseen liittyen, Viisykkönen 14.11.2017:

http://www.viisykkonen.fi/uutiset/perussuomalaiset-yrittiv%C3%A4t-savustaa-puolueloikkarin-pois-luottamustoimista-%E2%88%92-yhden
perusjantteri
Pitääpä muuttaa Espooseen. HSL Kausilippu Espoosta Helsinkiin n. 50€ halvempi kuin Kirkkonummelta Helsinkiin. 3000€ palkalla Espoossa jäisi 52€ enemmän käteen. Kyllä se extra 100€ on tervetullutta rahaa lapsiperheeseen.
Nuhisjuhis69
Nimimerkille Ei mitään järkee...
Perussuomalaiset on yrittänyt saada sinisen kaappaaman kunnanhallituspaikan itselleen, mutta allekirjoitetut sopimukset ja edes herrasmiessopimukset eivät näytä pätevän. Kirkkonummen perussuomalaisista löytyy kyllä tahtoa ja taitoa hoitaa edustaa kunnanhallituksessa kuntalaisia ja perussuomalaisia.
Piia Aallonharja, PS, valtuustoryhmän varapj.
Tarkennus: Päätöstä vastusti lähinnä vain kokoomuksen ryhmä ja perussuomalaisten ryhmästä suurin osa.
Piia Aallonharja, PS, valtuustoryhmän varapj.
Hei muuttanut, totta kai Espooseen muuttaja saattaa säästää menoissa jos tarkastellaan liikkumisen kustannuksia. Mutta jos katsotaan kylmästi asumisen kustannuksia, Espoossa keskimääräinen neliöhinta on 2018/Q2:lla 3575 eur, Kirkkonummella 2288 eur. Vuokrakämpissä suuntaa-antava neliöhinta Espoossa n. 14,5 eur ja kehyskunnissa n. 13 eur.

2800 eur kk-tuloilla vuotuinen säästö Espoossa verrattuna Kirkkonummella asumiseen on hieman reilu 400 euron luokkaa (lähde: Yle.fi). Vastaavasti 1800 euron tuloilla säästöä luokkaa 300 eur, tai 3800 eur tuloilla n. 600 eur. Ehkä hyöty alkaakin näkymään selkeämmin esim. 10000 eur kk-tuloilla, noin 2000 eur vuotuisena erona.
VPS

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx