(8) kommenttia

Yllättävä kokeilu Kirkkonummella: Posti tuo paketteja maksutta kotiovelle saakka − syy löytyy Kiinasta

Posti ryhtyy tuomaan paketteja ja kirjeitä kotiovelle saakka kahdella Kirkkonummen postinumeroalueella. (arkistokuva, Posti)

Posti on aloittamassa muun muassa Kirkkonummella kokeilua, jossa postinjakaja tuo pikku paketteja ja kirjeitä maksutta haja-asutusalueella kotiovelle asti.

Taustalla on valtavasti lisääntynyt verkkokauppa erityisesti Kiinasta.

Kirkkonummella on jaettu viime viikolla kahdella postinumeroalueella, Evitskogissa ja Lapinkylässä kaikkiin talouksiin infokirje, jossa kerrotaan alkavasta kokeilusta.

Talouksia pyydetään allekirjoittamaan valtakirja, jolla suostutaan siihen, että postinjakaja voi jättää kuistille tai ovenkahvaan paketteja, vaikkei ketään ole kotosalla. Kokeilu on vapaaehtoinen.

Vastaavaa kokeillaan Kirkkonummen lisäksi Järvenpäässä, ja pienin eroavaisuuksin Loviisassa ja Karkkilassa.

Viime vuosina Posti on pikemminkin pyrkinyt karsimaan palveluitaan pientaloalueilla ja harvaanasutuilla alueilla. Esimerkiksi postilaatikoita on vaadittu sijoitettaviksi isompiin ryhmiin.

Nyt alkavassa kokeilussa mennään toiseen suuntaan, postipalvelua tuodaan kotiovelle ja vieläpä maksutta kokeilun aikana. 

Johtaja Noora Laaksonen Postista valottaa kokeilun taustaa.

− Verkkokauppa kasvaa hurjaa vauhtia. Suomeen tulee kuukaudessa esimerkiksi Kiinasta yli miljoona postilähetystä. Verkkokaupan lähetykset tulevat kirjeinä, niissä ei ole digitaalisia seurantatietoja, joten niitä ei voida pistää pakettiautomaateihin, eivätkä ne aina mahdu postilaatikoihin, Laaksonen kertoo.

Posti haluaa kehittää Laaksosen mukaan palvelua ja kokeilla miten asiakkaat ottavat uuden jakelutavan vastaan. Kokeilu jatkuu kesäkuuhun saakka.

− Kiinasta tulevat pientavaralähetykset ovat monesti jopa neljä viikkoa matkalla ennen kuin ne tulevat Suomeen. Kun saamme kirjeet Postin verkkoon, haluamme toimittaa ne perille parissa päivässä.

Monet verkkokaupat lähettävät pikkupaketit kirjeenä, koska se on varsinaista pakettilähettämistä halvempaa eli se on kustannuskysymys.

Kansainvälisten sopimusten mukaan kirjeenä saa lähettää tietynkokoisia paketteja jopa kahteen kiloon saakka.

Ulkomailta tulevissa kirjelähetyksissä ei ole kuitenkaan digitietoja eli niitä ei voi ohjata automaatteihin. 

Postin on pakko toimittaa ne vastaanottajalle kotiin tai lähettää ilmoitus, jolla lähetyksen voi hakea asiamiespostista.

Jos asiakas tekee valtakirjan eli antaa luvan, posti jättää säältäsuojatun lähetyksen kokeilualueilla esimerkiksi kuistille tai ovenkahvaan roikkumaan, vaikkei ketään olisi kotona kuittaamassa lähetystä.

Jakelua kokeillaan sellaisilla alueilla, joissa on pientaloja ja niillä postilaatikoita.

Kerrostaloissa ja niiden rappukäytävissä ei vastaavaa ole tarkoitus kokeilla. Niissä on suurempi riski siihen, että joku ohikulkija nappaa paketin mukaansa.

(8) kommenttia

Kommentit (8)

Sivut

Tuo on muuten ihme juttu. Jos lähetän kirjeen Katajanokalle Helsinkiin niin maksan siitä yksi postimerkki. Kirje sapuu vastaanottajalle eteislattialle.
Jos tämä stadilainen lähettää minulle samanlainen kirje se sapuu 400 metrin päästä isolle tielle postilaatikkoon mistä minun sen pitää hakea.
Me molemmat maksamme saman postimaksun.
Miksi näin ?
"Me toivoisimme että myös päiväpostin ja ilmaisjakelun saataisiin portaille niin ei tarvisi ravata postilaatikolle."

Rahalla saa. Postin sivuilta löytyy hinnasto(jakelupalvelut->lähilaatikko kotiin), paljonko kyseinen palvelu maksaa vuodessa.
rahalla saa
Nämä turvakamerat eivät paljon maksa tänäpäivänä eikä ne ole ostettu postin takia vaan sen takia että näemme jos joku vieras käy ulkooven takana silloin kun olemme töissä.
Mutta suomessahan on tyyli " minulle kaikki ilmatteeksi " . Muuta Gestyerbyyhyun yksiöön niin saat postin eteislattialle.
Hyvä posti hyvä.
Vastaus tyytyväinen kotiinkuljetukseen.

Kaikilla ei ole varaa hankkia turvakameroita. Joten ei kaikki asiat ole ihan niin simppeleitä kuin toiset luulee.
Kaikilla ei ole varaa
Vastaus " mikä merkitys postilla enään on ?? " On kaksi mahdollisuutta, A- et anna postille valtakirja elikkä haet postipaketti ja postin kuten tähänasti. B- teet kuten me, olemme antaneet postille valtakirjan jo vuosia sitten ja he toimittaa paketin kotiin portaalle. Meillä on kameravalvonta joten tiedämme kuka sen on tuonut ja milloin sekä jos joku sen joskus varastaa myös se.
Me toivoisimme että myös päiväpostin ja ilmaisjakelun saataisiin portaille niin ei tarvisi ravata postilaatikolle.
Helppoa eikö ?
Tyytyväinen kotiinkuljetukseen.

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx