(11) kommenttia

Vuoden Yrittäjien rohkea päätös yli 10 vuotta sitten – toivat ravintolakulttuuria Kirkkonummelle

Marko ja Päivi Palovaara

Kun monissa Helsingin huippuravintoloissa työskennellyt pariskunta päätti jättää palkkatyön ja perustaa korkeatasoisen ravintolan Kirkkonummelle, hämmästeltiin sitä yleisesti.

Ravintola Bistro O Mat on toiminut ensi keväänä 10 vuotta Kirkkonummen Citymarketin kupeessa.

Maine on kiirinyt ja asiakkaita on vuosien mittaan tullut kauempaakin. Tuore tunnus on Kirkkonummen yrittäjäyhdistykseltä, joka palkitsi Päivi ja Marko Palovaaran Vuoden Yrittäjä -patsaalla torstai-iltana.

Palovaarat muuttivat Kirkkonummelle viime vuosikymmenellä ja ”pendelöivät” töihin Helsinkiin.

Se alkoi kyllästyttää ja katseet kääntyivät kotipaikkakunnalle, kun nykyistä Kirsikan kauppakeskusta suunniteltiin.

Pihalle oli kaavailtu ravintolanpaikka, ja sen Palovaarat nappasivat: alkoi ura yrittäjinä.

– Ensimmäiset vuodet olivat haastavia. Kirkkonummella ei ollut minkäänlaista ravintolakulttuuria. Olimme tietynlaisia uudisraivaajia. Toki ihmiset kävivät hyvissä ravintoloissa Helsingissä ja matkoilla, Marko muistelee.

Pariskunnan konsepti oli alusta pitäen selvä ja se on pitänyt. Korkeatasoinen, bistromainen ravintola, jonne on helppo tulla.

Pöytiä ei ole katettu valmiiksi, aterimet ovat laatikossa pöydällä, eikä valkoisia pöytäliinoja ole.

– Alkuvaiheessa ihmisiä kävi ovella kysymässä, onko täällä pitsaa. Ei ole eikä tule, vastasimme.

Päivi muistaa hyvin alkuvuosilta senkin, että tyytyväiset asiakkaat epäilivät ja suorastaan pelkäsivät, että pysyykö tällainen ravintola Kirkkonummella pitkään. Mutta on pysynyt.

– Olemme tarjonneet paikkakunnalle myös jonkinlaisen alustan ja olohuoneen, joka auttaa sosiaaliseen kanssakäymiseen. Esimerkiksi naisporukat ovat meillä usein asiakkaina, Päivi toteaa.

Kokkien suomenmestari eli Vuoden Kokki 2002 Marko Palovaara on nähnyt urallaan suuren muutoksen suomalaisten ravintolakulttuurissa. Ravintoloissa käydään yhä enemmän muutenkin kuin lounaalla.

– Ihmiset hakevat arkeen lyhyitä hetkiä, joista voi nauttia. Pari tuntia ravintolassa, hyvää ruokaa ja viiniä. Olemme mukana tietynlaisessa onnellisuusbisneksessä.

Palovaarat ottivat tänä vuonna yrittäjinä uuden, ison askeleen ja perustivat Tapiolaan Espooseen toisen Bistro O Matin, joka on hyvin samanlainen kuin Kirkkonummen esikuvansa.

Palovaarojen yritys pyörittää myös Kirkkonummen kunnantalon Ravintola Ervastia. Kolmessa ravintolassa työskentelee yhteensä noin 40 henkilöä.

Joku vuosi sitten Palovaarat neuvottelivat myös ravintolan perustamisesta Isoon Omenaan, mutta eivät edenneet siinä pidemmälle. Paikka ei tuntunut sopivalta.

Palovaarat aikovat pysytellä edelleen ravintoloitsijoina Kirkkonummella. Kirsikan ravintolasta on vuokrasopimus voimassa eteenpäin.

Kunnantalon ravintolapalvelut kilpailutetaan talvella. Palovaarat ovat kiinnostuneita jatkamaan, koska toimintaa on saatu kehitettyä ja asiakasmäärä on kasvanut.

− Mutta koko ajan pitää laskea ja katsoa tilanteen mukaan. Tämä on kuitenkin liiketoimintaa, Päivi Palovaara sanoo.

Pariskuntaa mietityttää Kirkkonummen keskustan alueen ja Kirsikan kehitys ja suunnitelmat. Kirsikan kauppakeskuksen laajentamisesta ja uusien asuntojen rakentamisesta ravintolan naapuriin on kaavoitus käynnissä.

(11) kommenttia
Kommentit (11)

Kommentit (11)

Isot onnentoivotukset.
Bencku Kukko
Parhaat Onnittelut ansaitusta palkinnosta! Menestystä jatkossakin!
Jari
Parasta mitä Kirkkonummella on tapahtunut 2000-luvulla on, että saatiin tällainen paikka tänne meille! Ihanaa, että olette ja toivottavasti pysytte täällä!
Onnea palkinnosta!
Satu
Päivin ja Markon yritystoiminta on juuri sitä, mitä Kirkkonummi kaipaisi paljon lisää. Uutta ja rohkeaa, mutta samalla kuitenkin niin tavallista. Itsellä on kokemusta (valitettavasti) vain ravintola Ervastin lounaasta, joka oli kyllä huikea, rehellisesti sanottuna paras lounas jonka olen koskaan syönyt. Sen aterian jälkeen ei edes harmittanut, että oli maksanut lounaasta kympin - joka on opiskelijana iso raha. Kiitos teille, ja menestystä seuraavalle vuosikymmenelle!
Anonyymi
Paljon onnea erittäin ansaitusta palkinnosta!

Graniin saa myös mielellään laajentua seuraavana.
Christoffer Masar
Kiitos ravinotolakulttuurin tuomisesta Kirkkonummen keskustaan. Herkullisesta ruoasta ja viihtyisästä ravintolasta, joka tuo mielihyvää päivään ja mahdollisuuden tapaamis- ja keskusteluhetkiin. Kaikkea hyvää myös tulevaisuuteen!
Minna Hakapää
Kiitos! Lounasruoka on hinta-laatusuhteiltaan erinomaista. Kasviskeitto on huikeaa!
Lounastaja
Lämmin kiitos hyvästä ruuasta ja ystävällisestä palvelusta vuosien varrelta.
Elina Utriainen
Hyvää työtä! Yrittäminen ei ole helppoa. Toivotaan, että kasvu Kirkkonummella jatkuisi ja vastaavanlaisia hyviä tarinoita voisi tulla lisää.
Tsemppiä
Lämmin kiitos vuosien varrelta!
Teitä tarvitaan
hienoa ja menestystä itse käyn kerran ja sitten riittää ensinnäkin ei riitä rahat ja sitten se ei ole luonnollista syömistä jotenkin saa syödä kotona häpeilemättä ja nauttien ilman muiden katseita ja voi vaihdella miten mieli tekee vaikka pizzasta pihveihin
muumi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx