(20) kommenttia

VN: Mäkiluodon linnakesaarelta purettiin kasarmi ja upseerikerho

Mäkiluodon kasarmia ei enää ole. (kuva: Wikimedia Commons)

Mäkiluodon linnakesaarelta Kirkkonummen edustalta on purettu syksyllä kaikkiaan viisi rakennusta, joukossa iso tyhjillään ollut kasarmi. Rakennukset olivat alun perin 1930-luvulta.

Västranyland-lehden mukaan purkutyöt tehtiin lokakuussa. Saaren omistaja Senaattikiinteistöt sai luvan rakennusten purkamiseen tämän vuoden alussa Kirkkonummen kunnalta.

Mäkiluodosta on purettu kasarmin lisäksi yksi asuinrakennus, upseerikerho ja kaksi pienempää rakennusta. Purkujätteet on haudattu täyttämällä yksi rotko saarella.

Senaattikiinteistön mukaan tyhjillään olleiden rakennusten ylläpito tuli liian kalliiksi. 

Mäkiluodon kasarmi ja monet muut talot rakennettiin ennen sotia, jonka jälkeen saari oli Neuvostoliiton hallussa aina vuoteen 1956 saakka.

Porkkalan Parenteesin jälkeen kaikki rakennukset oli kunnostettava perusteellisesti. Varusmieskoulutus pääsi alkamaan saarella 1960-luvun alkupuolella.

Mäkiluoto on käytännössä ollut tyhjä vuodesta 2005 lähtien. Saari on yhä suljettu ja puolustusvoimien käytössä. (katso sijainti, kartta alla)

Puretut rakennukset eivät olleet suojeltuja.  Samanlaisia 1930-luvun rakennuksia löytyy vanhoilta kasarmialueita kuten Helsingin Taka-Töölöstä ja Russarön linnakesaarelta Hangon edustalta.

Mäkiluodon historiasta julkaistaan uusi sotatieteiden tohtori ja yleisesikunta-komentaja evp Ove Enqvistin kirjoittama kirja ensi vuoden puolella.

> Hvitträskin ja Mäkiluodon historiaa valotetaan apurahoilla (17.2.)

 


(20) kommenttia

Kommentit (20)

Sivut

Tulihan Tuolla Oltua 72-74 Jotain, Vene Miehenä Vene K-10 Ei valittamista. Vaikka Jälkeenpäin on oppinut nuo aseen käsittelyt. Ja maanpuolustus henki on korkealla. varsinkin Nyt Viimevuosina, kun noita värillisiä liikkuu enemmän ja enemmän kylillä.Olihan se elämän kokemus sekin Aika, Nyt 66 v, Ajattelee Asioita Aivan eritavalla kuin silloin.Sitä Ajattelee Että Tämä on hyvä Paikka Ihmisen Olla ja Asua .Sitä Kannattaa Vaikka Puolustaa anekin yrittää . Hyvää vointia kaikille ketkä ovat viellä hengissä terv, Venetykkimies.......
Venetykkimies
Vuonna 89 tuli oltua kaksi kuukautta,ylik Helenius koiransa kanssa oli linnakkeen vääpeli.Hänen toimesta meillä oli jalkarätti pakko.hän tarkasti aamun lipunnostossa satunnaisesti kolmelta jalat
Jaakko Väre
Onneks ei tarvinnu tuonne mennä.
Korpraali Kuula
Olin mäkiluoto s sa 1972 73 oli ankea paikka
Anttila keijo
Mäkkärissä bäksteri kuskina tammikuu 88 kesäkuu 88 korpin jämät annettiin toukokuussa mukava paikka palvella kapteeni Tiippana linnakkeen päällikkönä ja vääpeli Helenius pikkupäällikkönä
Petteri Broman

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx