(12) kommenttia

VN: Jälleen vikaan mennyt katonkorjaus – Uusi homekoulu?

Winellska skolanin kattoremontti ei mennyt niin kuin piti. (arkistokuva)

Edellinen kattoremontin korjaus maksoi 400.000 euroa Veikkolassa

Kirkkonummen ruotsinkielisen Winellska skolanin tuoreen kattoremontin jälkiä joudutaan selvittelemään. Remontissa vesi tuli sisään, nyt epäillään homeongelmia.

Västra Nyland –lehden mukaan koulussa on tutkittu hiljakkoin noin 25 eri kohdetta ja otettu mikrobinäytteitä. Niistä saadaan vastauksia vuodenvaihteen jälkeen.

Ulkokatto korjattiin viime kesänä, ja silloin suojaukset pettivät, jolloin sisään tuli vettä. Vesivuodot huomattiin heti. Paikkoja kuivatettiin ja kattolevyjä vaihdettiin.

Winellska skolanin rehtori Kristiina Koli kertoo VN:ssa, että joitkut koulussa töissä olevat henkilöt ovat kokeneet oireita eivätkä halua olla tietyissä tiloissa. Lääkärilausuntoja ei ole vielä saatu.

Katon korjaus maksoi noin 280 000 euroa. Urakan toteutti Rakennus AK Voutilainen Oy.

LVI-insinööri Risto Utriainen Kirkkonummen kunnasta sanoo, että urakoitsijalta tullaan vaatimaan korvauksia vikaan menneestä työstä.

Winellska skolanin vikaan mennyt kattoremontti on jo toinen koulun katon epäonnekas urakka.

Veikkolassa Vuorenmäen uuden koulun katto rakennettiin viime vuonna osin uudelleen. Kunta maksoi itse noin 400 000 euron remontin laskun omasta pussista.

> Västra Nyland

> 51-Arkisto (19.12.) Uuden koulun kattoremontista 400 000 euron lasku 


(12) kommenttia
Kommentit (12)

Kommentit (12)

Takapenkkiläinen: jos olisit tutustunut Sepänkannaksen suunnitelmiin olisit todennäköisesti ollut lautakunnan kanssa samaa mieltä. Toukokuussa meille esitettiin jo huomattavan paljon paremmat piirustukset, joissa ei esimerkiksi tarvinnut kävellä 60 metrin pituista liki ikkunatonta käytävää pitkin päästäkseen saliin. Tämä oli siis tilanne toukokuussa. Näillä näkymin urakkakyselyt lähtevät noin 3 kk päästä - n. 10 kk sen jälkeen kun luonnokset hyväksyttiin. Se on todella hidas tahti.

Joka tapauksessa 2 kk pituinen uusintakierros luonnosvaiheessa oli ehdottomasti oikea päätös. Päiväkotia tullaan toivottavasti käyttämään 40-50 vuotta, ja siinä aikaperspektiivissä ei 2 kk paljon merkitse.

Mitä tulee ns tyyppipäiväkotiimme, niin se on pikemminkin hankesuunnitelma kuin valmis rakennussuunnitelma, joskin sitä sellaiseksi usein luullaan. Ja siinä on paljon parantamisen varaa, mutta siihen voimme palata joskus toiste…
Anders Adlercreutz
Takapenkkiläinen ja muut kantaa ottavat, olen kuullut samansuuntaista pohdintaa muutamalta muultakin asiaa paremmin tuntevalta.

Ennen kuin avataan kunnan rahapussi apposen auki ja valitaan aina kalleimmat tarjoukset: ei edullisin ole välttämättä huonoin vaikka hinta ei saakaan olla ainoa peruste valinnalle. Mutta tästä nimenomaisesta Sepänkangaksen päiväkodista vielä, että onko puolueettomasti selvitetty virolaisen arkkitehtitoimiston työn laatu suomalaisiin verrattuna. Vai onko kyse vain uusien kilpailijoiden tulon estämisestä oikeilla tai tekaistuilla väitteillä nykyiseen pieneen piiriin? Ja totta kai lautakunnan päätös oli yksimielinen, harva maallikko uskaltaa esittää edes ikäviä kysymyksiä, kun kokouksessa 2 (suomalaista) arkkitehtiä painaa päälle.

Toinen asia kokonaan on, että miksi ihmeessä tällainen suunnittelu ylipäänsä on käynnissä. Muistelen takavuosilta, että kunnassa tehtiin päätös tyyppipäiväkodista. Mksi se ei nyt kelpaakaan? Kaiketi ainakin Masalassa sellainen on enkä ole kuullut home- tai muista ongelmista.
Järki päähän
Raha ratkaisee. Tässäkin tapauksessa. Luulisi että Kirkkonummelaiset päättäjät ymmärtävät että jos joku tarjoaa 20-30% halvempaa tai vielä halvemman kuin toiseksi korkein tarjous niin kyse ei ole epätoivosta vaan tietämättömyydesta siitä kuinka iso urakka oikeasti on edessä. Pitäisi kyllä valitulla firmalla olla myös referenssit kunnossa. Tällaista toimintaa aikana jolloin kunta säästää väärästä päästä.
Muuttokuumetta
Anders on oikeassa Sepänkankaan päiväkodin kanssa, eikä hän ole ainoa joka oli sitä mieltä - lautakunta teki yksimielisen päätöksen. Virolainen arkkitehti ei ole suomalaisen lainsäädännön ja kustannusrakenteen ajantasalla, piirustukset olivat kamalat. On erittäin huono asia, että kunta valitsee halvimman (ja näin helpoimman) tien kilpailutuksissa.
Vaikka moni odottaa Sepänkankaan päiväkotia, on meidän kiittäminen niitä jotka pistivät pelin seis niiden kuvien kanssa. Se oli vain ammattitaitoa. Muuten meillä olisi parin vuoden päästä uusi homepäiväkoti tai vaihtoehtoisesti ei päiväkotia ollenkaan Sepänkankaalla, koska kun hinta sille rakennelmalle olisi laskettu, ei päiväkotia olisi tullut ollenkaan. Mikä tilanne tällä hetkellä? Tästä on aikaa reilusti yli puoli vuotta.
Kiitos Anders
Oikaisu tuohon Anders A:n väittämään. Niin kuin Anders A itsekin aivan hyvin tietää, niin Sepänkankaan päiväkodin viivästymisen syyt ovat hyvin kotikutoiset. Tässä tapauksessa pätevän ja asiantuntevan virolaisen arkkitehtitoimiston suunnitelmat kelpasivat varhaiskasvatuksen henkilökunnalle ja kaikille muillekin mutta yllätys yllätys - ei kirkkonummelaisille arkkitehdeille. Ja siksi homma on vieläkin vaiheessa.
Takapenkkiläinen
Kunnalla on ollut tapana valita halvin, vaikka hankintalaki ei siihen pakota. Hankintalaki antaa mahdollisuuden laadun arvioimiselle. Joissakin kunnissa hylätään tarjous joka pidetään liian halpana. Ei meillä. Lopputulos on sitten helposti tämä.

Toinen esimerkki halvimman valitsemisesta on Sepänkannaksen päiväkoti. Suunnittelun hoitaa virolainen yritys - ja urakkakilpailutus on reilusti aikataulusta jäljessä

http://andersadlercreutz.fi/blog/ohjelma/rakentamisen-laadusta/.
Anders Adlercreutz
Oiskohan osittain vaikeuttanut tuo Kielimuuri ;) Ei siellä työmaalla ainakaan mitään "kolmesta kotimaisesta" käytetty (fin-sve-eng). Eikä edes lähinaapurimaiden kieliä. Kielitaitoinen ihminen joutui käyttämään viittomakieltä ja kädestä pitäen näyttää ....joo. Saattoi siis olla myös työtavat erilaiset kuin meillä täällä päin ruukaa.
Jepulista vaan ja onnea
Meidän poika aloitti yskimisen kun 1 luokan aloitti nyt 2lla ja aina vaan jatkuu ja silloin jo sain tietää että moni opettaja ja lapsi oireilee, syynä? home? mikä? Jorvin sairaalassa otettu hometesti negatiivinen mutta astma puhjennut uudestaan joka kielii home tai muu sisäilman epäpuhtaudesta! Testejä tehdään lisää ja home ei aina näy hometestissä vaan tulee astmana että sillee. Koulua ei voi vaihtaa koska kaikki koulut Kirkkonummella kuulemma sisäilmaltaan huonoja!? Lääkärintodistusta odotellen....
Tina Keinänen
Eikös kunnan ole pakko valita halvin tarjous?
Jostain olen tällaiseen käsitykseen jäänyt.
Toivottavasti yrittäjällä oli vakuutusasiat kunnossa, ettei kunta taas jää maksajaksi.
Anonyymi
Onpa todella mukava lukea tästä lehdestä näin koulussa opiskelevien lasten vanhempana. On varmaan ollut liikaa vaadittu rehtorilta tiedottaa tästä vanhemmille. Kiva, että opettajien terveys häntä kuitenkin huolettaa.
Anonyymi
Google tuotti tuloksen, että on yrityssaneeraus menettelyn alkaminen viimeinen pvm 11.12.14, oikeusrekisteri kertoi. Mistä kunta näitä oikein kaivaa? Eihän kunta vain teetä urakoita halvimmalla tarjoajalla?
Anonyymi
Urakoitsija taas syyttää kuntaa ja kunta kiltisti maksaa kaiken? Taasko? NYt vähän jämäkkyyttä ettei käy niin kuin Veikkolassa
Tero Strand

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä