(0) kommenttia

Viisykkonen.fi mukana uuden median tutkimushankkeessa – Helsingin Sanomain Säätiö rahoittaa

Yliopistotohtori Katja M Lehtisaari ja professori Jaana Hujanen ottavat selvää millaista uutta paikallista mediaa Suomesta löytyy.

Helsingin yliopistossa on meneillään Suomessa ensimmäistä kertaa tutkimusprojekti, jossa kartoitetaan uutta paikallista mediaa. Tähän mennessä on tehty soittokierros jo noin 230 kuntaan.

Verkkolehti viisykkonen.fi ja Kirkkonummi on projektissa yhtenä esimerkkikohteena, jota projektitiimi selvittää perusteellisemmin.

Tutkimusprojektiin on Helsingin Sanomain Säätiö myöntänyt 100 000 euron rahoituksen, ja työ on valmis ensi helmikuussa.

Hankkeen nimi on “Hyperlokaali julkaiseminen – paikallismedian uudet muodot”.

Projektin toteuttaa Helsingin yliopiston Social- och kommunalhögskolan, jossa tapahtuu myös journalismin tutkimusta ja opetusta.

Hyperlokaali media -käsite on hyvin laaja ja monimuotinen. Tutkimushankkeessa etsitään nimenomaan sellaisia julkaisuja, jotka eivät ole sidoksissa jo pidemmän aikaa toimineeseen perinteiseen mediaan.

− Tässä vaiheessa voi sanoa, että toki meillä oli käsitys sosiaalisen median roolista, mutta sen merkityksen voimakkuus oli yllätys, professori Jaana Hujanen sanoo.

Uudentyyppinen hyperlokaali julkaiseminen on Hujasen mukaan sisällöltään usein paikallisempaa kuin esimerkiksi paikallisten sanomalehtien sisältö.

− Julkaisemisen motiivit voivat olla erityyppisiä, samoin kuin taustalla vaikuttavat tai julkaisun tekemiseen osallistuvat tahot, Hujanen toteaa.

− Tarkastelemme lisäksi paikallisia verkkoyhteisöjä, jotka eivät ole lähtökohtaisesti journalistisia, mutta toimivat uutistiedon ja keskustelujen lähteenä, yliopistotutkija Katja M Lehtisaari painottaa.

Molemmat tutkijat ovat ilahtuneita siitä, kuinka laajaa ja monimuotoista hyperlokaali julkaiseminen Suomessa on.

Ruotsissa on aiemmin tehty vastaavanlainen tutkimus, josta on valmistunut laaja raportti.

> Hyperlokaalin median tutkimushanketta voi seurata blogista
 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä