(0) kommenttia

Viemäri kaivettiin ensin - nyt tehdään arkeologisia kaivauksia

Tutkija Satu Koivisto (oik.) ja apulaistuktija Tuija Väisänen Museovirastosta yrittävät ottaa selvää, löytyykö Haapajärveltä kivikautisia asuinsijoja.

Museoviraston tutkijat yllättyivät suuresti, kun saapuivat koekaivausalueelle Kirkkonummen Haapajärvellä. Alueen poikki oli kaivettu aivan äsken jo vesi-ja viemärilinjat.

Veikkola-Lapinkylä –tien varressa aloitetut koekaivaukset tehdään sen takia, että välille suunnitellaan kevyen liikenteen väylää. Haapajärvellä on väylän kohdalla aiemmin todennettu kolme muinaismuistokohdetta. Siksi lain mukaan kevyenliikenteenväylän pohja on tutkittava.

Tutkija Satu Koivisto tuli tällä viikolla ryhmänsä kanssa ELY-keskuksen pyynnöstä kartoittamaan aluetta.

– Hämmästyimme suuresti, kun huomasimme, että kohteessa on muutama kuukausi sitten kaivettu vesi-ja viemärilinjat sekä tietoliikennekaapeli, Koivisto kertoo.

Vesi-ja viemärilinjat sekä valokaapeli on vedetty Veikkolasta, kun Lapinkylä liitetään kunnallistekniikan piiriin. Kaivuutöitä tehtiin koekaivausalueella vielä perjantainakin.

Kevyenliikenteen väylää suunnittelee ELY-keskus. Kunnallistekniikan on puolestaan tehnyt aiemmin Kirkkonummen kunta, jonka olisi Koiviston mukaan pitänyt ilmoittaa asiasta Museovirastolle ennen töihin ryhtymistä.

- Tämä on tosi ikävää, kunnan olisi pitänyt hoitaa asia. Joku informaatiokatkos tässä on ollut, Koivisto valittelee. Hän mukaansa asiasta keskustellaan kunnan kanssa, mutta tuskin muita seuraamuksia tulee.

Kivikaudella ollut jo veikkolalaisia

Museoviraston ryhmän oli alun perin tarkoitus kaivaa kaivinkoneella matalia kapeita ojia tutkimusalueella. Nyt niitä ei kannata tehdä, koska maa on jo kertaalleen myllätty. Sen sijaan ryhmä kaivaa lapiolla neliömetrin kokoisia tarkistuskuoppia.

Haapajärven nykyisen kirkon alapuolella arvellaan olleen kivikautinen asuinpaikka. Paikalta on aiemmin Koiviston mukaan löydetty kvartsia, joka viittaa kivikautiseen terämateriaaliin.

- Jos nämä käsinkaivetut kuopat ovat puhtaat, tuskin siinä tapauksessa vesi-ja viemäritöistä on tullut vahinkoa, Koivisto toteaa.

Haapajärvi on paikkana sellainen, että melkoisella varmuudella kivikaudella on alueella jo asuttu. Ajallisesti Koivisto arvelee, että puhutaan ajasta joskus 6 000 vuotta sitten.

Asukkaita paikalle on tuonut matalat järvet, joista on saatu hyvin kalaa. Haapajärven rannoilla on – yllättävää kyllä – heti savikerroksen alla hyvää hiekkaa. Sen päällä on saanut kivikauden ihminen lämpimän asuinpaikan.

Haapajärveltä on tehty jo mielenkiintoisia löytöjä, niistä myöhemmin toisessa jutussa!


(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä