(12) kommenttia

Vesitorni puretaan, mutta mitä tilalle − Torni vai matalampi säiliö, kenties näköalapaikka katolle, ehkä kahvila?

Kirkkonummen vesitorni on ollut korkealla mäellä jo 45 vuotta.

Kirkkonummen keskustan korkeimmalla mäellä seisova maamerkki, vanha vesitorni saa väistyä uuden vesivaraston tieltä.

Vuonna 1973 valmistunut nykyinen vesitorni todettiin viime keväänä niin huonokuntoiseksi, että se päätettiin purkaa ja aloittaa uuden suunnittelu samalle paikalle. (Viisykkönen 14.6.)

Teknisesti vaihtoehtoja on kaksi: joko torni, jonka päässä on vesisäiliö tai maanvarainen vesisäiliö, jollainen Kirkkonummen Vedellä on Jorvaksessa.

Nykyinen vesitorni on 21 metriä korkea, maassa oleva vesisäiliö olisi ehkä noin puolet matalampi.

Korvaavaa vesivarastoa on ajateltu suunnitella siten, että tehtävään palkattu suunnittelutoimisto ideoi ja tekee kolme ehdotusta.

Niistä vesilaitoksen valitsema raati valitsee mieleisensä. Mutta ennen sitä on tarkoitus järjestää myös kuntalaisille mahdollisuus sanoa sanansa ja kertoa mielipiteensä.

Valinnassa on otettava huomioon tekniset ja taloudelliset seikat, mutta myös maisema-arvot ja rakennelman merkitys keskustan maamerkkinä.

Nykyisin vesitorni seisoo hyvin yksin mäellä, mutta vuosien saatossa Vesitorninmäen rinteisiin rakennetaan asuintaloja. Asemakaava on jo hyväksytty.

Aikaisemmin moniin vesitorneihin on rakennettu ylös myös näköalapaikka ja joskus ravintolakin, kuten Espoon Haukilahdessa ja Lohjalla.

Olisiko siinä ajatusta Kirkkonummellakin? Nykyinen vesitornihan näkyy varsin kauas, joten voi kuvitella, että sen katolta on hyvät näkymät pitkälle.

− Ei tällaista ole vielä suunniteltu, mutta kyllä se ideana varmaankin nousee esille, vesihuoltopäällikkö Anna Arosilta-Gurvits toteaa.

Nykyisenkin vesitornin katolle pääsee sisäkautta rappusia pitkin, mutta niitä ei ole suunniteltu siten, että yleisö voisi niitä käyttää.

Ja jos uuteen vesitorniin pääsyä kaavailtaisiin, pitäisi olla hissi ja esteetön pääsy kaikille.

Uuden vesitornin tai säiliön suunnittelussa on tarkoitus edetä nopeasti. Ideat valmistuvat tammikuun puoleen väliin mennessä, minkä jälkeen raati tekee työnsä ja samalla kuulee kuntalaisten mielipiteitä.

Tavoitteena on, että uusi säiliö on otettavissa käyttöön keväällä 2020.

Nykyisen vesitornin purkusuunnitelmat ovat valmistuneet, ja torni on määrä purkaa alkavan talven aikana.

Uuden vesitorni/säiliön rakentamiseen on vesilaitoksen budjetissa varattu noin 2 miljoonaa euroa, mutta hinta määräytyy suunnittelun edetessä.

Nykyinen vesitorni on tilavuudeltaan 1 000 kuutiota. Uudesta suunnitellaan ainakin puolet suurempi, koska vedentarve kasvaa.

(12) kommenttia

Kommentit (12)

Sivut

Ufo tai sieni kuitenkin hyvällä maulla suunniteltu. Torni ei saa näyttää halvalta eikä missään nimessä mikään pellillä verhoiltu pönttö se ei saa olla. Ihme jos valtuusto päätyy jälkimmäiseen rahojen säästelyjen takia vain. Torni voisi olla korkean sijaintinsa ansiosta noin 30 metriä jalka voisi olla nelisylinteri niin kuin espoonlahden ja kankaanpään uuden. Jalka osa olisi 20 metriä korkea päällä olisi 10 metriä korkea kupera tai kartion mallinen vesisäiliö. Päällä voisi olla näköala / kahvila. Vesisäiliö olisi 30 metriä halkaisijaltaan.
ARTTU
Tehtäisiinkö kerrankin kunnolla, niin ettei homehtuisi tai romahtaisi?
Joppe Joutomies
Vesisäiliö tilalle mikäli sillä saadaan tarvittava vesijohtopaine taattua.
Ei mitään asuntoja vesitorninmäelle. Asuntoja voi rakentaa mine vaan, mutta tuota mäkeä on vain 1 kpl. Mäki tarvitaan mm Jokirinteen koulun sekä muiden koulujen ja päiväkotien ym lähiliikuntapaikaksi.
järkeä kaavoitukseen ja päätösten tekoon
Remontoikaa sen nyt ihan mihin vaan käyttöön niin saatte lisää rahaa palamaan ja asukkaat pääsee veikkaamaan kuinka pian remontoinnin jälkeen torni kaatuu, homehtuu tai on käyttökelvoton. Siitähän voisi vaikka lyödä vetoa ja oikeassa oleva saa hyvän palkinnon. Näin säilyisi hupi kunnan asukkaillakin.
Antaa palaa vaan! Remonttia peliin!
Tekisi mieli ehdottaa myös sellaista ufomaista vesitornia, se olisi komea maamerkki. Mutta nyt kun vesilaitos käänsi Sepänkannaksen veden tulemaan sokeritehtaalta, toivon vain että uusi vesitorni valmistuu ajallaan, ilman mitään mutkia ja takaiskuja. Ei-niin-hyvä maku ja haju tuossa vedessä mikä tulee sokeritehtaalta.
Sepänkannaksen tähystäjä

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx