(3) kommenttia

Veroprosentti lyötiin lukkoon kahdeksi vuodeksi – valtuusto ei ollut täysin yksituumainen, kaksi äänestystä tarvittiin

Kirkkonummen valtuusto sai päättää maanantaina viimeistä kertaa nykytason tuloveroprosentista. Seuraavan kerran valtuusto pääsee käsiksi veroprosenttiin vasta kahden vuoden kuluttua.

Kunnanvaltuusto päätti pitää Kirkkonummen kunnan tuloveroprosentin ennallaan ensi vuonna eli 19,75:ssä.

Aivan koko valtuusto ei ollut nykyisen veroprosentin kannalla. Kokouksessa Aku Leijala (ProK) esitti veron laskemista 0,25 prosenttiyksiköllä.

Perusteluna oli kunnan vetovoima ja kilpailukyky asukkaista. Leijalan mielestä Kirkkonummen pitää pyrkiä verotuksessa lähemmäksi Espoon ja Helsingin tasoa, joka on 18 prosenttia.

Vastaesitys hävisi äänestyksessä luvuin 5-45.

Vasemmistoliiton Katja Ylisiurua ehdotti puolestaan veroprosentin nostamista 20:een. Esitystä ei kannatettu, joten se raukesi.

Ensi vuoden jälkeen kaikkien kuntien veroprosentit muuttavat rajusti, kun sote-uudistus astuu voimaan ja sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnilta uusille hyvinvointialueille.

Laki määrää, että kuntien ensi vuoden veroprosentit ovat voimassa myös vuonna 2023 siten, että niitä leikataan näillä näkymin 12,39 prosenttiyksiköllä.

Siten Kirkkonummen veroprosentti olisi 7,5. Sote-palveluiden kustannukset kerätään valtionverotuksella ja myöhemmin ehkä uudella maakuntaverolla.

Kirkkonummen veroprosentit pysyvät ensi vuonna ennallaan yhtä lukuun ottamatta.

Kunnanjohtajan budjettiehdotuksessa oli esitys, että yleistä kiinteistöveroprosenttia ja rakentamattoman rakennuspaikan  veroa nostetaan. Tällä tavoiteltiin noin 0,5 miljoonan euron lisätuloja.

Kunnanhallitus päätti toisin ja ehdotti, että vain rakentamattomalle tontille määrätään nykyistä korkeampia vero.

Perussuomalaisista eronnut Jukka Ylikoski ehdotti valtuustossa, että kaikki kiinteistöverot pidetään ennallaan. Ehdotus sai kannatusta, mutta hävisi äänestyksessä 11-39.

Rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistövero nousee 1,5 prosenttiyksiköllä ensi vuonna ja on 5,43.

Vero koskee rakennuspaikkoja, jotka ovat asemakaava-alueella ja joille voidaan rakentaa asuntoja.

Veron edellytyksenä on, että tontti on rakennuskelpoinen eli kulkuyhteys ja kunnallistekniikka ovat valmiina.

Tällaisia rakennuspaikkoja on Kirkkonummella satakunta. Veronkorotuksella lasketaan saavan verotuloja lisää noin 100 000 euroa vuodessa.

Kirkkonummen ensi vuoden talousarvio on valtuustossa päätettävänä ensi kuussa. Veroprosentit pitää päättää ennen sitä, koska verohallinto vaatii tiedot marraskuussa.

> Budjetti 2022: Kirkkonummi investoi rajusti ja velkataakka paisuu – varsinaisia säästölistoja ei ole esitetty (Viisykkönen 5.11.)

(3) kommenttia
Kommentit (3)

Kommentit (3)

Kiinteistövero tulee lähivuosina nousemaan rajusti. Tosin nytkin sitä jää satojatuhansia euroja tilittämättä kunnalle. On unohtunut, että kasvihuoneestakin pitää maksaa kiinteistöveroa.
Anonyymi
Mielelläni maksan veroja, jos niillä saamme palveluja lisää myös haja-asutusalueille, eikä vain keskustoihin joihin haja-asutusalueiden verorahat kaikilta osiltaan hukkuu.
Rispa
Hienoa ettei yleistä kiinteistöveroa nostettu. Tällä yritettiin taas vaikeuttaa köyhemmän väestön maan omistamista.
Tarkoituksena tällä on siirtää maanomistajuus kunnalle tai yrityksille, joilla ei ole mitään kiinnostusta kaavoittaa näitä alueita.
Syöttöporsaan hallintoalamainen

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä